Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJEKOM objavE kandidature

HND: Nedopustiva je zabrana postavljanja pitanja predsjednici

Hrvoje Zovko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/9
02.10.2019.
u 20:00

U HND-u smatraju kako današnji potez najbolje oslikava odnos predsjednice Republike u proteklih pet godina prema novinarima, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je uvredljivo za novinarsku profesiju.

Hrvatsko novinarsko društvo u srijedu je ocijenilo nedopustivim potez aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je na službenoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarkama i novinarima zabranila postavljati pitanja.

"Postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, nego je i njihov posao. Ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke. Takav tretman medija od političkih dužnosnika u potpunoj je suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je upravo totalitarnim sustavima, koje upravo predsjednica u svojim javnim nastupima ne propušta osuditi. Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je upravo današnjom zabranom medijima da rade svoj posao", stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

U HND-u smatraju kako današnji potez najbolje oslikava odnos predsjednice Republike u proteklih pet godina prema novinarima, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je uvredljivo za novinarsku profesiju.

"HND odavno upozorava da aktualna predsjednica, kao i njezini prethodnici na toj dužnosti u proteklih gotovo 20 godina, ne održava redovite konferencije za novinare, a iste se loše prakse u proteklih petnaestak godina drže i sve hrvatske vlade. Dapače, sve češće na javnim događajima na kojima se pojavljuju najviši dužnosnici nisu dopuštena novinarska pitanja", ističu.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko podsjećaju i na nedavnu konferenciju za novinare na kojoj je bio predstavljen novi šef diplomacije Goran Grlić Radman, koji također nije dopustio novinarska pitanja, ali je tražio pljesak.

>> Pogledajte video: Predsjednica objavila kandidaturu za još jedan predsjednički mandat

Komentara 7

KA
Kal
20:12 02.10.2019.

Halo HND najava kandidature nije presica za novinare.

DU
Deleted user
23:30 02.10.2019.

Znaju li u HND-u razliku između objave (predsjedničke kandidature ili nečeg inog) i tiskovne konferencije? Sasvim uobičajena praksa u svijetu. Izgleda da to još nije doprijelo do "progresivdžija" u HND-u.

ZR
Ze Roberto u
20:30 02.10.2019.

HND ,kada bude presica onda postavljate pitanja! I to ona koja vam na savjetovanju odobri partija i drug Stazič

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije