Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

U zakup i privatna zapuštena zemlja

Državno bi se zemljište davalo u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako su zakupci realizirali gospodarski plan
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
05.01.2018.
u 20:12

Novi zakon prvi put od osnutka Hrvatske prednost pri zakupu ili prodaji zemlje daje OPG-ima, malim i mikropoduzetnicima...

Vlada je jučer u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ovlasti raspolaganja agrarom u državnom vlasništvu vraćaju se jedinicama lokalne samouprave pa se ukida Agencija za poljoprivredno zemljište.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tvrdi kako će se postupak raspolaganja državnim zemljištem ubrzati te u funkciju staviti i zapušteno privatno poljoprivredno zemljište. Zapuštena zemlja čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta davala bi se u zakup na 10 godina. Vlasništvo zakon ne dovodi u pitanje. No ako je vlasnik nedostupan novac od zakupnine koja ima tržišnu vrijednost čuvao bi se za njega na posebnom računu.

Novi zakon prvi put od osnutka Hrvatske prednost pri zakupu ili prodaji zemlje daje OPG-ima, malim i mikropoduzetnicima, stočarima koji nemaju dovoljno poljoprivrednih površina u odnosu na broj grla stoke te mladim i domicilnim poljoprivrednicima kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost.

Državno bi se zemljište davalo u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako su dosadašnji zakupci realizirali gospodarski plan na temelju kojeg su dobili hektare. Na taj način se, tvrdi ministar, rješava raspolaganje za nekoliko generacija poljoprivrednika koji se bave poljoprivredom, s time da će stočarstvo, koje je kruna svake poljoprivrede, imati pravo prvenstva. Primjerice, stočaru koji ima 100 krava i 70 hektara zemljišta potrebno je još 30 hektara da bi pokrio svoju proizvodnju, a potom će na listi prioritetnih gospodarstava biti dosadašnji posjednici te mladi poljoprivrednici.

Lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju jer one najbolje poznaju teren i znaju tko je pravi poljoprivrednik kojemu manjka hektara kako bi bio konkurentan, a tko je mešetar, tvrdi Tolušić. Neće biti samovoljne dodjele zemljišta jer odluku ne donosi pojedinac već općinsko ili gradsko vijeće, a ono što oni odluče još čeka filter županije pa Ministarstva poljoprivrede i na kraju DORH-a, kojega je bivši ministar Tihomir Jakovina, 2013. maknuo iz sheme, a sada ponovno daje suglasnost za svaki ugovor o zakupu i prodaji državnog zemljišta.

U razdoblju 2013.-2016. Agencija za poljoprivredno zemljište objavila je javne pozive za ukupno 17.319 ha, a od toga ugovori su potpisani za samo 11.881 ha.

Samo tijekom 2016. Agencija primila 4524 zahtjeva za zakup 81.526 ha. Od toga gotovo ništa nije riješeno. Najveći dio ugovora o zakupu koji je Agencija u tom razdoblju sklopila odnosi se na ugovore o privremenom raspolaganju (to se zemljište već koristilo) na rok do pet godina.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije