Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko puca u pse

Našao sam Zeku Peku i Malu, ubijene su, Linde još uvijek nema

Foto: Privatni album
1/11
07.02.2022.
u 14:40

Šest dana obilazio je Vedran Šajnović livade, kanale, zavirivao u svaku rupu, a na hrpi smeća osim svojih ljubimica pronašao je još četiri psa, svi ubijeni iz vatrenog oružja

I te nedjelje Vedran Šajnović iz Mlake Antinske žurio je kroz vrt do Vuke, da potjera guske i patke u dvorište prije nego stignu lovci. Bilo je oko 8 sait ujutro. Društvo su mu radile njegove tri kujice, dvije jazavčarke, Zeko Peko i Mala, te hrvatska ovčarka Linda.

– Zazvonio mi je mobitel, čekao me već prijatelj s kojim sam se dogovorio da dođe pa sam se požurio nazad. Kujice su malo zaostale. Krenuo sam kuhati kavu, a onda sam shvatio da nema mojih pasa. Prošlo je možda 20-ak minuta kako sam se vratio. Između mojeg imanja i Vuke je jedno 150 metara pašnjaka. Zvao sam ih s brda, a dolje sam već vidio lovce i njihove automobile na pašnjaku, čula se pucnjava. Sjurio sam se do Vuke, tražio ih, pitao lovce, oni su mi odgovorili da nikakve pse nisu vidjeli – priča nam Vedran. Kujica nigdje nije bilo, a lovci su ubrzo otišli.

Tražio je pse danima, od 30. siječnja otkad su nestale. Poderao je i hlače i noge u grmlju kupina, obišao sve njive i kanale, zavirio u svaku lisičju i mišju rupu. Nije imao mira, samo je razmišljao gdje su njegove kujice. A onda se prošle subote uputio do smetlišta na izlazu iz Tordinaca. I tamo je pronašao jazavčarke, ubijene iz vatrenog oružja i odbačene kao smeće. Linde nije bilo, ali je zato bio još jedan leš psa koji se već raspadao.

– Morao sam se vratiti po neke vreće jer su kujice bile krvave, da ih ponesem kući. Iz šikare su tada istrčala četiri šteneta. I njih je netko tamo ostavio. Vratio sam se odmah, poveo sam i prijatelja da mi pomogne pokupiti pse. Kad smo stigli nismo mogli vjerovati, tri šteneta već su ubili, četvrtog nije bilo – priča nam. Sve je prijavio policiji, sumnja da su mu pse ubili lovci s kojima i inače već godinama ima problema, otkad se doselio iz grada upravo zbog životinja.

– Imao sam 18 vrsta divljih gusaka, po neke sam išao i u inozemstvo, hvalili su se okolo kako su ih pobili. Ako ne dođem na vrijeme, prije njih, samo ih potjeraju da polete, a onda pucaju u njih. I nisu moji psi prvi koje su ubili. Jednom prijatelju je lovac s ceste pucao u psa, poslije mu je rekao kako nije znao da je to njegov pas – govori. Dodaje kako mu svi kažu pa nabavićeš druge pse, pusti to.

– Nisu to za mene samo psi, bile su mi nešto najvažnije u životu. Male jazavčarke sam spasio kad ih je netko izbacio. Linda je znala sve što ja mislim. Vjerujem da je ona uspjela ranjena pobjeći, ipak je veća i jača od jazavčarki. Tko zna gdje se jadna zavukla, da je živa sigurno bi se vratila. Eno, ostalo je štene od dva mjeseca koje traži mamu, moja mala Tonka. I mačke su mi znali ubijati na njivama. Netko tome mora stati na kraj – ističe Vedran i kaže kako je policija obavila svoj posao, nada se da će pronaći i krivca. Naknadno je na mjestu gdje je pronašao pse ugledao četvrto štene, vjerojatno se negdje sakrilo i ostalo živo. Poveo ga je kući, da spasi barem jedan život.

Foto: Privatni album

Na naš upit provode li kriminalističko istraživanje i jesu li lešine poslali na razudbu iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske poslali su nam redovno priopćenje za medije.

– Jučer, 6. veljače, 43-godišnjak s područja općine Tordinci prijavio je policiji kako je prethodni dan, 5. veljače, oko 15 sati na stovarištu u produžetku Vukovarske ulice u Tordincima pronašao svoja dva psa ustrijeljena vatrenim oružjem. Psi su se 30. siječnja, zajedno s njegovim trećim psom, udaljila iz dvorišta obiteljske kuće. Na istom mjestu zatekao je i četiri ustrijeljena šteneta nepoznatog vlasnika. Nakon provedenog očevida, lešine pasa prevezene su u Veterinarski zavod u Vinkovcima gdje će se obaviti razudba. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Ubijanje ili mučenje životinja“, opisanog u članku 205. Kaznenog zakona, policija provodi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja protiv kojeg će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima podnijeti kaznenu prijavu – stoji u priopćenju.

Kakve sankcije čekaju lovca ili lovce koji su ubili pse upitali smo i Lovačko društvo čiji su članovi tog dana bili na mjestu događaj. Odgovor još nismo dobili.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar fredi
fredi
15:38 07.02.2022.

Kad su ona dvojica objavili "prijeteće" poruke dužnosnicima, odmah su privedeni na obavijesni razgovor i predani prekršajnom sudu. Hoće li ikada itko odgovarati za ubijanje ovih pasa?! Vjerojatno neće, a zašto i bi kada naš zakon životinje tretira kao predmete, a ne kao živa bića. A s predmetima se može činiti što god kome padne na pamet. Zahtijevam da se ovim imateljima oružja to oružje uzme i zabrani da ga ikada više uzmu u ruke.

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:08 18.02.2022.

Svakako je riječ o psihički poremećenim osobama koje raspolažu oružjem. Ako njihovo otkrivanje i sankcioniranje nije prioritet, ne znam što onda je.

Avatar Idler
Idler
18:37 07.02.2022.

Problem ove priče je kaj su lovci često pijani, pucaju na kaj stignu i to u naseljenom mjestu....i murja redovito nema pojma kaj je i kak !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije