Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema rješenja za prodaju zrakoplova Hrvatskoj: 'Zapelo je u birokratskoj zbrci'

Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu doznajemo da su Pompeo i Netanyahu doista i razgovarali o toj temi, no da dogovor nije postignut.
02. siječnja 2019. u 13:06 159 komentara 16768 prikaza
Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu na sastanku u Brazilu pronašli rješenje za prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso Večernji doznaje EKSKLUZIVNO Hrvatska odustaje od kupnje izraelskih aviona!

Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu doznajemo da su Pompeo i Netanyahu doista i razgovarali o toj temi, no da dogovor nije postignut.

Amerikanci i dalje ostaju na poziciji da Izrael smije prodati Hrvatskoj samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

Video - Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso

Prema navodima visokog izraelskog dužnosnika, prodaja zrakoplova Hrvatskoj jedini je problem koji Pompeo i Netanyahu nisu mogli premostiti od niza tema koje su bile na stolu.

"Stvar je zapela u birokratskoj zbrci", kazao je izraelski dužnosnik.

Iz američkog State Departmenta su 27. prosinca u Izrael poslali pismo s više od 10 uvjeta koji trebaju biti zadovoljeni kako bi SAD odobrio prodaju aviona Hrvatskoj. Svi se svode na isto - Amerikanci zahtijevaju da u avionima, koje su Izraelci modernizirali sa 17 modifikacija, ne smije ostati ništa što nije američko.

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva DVA ODVOJENA POSTUPKA Kupnja zrakoplova: Na prodajnu vrijednost od 135 milijuna dolara treba dodati i nadogradnje

Rok za konačni odgovor Izraelaca ističe u petak, no neki su vidjeli mogućnost da se Pompeo i Netanyahu za sastanka u Brazilu, gdje su obojica nazočila inauguraciji novog brazilskog predsjednika, dogovore u četiri oka. Ta je opcija sada propala.

Hrvatska pak, kako se doznaje, izlazi iz dogovora s Izraelom i poništava natječaj za kupnju borbenih zrakoplova.

Video - Zajednički let zapovjednika "Zrakoplovne baze Ramat David" i hrvatskog pukovnika Jagodića u MiG-u 21

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Agricola:

    Iz kojih to diplomatskih izvora? Valjda bi trebalo pričekati još dva dana i vidjeti službeni odgovor Izraela na službeni upit Amerike a ne nagađati i nabadati ovako. Strpljen-spašen, za dva dana ćemo sve znati, a ako se pokaže da je ... prikaži još!a je istina nešto drugačija, baš me zanima hoćete li se ispričati ili ćete se kao i uvijek praviti da niste radili ovo što radite, gatate kao kad Vela i Lugonji gataju da ćemo primiti gol, a to je više izraz vaših želja nego nekakve stvarnosti.

  • eragram:

    Tekst je selektivno izmjenjen - naime u originalnom tekstu piše da je pitanje aviona jedino pitanje koje je još ostalo otvoreno u odnosima između Izraela i USA, a kao razlog navode da su "zaglavili u dubokoj diplomaciji". Ma što to značilo.

  • malitrn:

    Uz takve saveznike netrebaju nam neprijatelji.