Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Esih: Koji je Plenkovićev motiv? To je ravno samoubojstvu

Mi smo spremni ići i u oporbu ako se to pokaže opravdano, rekao je Zekanović
08. ožujka 2018. u 23:53 172 komentara 40370 prikaza
Bruna Esih
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/2

Saborska zastupnica Bruna Esih poručila je večeras kako je njezina stranka apsolutno protiv Istanbulske konvencije, čiju je ratifikaciju danas najavio premijer Andrej Plenković.

Zlatko Hasanbegović Zlatko Hasanbegović: 'Plenković u operaciji s Istanbulskom konvencijom ima tri cilja'

Esih je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekla kako zamjera što se Istanbulska konvencija prihvaća na način ''uzmi ili ostavi'' te da nasilje treba posve sankcionirati, ali joj je sporna rodna ideologija. Esih se zapitala koji je Plenkovićev motiv da upravo sada to stavlja na dnevni red. Kaže da je to ravno samoubojstvu jer su HDZ-ovi zastupnici po tome pitanju podijeljeni, kao i da ratifikacijom Plenković svojim briselskim tutorima postaje još draži i nudi privid HDZ-ovim biračima. 

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović kaže da će inicijativa ''Istina o Istanbulskoj'' pokrenuti referendum o tome treba li ratificirati Konvenciju. U potpunosti je protiv nasilja nad ženama i smatra da sankcije trebaju biti još veće, ali smatra da Konvencija, pod krinkom zaštite žena od nasilja, pokušava progurati rodnu ideologiju. Dio o rodu Zekanoviću je sporan, njega treba izbaciti, i napraviti hrvatski zakon. Kaže da izraz rod treba zamijeniti s izrazom spol. 

HNS-ova zastupnica Marija Puh rekla je kako je Istanbulska konvencija standard 21. stoljeća.  Pročitala je spornu odredbu o rodu iz Konvencije i naglasila da joj nije jasno gdje se pronalazi problem, ako se jasno tvrdi da postoje dva spola - muški i ženski. Rekla je Zekanoviću da obmanjuje javnost krivim informacijama. Ministrica Nada Murganić rekla je da je konvencija potrebna zbog jačanja zakonodavnog okvira, naročito u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama. Dosadašnji zakoni i strategija u pogledu borbe protiv nasilja nisu polučili rezultate i zato je ova konvencija važna, rekla je SDP-ova Romana Jerković.

Zekanović je večeras gostovao i na televiziji N1, gdje je rekao kako su spremni ići u oporbu.

– Nikad neću zanijekati da sam stavljen na listu Andreja Plenkovića i da nije bilo tog dogovora, ne bih nikad bio dio tog Sabora. Međutim, krivo mi je što premijer nije našao za shodno da o ovoj temi razgovara sa mnom i strankom, koji jesmo mala stranka, ali donosimo HDZ-u i koaliciji puno više od onoga koliko imamo zastupnika – rekao je Zekanović.

Na pitanje što na to kaže kolega iz Hrasta Ladislav Ilčić, Zekanović je odgovorio: "Isto što i ja".

– Mi smo u ovom trenutku spremni na sve. Mi smo spremni ići i u oporbu ako se to pokaže opravdano – rekao je Zekanović.

Na pitanje je li Ilčiću palo napamet reći da više neće biti savjetnik ministrice, odgovorio je:

– Tako je. Mi smo spremni ići u oporbu. Mi smo spremni ovoga trenutka ne biti više u vlasti partnera HDZ-a.

Bruna Esih
1 / 12
Noćni marš u Zagrebu
Noćni marš u Zagrebu Dan žena Tisuće na Noćnom maršu: 'Ratificirajte Istanbulsku konvenciju' Peđa Grbin istanbulska konvencija Grbin: Pitam Vladu i Murganić – koju od rezervi želimo izjaviti?! Željka Markić Željka Markić: 'Plenković je opet prevario birače, treba ponoviti referendum'
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • dosadno:

    Biser večeri ona nadobudna iz HNS-a koja mrtvo hladno izvaljuje da IK treba ratificirati jer domaći zakoni nisu dali rezultata. Jel' su ti ljudi uopće svjesni svoje gluposti i ograničenosti?! Ma treba i narod iseliti jer niti on nije dao ... prikaži još! rezultata. A ostaviti političare, njima je sve super. Svima.

  • marginalac:

    tko moze spasiti drzavu..u kojoj vride zakoni..jos iz bivse drzave..kazneno napisani u dinarima ili njemackim markama..toga nema ni u banana drzavama..je li koindice.

  • NasaSenkica:

    Plenki je morao pronaci mjesto Bruni u vladi...vidi se da ta žena živi Hrvatsku, sposobna, inteligentna i prelijepa ....šteta jer sad je sve kasno ionako dolazi rada boric...