Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradonačelnik Bihaća: Hrvatska policija ulazi u BiH s dugim cijevima, šaljete isprebijane migrante

– Napravili smo dvije godine ono što nije nitko napravio – kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.
29. studenoga 2019. u 09:50 32 komentara 3986 prikaza
Otvoreno
Foto: HRT

U posljednja dva tjedna zabilježena su čak dva slučaja propucavanja migranta koji su pokušavali ilegalno ući u Hrvatsku, što je u javnosti ponovno zaoštrilo pitanje postupanja hrvatske granične policije prema migrantima, a koja je inače suočena s mnogobrojnim optužbama iz Bosne i Hercegovine zbog "kršenja ljudskih prava i nehumanog postupanja" prema njima. O toj temi stoga se govorilo i u sinoćnjoj emisiji Otvoreno.

Migranti i policija Incident kod Mrkoplja Propucanog migranta prijavit će za napad

Gosti emisije urednika i voditelja Mislava Togonala bili su načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, Sandra Benčić (Možemo – politička platforma), predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović.

– Policajac je prilikom postupanja ispravno postupio kada je repetirao i stavio metak u cijev jer je postojala opravdana opasnost. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Nema zapovijedi da se upotrebljava oružje. Policija se drži pravilnika o uporabi vatrenog oružja – rekao je načelnik granične policije Ničeno napominjući da je zadaća hrvatske policije prije svega osigurati sigurnost granice, ali i hrvatskih građana, podsjećajući pritom na seriju provala upravo na tom području nekoliko mjeseci ranije. 

Gradonačelnik Fazlić kazao je da je pritisak EU da se zatvori prihvatni centar Vučjak uz granicu s Hrvatskom "vrhunac licemjerja".

Željko Komšić OPTUŽBE IZ BIH Komšić u Washingtonu: 'Jedna članica' EU surovo postupa prema migrantima

– On je formiran da ih policija pokupi i odveze na Vučjak gdje imaju dva obroka na dan, vodu i struju kad migranti dođu u centar grada i peru donje rublje na plaži, kad uđu ljudima u dvorište i dignu najlon. Vučjak ostavljamo jer biramo: ili će grad biti pregažen od 100 do 2000 migranata ili ćemo imati Vučjak gdje se mi jedini trudimo pomoći migrantima, a dijele nam lekcije iz Europe kako trebamo biti humani i neće pomoći da se to riješi – kazao je Fazlić. 

Također je prozvao Večernjakova novinara Hassana Haidara Diaba, ali i ostale novinare koji dolaze zimi "snimati blato i spočitavati mu neke stvari".

– Sada gradonačelnik hoće pokazati da je bajna situacija u Vučjaku. Situacija je tamo katastrofalna, migranti su smješteni u nehumanim uvjetima, u takvim uvjetima ni životinja ne bi opstala. Gradonačelnik priča kao da je tamo "okej". Gdje je novac nestao? Koliko je BiH dobila novaca od EU? Pričate da Vučjak ima vode. Nema vodu. Uveli ste agregat i naplaćujete 1 konvertibilnu marku (oko četiri kune) punjenje mobitela. Lokalni šerifi dopremaju robu tri puta skuplju nego što je u Bihaću – odgovorio mu je Diab. 

– To što pričate je vulgarizacija. Nisam došao ovdje da mi vi držite lekcije. Napravili smo u dvije godine ono što nije nitko napravio – reagirao je Fazlić.

Fazlić je optužio hrvatsku policiju da migrante koji uđu na Šidu i Bajakovu vraća u BiH kroz šumu i da hrvatska policija ulazi u BiH.

– Čekam dvije godine da vam kažem. Vaše je legitimno pravo da vi štitite svoju granicu, svoju državu. To je legitimno, vi to trebate raditi. Ali nije u redu što ljude koji uđu u Šidu, koji uđu na Bajakovu, vraćate u Bihać, ne na službeni granični prijelaz, nego u šumu. Svojim sam očima vidio i razgovarao s dvojicom Iranaca, deset Alžiraca i 40 drugih ljudi. Razgovarao sam s policajcem koji ulazi u Bosnu s dugim cijevima, znam mu ja i ime. Nemojte da čovjek ostane bez posla. Pokazat ću vam to sad na karti. Koji je interes da ja lažem? – rekao je Fazlić.

Ničeno je odmah reagirao odbacivši takve tvrdnje i rekao da to nije točno.

– Hrvatska ima legitimno pravo zaštite granice i to ćemo činiti – rekao je Ničeno odbacivši još jednom da hrvatska policija ulazi u BiH.

Fazlić je rekao da hrvatska policija migrante šalje kroz šumu bose, isprebijane, gladne i žedne, što je Ničeno demantirao.

Slikovni prikaz vrste terena na kojem se događaj dogodio Novi detalji MUP objavio video: 'Policajcu je noga zapela u stijenu pa je slučajno upucao migranta'

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Jagić zamolio je sve organizacije da migrantima kažu da se pridržavaju zakona u RH.

– Dogodila su se dva propucavanja u četiri godine. Ako je policajac u krajnjoj ugrozi, ima pravo upotrijebiti oružje – dodao je.

Benčić pak ističe da ključni problem nisu samo pojedinačni slučajevi nasilja. – Ključni je problem što je Vlada u zamjenu za Schengen iznajmila naše policajce s takvom plaćom da je sramotno reći kako štite granice bogatih zemalja EU. To je ključni problem. Mi ne štitimo svoju granicu, mi štitimo granicu na način na koji štitimo zato što su nam centralne zemlje EU naredile da tako postupamo – kazala je.

– Policija tu brani moju općinu, moje ljude, moje starosjedioce, u konačnici – svoju djecu. Skidam kapu dečkima, o policiji mogu govoriti samo u superlativima. Ti ljudi daju maksimum od sebe – zaključio je načelnik općine Mrkopalj.

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Dachy89:

  Da ih ne pojite i ne hranite tu, ne bi oni ni dolazili! Zašto više ne idu na Mađarsku granicu? Jer su dobili struju u ogradi, pendrek i pse! Još 2-3 propucavanja i bojat će se i hrvatske granice kao ... prikaži još! mađarske, a vi onda vidite što ćete s njima. Počeli su i džamije da vam obijaju, a što će tek raditi sa crkvama, vidjet ćemo.

 • ruzica_mario:

  ne razumijem nikako sto se ovi iz bihaca sad bune protiv svoje talibanske brace..zasto nisu sretni sto im je doslo toliko muslimana u grad

 • Avatar Mentat
  Mentat:

  Ona ženska u emisiji je bila strašno iritantna, glede pristojnosti komunikacije. Njeni stavovi su "propustite sve" i glupi su. Ali je u jednom ipak debelo u pravu. Zašto mi uvijek moramo biti "predziđe" nečeg, pa nam s jednom rukom aplaudiraju, ... prikaži još! a drugom nam sijeku glave?! Mi branimo EU granice, a onda nas optužuju da smo "nehumani". I to tko? Države debelih guzica daleko od vanjskih granica!