Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 2022. novi sustav naplate cestarine - rampe odlaze u povijest

Novi sustav naplate cestarina na autocestama će se temeljiti na kombinaciji naplate putem unaprijeđene verzije ENC-a (DSRC) i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka (ALPR)
10. srpnja 2019. u 12:58 7 komentara 733 prikaza
Predstavljen novi sustav naplate cestarine
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatska će 2022. godine dobiti novi sustav naplate cestarina na autocestama koji će se temeljiti na kombinaciji naplate putem unaprijeđene verzije ENC-a (DSRC) i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka (ALPR), rečeno je u srijedu na prezentaciji novog sustava naplate.

autocesta, cestarina, naplatne kućice nove tarife na autocestama Cijena cestarine bit će niža pet posto, ali skuplja udarnim vikendima

Pritom će upotreba ENC-a biti obvezna za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora. Radi se, inače, u suvremenom sustavu elektroničke naplate sa slobodnim prolaskom vozila, što bi trebalo u potpunosti eliminirati sadašnje gužve na naplatnim kućicama, pogotovo tijekom turističke sezone. 

ALPR sustav koristit će se uz pomoć aplikacije povezane s kreditnom ili bankovnom karticom  korisnika, ili direktnom uplatom na aplikaciju. Svi koji ne budu imali imati dovoljno novca na računu, a koristit će taj sustav, bit će u prekršaju i naplaćivat će im se kazne.

Predstavljen novi sustav naplate cestarine
1 / 14
Predstavljen novi sustav naplate cestarine

Bit će postavljeno niz prodajnih mjesta, posebice u blizini državnih granica, gdje će se korisnici moći registrirati, odnosno gdje će se prodavati DSRC i ENC uređaji. Postojat će i namjenske staze u blizini granice koje će se koristiti za registraciju u sustav očitavanjem registarskih pločica i odgovarajuće bankovne kartice. 

Zasad se, kako je rekao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ne zna hoće li novi sustav naplate za korisnike autocesta biti skuplji od aktualnog.

HAC Pojačan promet Nemojte se iznenaditi ako ste krenuli na put. Od danas veće cijene cestarina

Posebni savjetnik ministra i glavni nositelj projekta Branimir Jerneić kazao je da su izrađivači studije posebno vodili računa o tome da smo turistička zemlja, te da nam gotovo 85 posto turista dolazi cestama. 

Sustav će, naveo je, biti interoperabilan s postojećim elektroničkim sustavima naplate u EU. Nakon početne implementacije na dionicama HAC-a i ARZ-a, dakle na autocestama pod kontrolom državnih koncesionara, očekuje se i uvođenje na dionicama privatnih koncesionara (Bina Istra i AZM).

Odbačena je primjena sustava satelitskog praćenja, jer je procijenjeno da bi to bitno povećalu ulaganja.

Predstavljen novi sustav naplate cestarine | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Jerneić je rekao da će uvođenje novog sustava naplate stajati do 570 milijuna kuna.

"Uvođenje novog sustava na mjesečnoj bi bazi moglo uštedjeti oko 13 milijuna kuna u odnosu na sadašnji sustav naplate koji obilježavaju visoki troškovi naplatnih mjesta, blagajnika, transporta gotovog novca i sl", rekao je Jerneić, dodavši da blagajnike očekuje prekvalifikacija. 

Iako se radi o prijedlogu o kojem se tek treba izjasniti stručna javnost, valja spomenuti da se razmatra i mogućnost formiranja viših cijena cestarina u vremenu najvećih gužvi, odnosno nižih u razdobljima manjeg opterećenja. 

autocesta, cestarina, naplatne kućice Teškoće vozača Oprez, novi uređaji mogu pogrešno naplatiti cestarinu!

"Radovi u implementaciji sustava započet će već iduće godine, a sustav bi trebao biti pušten u promet 2022. godine uz prijelazno razdoblje kada će istodobno funkcionirati oba sustava - i aktualni i novi", tvrdi Jerneić, ponovivši da je studiju novog sustava naplate cestarine izradila španjolska tvrtka IDOM. 

Trenutno je u uporabi sustav naplate star 48 godina, dok je ENC uveden 2006. godine, i trenutno ga ima oko 40 posto korisnika autocesta. 

Predstavljen novi sustav naplate cestarine | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar Butković kazao je da je bilo nužno krenuti u projekt promjene naplate cestarina, jer je postojeći sustav zastario. Istaknuo je i kako se radi o prijedlogu o kojem će tek razgovarati stručna javnost.

Međunarodni natječaj za implementaciju sustava trebao bi biti raspisan početkom 2020. godine, rekao je Butković dodavši i kako je jedan od ciljeva promjene sustava i ušteda. Naglasio je i da tek treba sjesti za isti stol sa predstavnicima privatnih koncesionara u vezi primjene novog sustava, ali i da vjeruje da će se s njima uspjeti dogovoriti.          

Nakon što se uvede, novi bi sustav trebao učinkoviti raditi najmanje 15  godina.   

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • BakaMraz:

  Ne izlazim na autocestu sve dok ne uvedu vinjete po razumnoj cijeni.

 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  Uvedimo elektronske vinjete kao što to već imaju Slovačka i Mađarska, a upravo je i Austrija s time počela! Korisnik plati unsprijed online i mirna Bosna! To mukotrpno višegodišnje raspravljanje u Hrvatskoj nitko živ izvan Hrvatske ne razumije. Paušalno plaćanje ... prikaži još! na vrlo komforan način je to što korisnici žele. Tad bi i domaći vozači i autoprijevoznici koristili autoceste koje su izvan turističke sezone praktički prazne.

 • admine konjino jedna glupa ust:

  Sve te ceste moraju imati i zadrzati jedan ili vise trakova,na kojima ce se moci i "rucno" placati,kao naprimjer u Italiji,imaju kartice,imaju ENC,imaju nekoliko razliciti sistema naplacaivanja,ali i stari nacin je jos uvjek zadrzan,i to vec 60-ak godina,na najduzim Talijanskim ... prikaži još!im dionicama aut-cesta,Como-Milano-Roma,ili Como-Milano-Trieste.