Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Dijalog sa Sberbankom oko Agrokora je kontinuiran'

U hotel Westin održana je konferencija Dan poduzetnika - promjene na tržištu rada
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
31.05.2017.
u 12:50

Kako je naveo, jedna od strukturnih Vladinih mjera je povećanje proizvodnje čime ćemo osigurati dugoročni i održivi gospodarski rast.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na najnoviji podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,5 posto na godišnjoj razini, kazavši da je jedna od strukturnih Vladinih mjera povećanje proizvodnje, čime će se osigurati dugoročni i održivi gospodarski rast.

"Ostvaren je rast od 2,5 posto uz značajan rast i doprinos osobne potrošnje i investicija, a poglavito izvoza roba i usluga, koji je porastao za 8,6 posto. Isto tako, vidljiv je i rast uvoza za 10,1 posto, a to ponovno ukazuje na nužnost jačanja domaće proizvodnje, što je, pretpostavljam, velikoj većini poduzetnika bitno i jedan ključnih od prioriteta u radu", istaknuo je Plenković na Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Kako je naveo, jedna od strukturnih Vladinih mjera je povećanje proizvodnje čime ćemo osigurati dugoročni i održivi gospodarski rast.

"Kada bi se ova procjena sezonski i kalendarski prilagodila, vidjeli bismo da je rast BDP-a u prva tri mjeseca 3,4 posto. Dakle, u istim smo trendovima u kojima se nalazimo u zadnje vrijeme", ocijenio je premijer.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u prvom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba, 3,4 postotna boda. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, 3,8 postotnih bodova, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje porastao za 3,4 posto.

No, ostvareni rast manji je od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u vrlo širokom rasponu od 2,3 do 4,2 posto.

To je već deseto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,4 posto. Rast od 2,5 posto najsporiji je od četvrtog tromjesečja 2015. godine.

Plenković je govorio i o Agrokoru i sastancima s predstavnicima Sberbanke.

Rekao je da je dijalog sa Sberbankom oko Agrokora kontinuiran i da nema nikakvih otvorenih pitanja te očekuje da će u idućih nekoliko dana biti postignut cjelovit dogovor oko nove likvidnosti potrebne koncernu.

Na upit novinara je li sastanak s prvim zamjenikom predsjednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletaevim u ponedjeljak u Vladi prošao loše, premijer je kazao da je taj razgovor bio "jako dobar".

"Nisam primijetio da je nešto loše kazao gospodin Poletaev", izjavio je premijer, odgovarajući na upit novinara nakon Dana poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

"Suradnja s Vladom je jako dobra, dakle nema nikakvih otvorenih pitanja, dijalog je kontinuiran", istaknuo je još.

Premijer očekuje skoro postizanje cjelovitog dogovora oko novog kreditiranja Agrokora.

"Izvanredni povjerenik radi na tome da se postigne cjelovit dogovor oko nove likvidnosti. Očekujem da to bude u nekoliko idućih dana. Time bi se zaokružile sve potrebe za normalno funkcioniranje kompanije praktički u razdoblju izvanredne uprave i omogućio redovit prihod temeljem poslovanja", kazao je Plenković.

Na upit treba li izmijeniti Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkih društvima od sistemskog značaja za RH, Plenković je kratko odvratio kako nema nikakve potrebe za izmjenom toga zakona.

Poletaev je za Večernji list izjavio da je sastanak s premijerom u ponedjeljak bio vrlo produktivan, jer su počeli slušati jedni druge.

Istaknuo je da imaju zamjerku na profesionalnost tima koji vodi proces u Agrokoru s obzirom na vrlo jaku konkurenciju trgovačkih lanaca, a žele imati i transparentan proces oko novog duga.

Kazao je i da trenutačni prijedlog roll-up financiranja Agrokora za njih nije prihvatljiv, jer su najviše izloženi, u visini od 1,1 milijarde eura.

Na upit hoće li sudjelovati u daljnjem kreditiranju Agrokora, Poletaev je kazao da će novac dati kada budu sigurni da će novi kredit biti vraćen.

 

Komentara 11

TU
turimtituki
12:30 31.05.2017.

A ako napravimo prilagodbu prilagobe onda je rast 45%

PU
Pukovnik
13:20 31.05.2017.

Volio bih zivjeti u zemlji gdje Vlada nije glavni neprijatelj gradanima. Volio bih zivjeti u zemlji gdje su kriminalci i koruptni politicari u zatvoru a ne gospodarstvenici i uglednici. Volio bih zivjeti u zemlji gdje drzavne institucije pruzaju gradanima servis a ne da ih maltretiraju i traze mito. Volio bih da se za lijecnika ne treba veza nego da radi po etickim nacelima. Volio bih da je svaka osoba za pravosude samo broj a ne "zrtva" ili "dogovor". Volio bih da je obrazovanje za nasu djecu suvremeno a ne iz doba prvog obveznog skolstva Pruske. Volio bih otici na utakmicu s unukom a da me nije strah za njegov zivot. Zaista bih to se volio.

JU
juma
12:35 31.05.2017.

Upravo tako, sve je stvat Toga tko pravi statistiku i kako je tumaci. Ako se brojevi citaju otraga kao u njemackom jeziku, onda sezonski prilagodjen rast nije 3.4%, nego vec znacajnih 4.3%. Ako pak zanemarimo Agrokor za koji ova Vlada i njezini ministri ne snose odgovornost, onda mozemo na tako prilagodjeni rast dodati jos 2-3% i vec smo zemlja s najvecim rastom unutar EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije