Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I REKONSTRUKCIJA POSTOJEĆIH

Peteku prioritet ulaganje u javni prijevoz: Želi izgraditi tri tramvajske trase

Kandidat za gradonačelnika Zagreba, Renato Petek, održao konferenciju za građane
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
26.02.2021.
u 15:22

Petek ističe da bi se novim tramvajskim pravcima obuhvatilo više od 70.000 stanovnika

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba Renato Petek poručio je u petak da ulaganje u prometna rješenja, posebno u javni gradski prijevoz, mora biti jedan od prioriteta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju razvoja grada.

"Rekonstrukcijom starih trasa kako bi se na minimum smanjila buka i vibracije te izgradnjom tri nove tramvajske trase povećat će se kvaliteta života Zagrepčana", istaknuo je Petek na konferenciji za novinare. 

Podsjetio je da se postojeća mreža tramvajskih pruga nije proširivala 20 godina, od kada je Milan Bandić gradonačelnik, i najavio prioritetnu izgradnju tri pravca: Novi Zagreb - Sloboština, Dugave, Travno, Utrine; Heinzelova - Radnička i spoj Trešnjevački plac - Savska. 

Petek ističe da bi se novim tramvajskim pravcima obuhvatilo više od 70.000 stanovnika, a obnovom postojećih pruga povećala kvaliteta života uz postojeće tramvajske pravce.

Upozorio je da su buka i vibracije jedan od glavnih uzroka smanjenja kvalitete života za više od 100.000 Zagrepčana koji žive uz tramvajske pruge. To je, kaže Petek, posebno problematično u širem centru grada, s obzirom na starost objekata.

Tisuće Zagrepčana, posebno na raskrižjima u širem centru, gdje su ugrađeni kolosiječni sklopovi i skretnice za stare tramvaje koji su bili više nego dvostruko lakši od novih niskopodnih, svakodnevno trpi buku i strepi od tramvajskih vibracija, posebno nakon potresa.

"Nekima buka, udarci tramvajskih kotača i vibracije pomiču namještaj po stanu, kreveti im skaču, pucaju cijevi vodovoda, na objektima se pojavljuju mikropukotine", ističe Petek.

Smatra da se tramvajska buka i vibracije mogu riješiti novim, tehnološki naprednim, elastičnim pričvrsnim priborom.

"U cijelom Zagrebu moramo rekonstruirati pruge, prioritetno na točkama u širem centru grada, a istovremeno mora se ulagati u kvalitetnije dijelove na samim tramvajima. Bandić je samo u zadnjih pet godina utrošio na sanaciju pruga 200 milijuna kuna, a rezultati su poražavajući", rekao je Petek.

 

Večernjakova naslovnica iz 1972. kruži društvenim mrežama: Protiv velikih boginja cijepilo se 2,2 milijuna Hrvata

Komentara 1

ZJ
Zjako
00:36 27.02.2021.

Neznam sa čime, ljudi nisu svjesni koliko je grad zadužen... bilo koji da dođe mrtav je prije nego preuzme fotelju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije