Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRAĆA SE U MODU

Ovu biljku s hrvatskih njiva ‘kuhali’ bi i Rusi, Belgijanci...

Strojno vađenje cikorije
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
16.11.2017.
u 20:06

Poljoprivrednik Mario Puškarić za Franck je ove godine proizveo čak 740 tona cikorije iznadprosječne kvalitete

U Francuskoj ili Italiji i na svakoj benzinskoj postaji možete kupiti kavu od cikorije jer ne samo da je njezin okus fantastičan nego je i izuzetno zdrava po naš organizam – kaže Mario Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice čiji su kombajni ovih dana s njiva povadili tone neuglednog korijena ljekovite, ali zaboravljene biljke bez koje je unazad više desetljeća život naših starih bio nezamisliv.

Vrsta endivije

Dok nisu “poludjeli” za robustom i arabicom, umjesto kave, u ranim je jutrima u hrvatskim domovima mirisala Divka od cikorije ili pak slični napici iz domaće radinosti kojima su se prelijevali i žganci, a potom je cikorija pala u zaborav. I ne samo zbog kave – zamijenili su je i obojeni šećeri, kako Puškarić zove instant-napitke poput kakaa.

Iako je OPG Agro Puškarić najpoznatiji po uzgoju krumpira i češnjaka, Puškariću danas oko 5% biznisa čini cikorija i jedini je proizvođač u Hrvatskoj. A sve je počelo slučajno. Najveći regionalni proizvođač kave i čaja Franck putem lokalnog radija tražio je kooperante, što je Puškarić, koji je u to vrijeme upravo odustajao od šećerne repe, shvatio kao dobru priliku. I nije se pokajao. Uzgoj cikorije nešto je zahtjevniji od repe. No kako je diljem svijeta sve popularnija – jer sadrži i do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu i kalij i odlično je sredstvo za detoksikaciju organizma, pogodna za dijabetičare, a pospješuje i probavu – ta je alternativa, smatra Puškarić, puno prihvatljivija na hrvatskim poljima, umjesto da je u proljeće i ljeto uglavnom viđamo kao korov uz ceste.

Strojno vađenje cikorije
1/8

– I ova ima plavi cvijet kao i taj korov, koji je također jestiv, samo što je moja cikorija probrani kultivar i na njivama raste poput pšenice i kukuruza i ima puno deblji korijen koji se prerađuje – objašnjava Puškarić. Cikorija je, dodaje, zapravo i vrsta endivije, samo što se neke sorte uzgajaju zbog lišća za salatu, a neke zbog korijena. Hrvatska, Slovenija, dio Mađarske, Srbija, Austrija, područja su njezine prirodne rasprostranjenosti pa nije čudno što je puno kvalitetnija od indijske – i predmet interesenata iz Rusije, Belgije, Francuske, Njemačke... koji kucaju na Puškarićeva vrata.

– Svi, međutim, traže prerađenu, a u nas je prerađuje samo Franck – kaže Puškarić.

U Francku kažu kako je ovogodišnja kampanja s Puškarićevih 25 hektara zapažena po iznadprosječnoj kvaliteti, a realizirano je približno 740 tona sirovine.

– Nakon prerade, rezanja, sušenja i mljevenja dobiveno je 174 tone suhe cikorije, što je količina koja bi trebala biti dostatna za sljedeće dvije godine za potrebe regionalnog tržišta, primarno Hrvatske i Slovenije za Franckovim proizvodima – kaže Zoran Škevin, direktor proizvodnje Francka, ističući kako se obrada i skladištenje cikorije i danas obavljaju u pogonu u Bjelovaru, koji je otvoren davne 1900. godine.

Divka, Kneipp, Bianca

Zdrava prehrana općenito rastući je trend u prehrambenoj industriji zbog povećanog interesa potrošača, a kako je cikorija odličan izvor prehrambenih vlakana, primarno inulina koji djeluje prebiotski, tržišni lider u kategoriji kavovina uz već poznate klasične napitke od cikorije Divku i Kneipp lansirao je i liniju instant-napitaka od žitarica i cikorije Bianca.      

Komentara 6

KR
krakatau
20:53 16.11.2017.

Mmmmmm... sjetim se okusa i odmah bake na selu i bijele kave u limenom pocinanom tanjuru sa komadima domaćeh kruha... hahahaha, kako se mozak igra sa nama...

Avatar Idler 3
Idler 3
23:22 16.11.2017.

Uf, sem se i ja prisjetil Divke i "bjele kave" od nje. Mljeko taman svježe i teplo, kruh z debelom korom v limenom lončeku....dobro....kasnije sam prešel na gemišt >;-)) Ipak se nekih stvari ljepo prisjetit.

Avatar Ada
Ada
02:12 17.11.2017.

Pa i danas ima za kupiti kavovina za bijelu kavu: Divka, Kneip, a u crvenim kutijama cikorija. Tko god želi može pripremiti bijelu kavu, baš kao nekad. Naša ih tvornica proizvodi. Nije nestalo tih proizvoda, nego smo mi iskompleksiran narodd koji svoje rado zamjenjuje tuđim. Inače, listovi cikorije su odlična salata (radič) i nađu se u mnogim vrtovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije