Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji doznaje

EKSKLUZIVNO Hrvatska odustaje od kupnje izraelskih aviona!

Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
29.12.2018.
u 19:14

U Banskim dvorima doznajemo da Vlada poništava natječaj i ostavlja SAD i Izrael da sami riješe svoj spor

Ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor SAD-a i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju zrakoplova koja je pobijedila u natječaju, Vlada odustaje od izraelskih zrakoplova i poništava natječaj za nabavku višenamjenskih aviona te ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rješavaju spor, doznaje se iz izvora bliskih Banskim dvorima. Time bi Hrvatska, prvenstveno u svrhu transparentnosti cijelog procesa, presjekla neugodnu situaciju u kojoj se zatekla između dva saveznika.

Sporna izraelska nadogradnja

“U zrakoplovima koje namjeravate prodati Hrvatskoj ne smije biti ništa što nije američko”, glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta kojeg vodi Mike Pompeo izraelskoj strani, doznajemo iz Washingtona. Kako su nam i najavili iz State Departmenta, u četvrtak poslijepodne, nakon što je Kongres odobrio prodaju “ogoljenih” zrakoplova F 16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje, poslan je konačni popis uvjeta izraelskoj strani. Tih uvjeta je više od 10, a svi se svode na isto - ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na zrakoplovima F 16. Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovor iznimno je kratak, do 4. siječnja.

Cijeli tekst čitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg!

Neke od tema koje još donosimo u nedjeljnom izdanju:

- Igor Rudan: U škole trebamo uvesti popularnu znanost

- Vidine slavonske delicije

- Dossier balkanska mafija

- U strogom centra Bruxellesa restoran s hrvatskim jelima mami diplomate

- Igre koje su obilježile 2018. godinu

Foto: Vecernji.hr

 

Komentara 348

AG
Agricola
20:00 29.12.2018.

Prtva riječ u tekstu "ako". Kad je Filip II Makedonski poslao glasnika u Spartu s porukom "Ako uđem u Lakoniju spalit ću Spartu", Sparatanci su mu odgovorili porukom u kojoj je bila jedna jedina riječ "ako". Mattis odlazi 1. siječnja,, Izrael ima rok za odgovor do 4. siječnja, to su jedine činjenice, sve ovo ostalo je teško naklapanje.

IL
ilija26
19:21 29.12.2018.

Neka, idemo po bolje

PE
peronja
19:33 29.12.2018.

koja EXLUZIVA! hebote već tjedan dana pričaju i premijer i predsjednica i ministar, ako nisu baraki komplet izraelski, ništa od posla. Sad ste i sebe nadmašili, VL!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije