Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIZIRAO ZAPAD

Isplivao nikad viđen intervju Navaljnog: 'Zašto korumpirani službenici još uvijek žive u Londonu? Zapad ne čini ništa'

Preminuo Aleksej Navaljni, najve?i Putinov kriti?ar
Foto: SERGEI FADEICHEV/NEWSCOM
1/4
26.02.2024.
u 09:29

Navaljni (47) je umro u sibirskom zatvoru 16. veljače. Srušio se tijekom šetnje dvorištem i umro unatoč pokušajima da ga se oživi. Služio je kaznu zatvora od 30 godina, među ostalim zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i financiranja ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti.

U dosad nikad objavljenom intevjuu, ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni kritizirao je 'korupirane ruske dužnosnike' koji žive u Londonu i navodno pomažu režimu Vladimira Putina. U intervjuu koji je objavio Sky News, Navaljni je pričao o nadi koju ima za bolju budućnost svoje zemlje, ali i rizicima na koje je bio spreman vrativši se nakon trovanja u Rusiju gdje je bio uhićen i potom mu je bilo suđeno.

"Ja sam optimist", rekao je i dodao. "Nadam se da ovih 20 godina Putina nije uklesano u kamenu. Nismo bili osuđeni na to, nije nam bilo suđeno da idemo u tom smjeru".

Intervju je snimljen u veljači 2020. godine, odnosno točno četiri godine prije nego što je Navaljni umro u kaznionici sjeverno od Artičkog kruga. Vjeruje se kako je ovo jedan od posljednjih intervju koji je taj žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina dao prije nego što je bio otrovan na putu za Moskvu te iste godine.

Zapad ne čini ništa

"Zapad ne čini baš ništa, rekao bih. Postoje neki ritualni plesovi, ali zapravo se ništa ne događa", izjavio je tada i zapitao se: "Zašto korumpirani službenici još uvijek žive u Londonu? Zato što ti korumpirani službenici hrane ogroman broj divnih londonskih odvjetnika.

POVEZANE VIJESTI:

"Ti ljudi, djelovat će vrlo civilizirano, mi ćemo biti jako sretni što pričamo s njima ako sjede kraj nas, nosit će kravatu i imati fine manire, a u isto vrijeme oni će služiti interesima potpunih bandita", ustvrdio je Navaljni.

"Rusija je europska zemlja, a svi ljudi koji ovdje žive žele živjeti kao Europljani. Nadam se da ću za deset godina, ako me opet intervjuirate, moći reći kako smo nadišli koruptivno pranje novca".

FOTOGALERIJA Ovako izgleda zatvor u kojem je Navaljni proveo zadnje tjedne

Preminuo Aleksej Navaljni, najve?i Putinov kriti?ar
1/5

Intervju, koji je dobio Sky News i emitiran prvi put u javnosti, snimljen je u sklopu dosad neemitirane dokumentarne serije After The Fall, koju je režirao Matthew Torne, a producirao Andrew Duncan.

Navaljni (47) je umro u sibirskom zatvoru 16. veljače. Srušio se tijekom šetnje dvorištem i umro unatoč pokušajima da ga se oživi. Služio je kaznu zatvora od 30 godina, među ostalim zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i financiranja ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Ukrajinci tvrde da je prirodna smrt

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni umro je prirodnom smrću od krvnog ugruška, izjavio je u nedjelju šef ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) Kirilo Budanov, a prenosi novinska agencija UNIAN.

POVEZANA VIJESTI:

"Možda ću vas razočarati, ali ono što znamo je da je stvarno umro od krvnog ugruška. I to je više-manje potvrđeno. To je ono što znamo", rekao je Budanov novinarima odgovarajući na pitanje zna li obavještajna služba "na koji način je ubijen".

Rekao je da ove informacije nisu preuzete s interneta. Po njegovim riječima, riječ je o prirodnoj smrti. Obitelj i suradnici Navaljnog krive Kremlj za njegovu smrt, što Moskva odbacuje. Zapadni političari također su odmah izjavili da je Navaljnog ubio režim ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tijelo Navaljnog predato je majci u subotu, a datum pokopa bit će naknadno određen.

VIDEO: Preminuo Aleksej Navaljni, veliki kritičar ruskog predsjednika Putina

Komentara 2

ZV
zvonimirkraljic98
10:17 26.02.2024.

Vidiš Budanove, i meni je Zapad sumnjiv. I branit će se šutnjom, nadam se. Možda si trebao i ti.

Avatar Aristarh
Aristarh
10:07 26.02.2024.

Mila majko al Rusi lažu. Ubiju čovjeka i onda sve kao maca svoj drek zatrpavaju serijom laži. Imam posredan dokaz da Julija nije varala Navalnog. Poslije te laži sad ocrnjuju i Navalnog, ali tek kad je mrtav i nemože reči lažu. Što li će još izmisliti ti lažovi Putinovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije