Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oprez, novi uređaji mogu pogrešno naplatiti cestarinu!

Uređaji svjetlosnim zavjesama mjere visinu vozila i broje osovine kako bi prepoznali kategoriju i formirali cijenu. Ponekad se svjetlosni snop prekine pa uređaj zaračuna krivu cestarinu. To se može dogoditi zbog vremenskih uvjeta.
01. srpnja 2019. u 10:03 4 komentara 1736 prikaza
autocesta, cestarina, naplatne kućice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Turistička sezona je u punom jeku, a ako ste odlučili krenuti na put bilo bi dobro da pripazite na iznos koji morate platiti za cestarinu. Jedna Osječanka ispričala je za 24sata kako je jednom strancu naplaćeno 185 kuna za cestarinu od Osijeka do Zagreba dok je ona za istu dionicu platila 135 kuna.

HAC Pojačan promet Nemojte se iznenaditi ako ste krenuli na put. Od danas veće cijene cestarina

- Prošli četvrtak vozila sam autocestom iz Osijeka za Zagreb. Umetnula sam svoju karticu za cestarinu i meni se očitalo da za istu dionicu moram platiti 135 kuna. Umetnula sam 200 kuna u uređaj koji mi je vratio 65 kuna, ali nije izdao račun. Račun sam trebala jer sam išla na službeni put. Zaposlenik Hrvatskih autocesta rekao mi je da su uređaji novi, da nemaju papira za ispis računa i da se još ‘uhodavaju’ - kazala je za 24sata.

Video - Veće cijene cestarine

 

Iz HAC-a su rekli da uređaji svjetlosnim zavjesama mjere visinu vozila i broje osovine kako bi prepoznali kategoriju i formirali cijenu.

- Ponekad se svjetlosni snop prekine pa uređaj zaračuna krivu cestarinu. To se može dogoditi zbog vremenskih uvjeta. Zbog specifične kategorizacije vozila u Hrvatskoj koja obuhvaća visinu, broj osovina i najveću dopuštenu masu, moguće su greške kod graničnih skupina. Zato smo uveli nadzorni centar u kojem pratimo rad uređaja na svim lokacijama i ispravljamo moguće pogreške - kažu iz HAC-a.

Gužva u prometu sezonske cijene Od 15. lipnja cestarina će na autocestama biti skuplja!

Dodaju da su uređaji od 12. do 16. lipnja izdali 39.000 računa, a bilo je samo sedam pritužbi. Četiri na naplatnoj postaji Zagreb istok i tri na postaji Bregana.

Tko misli da mu je krivo kategorizirano vozilo, može stisnuti tipku za pomoć i javit će mu se djelatnik HAC-a. Može nazvati i besplatni telefon 0800 0422. Vozače upućuju da prije plaćanja pogledaju uređaj jer se na zaslonu ispisuje cijena cestarine, ulazna postaja, skupina vozila kojoj pripada. Ako postoji problem, mogu automatski pozvati pomoć pa će supervizor ručno odrediti ispravnu skupinu vozila. Račun se pak ne ispisuje automatski, nego vozači moraju obratiti pozornost na tipku za izdavanje računa. Tek ako je stisnu, račun će se ispisati.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Deleted user:

    Pa izdavanje računa zakonska je obveza ili je HAC iznad zakona.Računi im nisu fiskalizirani i račun dobiješ ako ga zatražiš.A ako izadješ iz dućana ili kafića i nemaš račun naleti kontrola eto kazne. Opet izgleda HAC služi za pranje novca.

  • yy1:

    Kako to da se baš desi strancu sigurno sustav prepoznaje strance.

  • liliZG:

    to mi nikako nije jasno, račun bi trebao automatski izaći van, zar HAC ne podiježe zakonu o fiskalizaciji? oni ne trebaju izdavati račune?