Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

I privatno zemljište država može dati u zakup na 10 godina

Očekuje se novi zakon
Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija
10.03.2018.
u 07:12

Očekujem od jedinica lokalne samouprave da se žurno prihvate posla i pripreme programe raspolaganja, kazao je ministar Tolušić

Jedinice lokalne samouprave ubuduće će odlučivati o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, a ono će se davati u zakup putem javnog natječaja na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje – samo su neke od odredbi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je jučer stupio na snagu. Natječaj za zakup raspisivat će se za katastarske čestice koje čine proizvodno-tehnološke cjeline površine najviše do 100 hektara, a za veću od 100 ha samo ako je čini jedna katastarska čestica ili ako je predmet zakupa ribnjak.

No bitno je da su svi sudionici javnog natječaja za zakup fizičke ili pravne osobe koje su do isteka roka za podnošenje ponuda podmirile sve obveze s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, ističu u Ministarstvu poljoprivrede. Pravo prvenstva imaju nositelj OPG-a, vlasnik poljoprivrednog obrta ili pravna osoba u rangu mikro i malih poduzeća, kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, onaj koji je najmanje tri godine do objave javnog natječaja vlasnik ili posjednik stoke; dosadašnji posjednik; mladi poljoprivrednici do 41 godinu života te OPG-ovi koji imaju sjedište na području općine ili grada gdje se zemljište nalazi, a zakupnina će se plaćati godišnje, do kraja prosinca tekuće godine.

Novi zakon omogućuje i izvlačenje poljoprivrednih površina iz šumsko-gospodarske osnove, koje je potrebno staviti u programe raspolaganje JLS-a. Što se tiče prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, u kontinentalnom području mogu se kupiti katastarske čestice površine do 10 ha, ukupno maksimalno 50 ha, a u priobalnom području do 1 ha (najviše 5 ha državnih čestica). I privatno poljoprivredno zemljište koje se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju Ministarstvo može dati u zakup na rok do deset godina uz naknadu u visini iznosa početne zakupnine, a novac će se na posebnom računu jedinice lokalne samouprave privatniku čuvati 10 godina. Agencija za poljoprivredno zemljište pak prestaje s radom.

– Očekujem od svih JLS-a da se žurno prihvate posla i počnu pripremati programe raspolaganja. Rokovi su kratki, poljoprivrednici su predugo čekali da dobiju zemlju. Velikom broju njih istekao je ugovor o zakupu i željno čekaju nove koji će im prije svega osigurati sigurnije poslovanje – rekao je ministar Tomislav Tolušić

Komentara 19

KA
Kadjar
08:30 10.03.2018.

Baš da vidim tko će to iz države uzeti MOJE PRIVATNO zemljište i iznajmiti ga nekome drugome?! Da je ne znam kako neodržavano, ono je samo MOJE i nema te države koja će mi ga oduzeti!

AL
alf
08:36 10.03.2018.

Kako je moguce da drzava iznajmi necije privatno zemljiste. Ako je privatno onda drzava nema pravo iznajmiti. Moze vlasnika obavezati da ga drzi cisto i to je sve. Izgleda da je Plenkoviceva vlada jos u Titovoj diktaturi, pa oduzimati zemlju je njima bilo normano. Kazu da ce novac cuvati za deset godina, tko bi u to povjerovao. Prepustiti njima da cuvaju tudji novac je isto kako je bilo dopustiti istima da provedu privatizaciju.

KD
kdog
09:16 10.03.2018.

niko ništa ne mjenja iz korijena sve su to kozmetičke promjene da se kaže du nesta radili a zapravo to nije ništa opet se pogoduje velikima a mi mali koji smo oko 40 ha ne mozemo dobit zemlju da mozemomo normalno živjeti sa svojim obiteljima na selu najbolje svi u zg ili u njemačku tamo ima posla a ovdje u slavoniji sela izumiru i niko ne poduzima nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije