Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stali u obranu:

Prišili im da su homoseksualci u obračunu frakcija

svecenik
Marko Jurinec/Pixsell
17.11.2011.
u 09:00

Takva je kvalifikacija trebala isključivo zato da bi se opravdalo iznenadno otpuštanje, otkriva jedan svećenik

Svećenici iz mjesta iz kojih potječu sjemeništarci koji su zbog homoseksualizma izbačeni iz riječkog sjemeništa Ivan Pavao II. tvrde da njihovi bogoslovi nisu homoseksualci, već da je navodni homoseksualizam iskorišten u obračunu frakcija unutar sjemeništa.

– Dio njih osobno poznajem i moguće je da je između njih došlo do homoseksualnih sklonosti, u što ne mogu ulaziti, ali nikako ne pripadaju pedofilskoj ili homoseksualnoj mafiji, kako ih se nastojalo diskvalificirati. Takva je kvalifikacija trebala isključivo zato da bi se opravdalo iznenadno otpuštanje jer vatikanski dokument iz 2005. ne kaže da nekoga treba otpustiti ako se kod njega primijete homoseksualne sklonosti, nego da osoba mora prije ređenja godinu dana biti bez ikakvih homoseksualnih aktivnosti – kaže nam jedan svećenik. On kaže da je velik problem Riječke bogoslovije to što funkcionira na temelju dojava i prijava. Među bogoslovima je stvorena nezdrava atmosfera.

– To omogućava vrlo opasna i nemoralna podmetanja. U ovome slučaju ostalo je neistraženo i to nije li onaj tko je provaljivao u nečiju elektroničku poštu mogao slati i poruke u njihovo ime? – kaže naš sugovornik. Tvrdi da je laž da je izbačen i bogoslov koji ih je razotkrio, već da je on trenutačno prikriven i obećana mu je dobra crkvena karijera.

– Navodno su ovi iz Zadra i Krka protjerani bez mogućnosti povratka, a ovi iz Rijeke samo sklonjeni na župe. Izbačeni su i s teologije pa im nije moguć nastavak studija ni kao laicima – kaže naš drugi sugovornik iz Crkve, koji također dobro poznaje neke od spominjanih sjemeništaraca. On tvrdi da u Riječkoj bogosloviji postoje razne frakcije pa su mogući i brutalni obračuni.

– Jedni su latinisti, drugi su karizmatici, treći nekakvi radićevci... To su različiti pristupi duhovnosti, a kod njih i motiv za međusobne obračune – kaže on i dodaje da se neslužbeno čuje da je i duhovnik sjemeništa, inače Španjolac i neokatekumen, iz protesta zbog nehumanog ponašanja prema toj grupi mladića napustio sjemenište.

Komentara 20

ZA
zagorec1
09:19 17.11.2011.

Naravno u crkvi postoji sexualna diskriminacija!!! Kao prvo oda su trebali i izbacit sve druge koji odrzavaju veze sa zenama jer svecenici bi trebali zivjet u celibatu!!!

ZA
zagorec1
09:20 17.11.2011.

Lskovaca i meni ustav jamci slobodu govora pa cu ti rec da si ti obicni bedak!!!!

SC
scary
09:12 17.11.2011.

ta sjemeništa su nezdrava mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije