Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ:

Nadamo se da ćemo dobiti taj posao, u pitanju su milijunske vrijednosti

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice RH
1/6
05.02.2017.
u 16:05

"Vrlo sam zadovoljna sastankom s emirom. Naglasak je ovog putovanja svakako gospodarstvo"

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u nedjelju nakon sastanka s kuvajskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom da postoje veliki potencijali za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Kuvajta, osobito na području obrambene industrije.

"Vrlo sam zadovoljna sastankom s emirom. Naglasak je ovog putovanja svakako gospodarstvo... razmatrali smo niz ugovora koji bi trebali biti sklopljeni da bi se olakšalo poslovanje između Kuvajta i Hrvatske, a razgovarali smo naravno i o konkretnim projektima", rekla je Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnom državnom posjetu Kuvajtu, nakon razgovora u palači Bajan u Kuwait Cityju.

"Ti su projekti kako u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji ... (postoje) potencijali za hrvatske tvrtke za građevinske radove ovdje u Kuvajtu na infrastrukturi, na željeznicama, izgradnji željezničkih vagona i slično, tako i u području obrambene industrije", rekla je hrvatska predsjednica, koja je u naftom bogati emirat Perzijskog zaljeva doputovala u pratnji manjeg gospodarskog izaslanstva.

"Posebno se to odnosi na zaštitnu opremu kao što su kacige i prsluci, ali isto tako i na naoružanje", rekla je Grabar-Kitarović, spomenuvši hrvatsku tvrtku HS Produkt, koja je "jedna od najjačih svjetskih tvrtki u proizvodnji pištolja i revolvera, ali i drugog vrsta naoružanja", te Đuro Đaković koji se u Kuvajtu natjecao na javnom natječaju za oklopna vozila.

"Nadamo se da ćemo dobiti taj posao jer su u pitanju milijunske vrijednosti", rekla je hrvatska predsjednica, te dodala da se i "Brodotrogir natjecao za izgradnju četiri kemijska broda".

Suradnja na stabilizaciji

U hrvatskom izaslanstvu su uz predsjednicu Grabar-Kitarović i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, načelnik glavnog stožera general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u RH muftija Aziz Hasanović.

Grabar-Kitarović je kazala da je s kuvajtskim emirom razgovarala i o političkoj i sigurnosnoj suradnji na stabilizaciji kako ovog dijela Bliskoga istoka tako i jugoistoka Europe.

Podsjetila je i na činjenicu da je islamska zajednica u Hrvatskoj vrlo bitan dio društva, te dodala da je iznimno važna suradnja muslimana s većinskim hrvatskim narodom i drugim nacionalnostima u Hrvatskoj. "Kao što je u razgovorima muftija Hasanović istaknuo 'Život, a ne suživot'", rekla je Grabar-Kitarović.

Martina Dalić ocijenila je da hrvatski gospodarstvenici mogu biti uspješni na tržištu Kuvajta te da bi posjet predsjednice i otvaranje hrvatskog veleposlanstva mogli označiti početak nove etape u gospodarskim odnosima između dviju zemalja.

"Posebno značajnima smatramo mogućnosti koje bi ovdje mogla ostvariti naša industrija naoružanja, brodograđevna industrija, prehrambena industrija, od kojih mnoge tvrtke imaju halal certifikat", rekla je Dalić u Kuwait Cityju.

"Tako da očekujem da će ovaj posjet kao i sutrašnje otvaranje hrvatskog veleposlanstva označiti jednu novu etapu u gospodarskim odnosima dviju država", dodala je Dalić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o rezultatima sastanaka dužnosnika i gospodarstvenika dviju zemalja, Dalić je kazala da su "reakcije kuvajtskih ministara vrlo pozitivne". "Dvije zemlje imaju višedesetljetne prijateljske odnose ... povezuje ih i suradnja u trenucima koji su bili teški ... poput pomoći Kuvajta tijekom Domovinskog rata izbjeglicama koje je primila Hrvatska", rekla je Dalić.

"U tome ozračju su i mogućnosti za gospodarsku suradnju pozitivne, odnos kuvajtskih dužnosnika prema našim tvrtkama čini mi se vrlo pozitivan, a naravno da je na njima i na njihovoj konkurentnosti da one natječaje na kojima se natječu i osvoje. Mislim da će im i ovi razgovori u tome pomoći", rekla je Dalić.

Sutra svečano otvaranje

Potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove Želimir Kramarić također je ocijenio da se radi o "iznimno važnom posjetu jer je gospodarska razmjena između Hrvatske i Kuvajta na vrlo niskoj razini". "I ovo otvaranje veleposlanstva i svi susreti predsjednice i potpredsjednice vlade sa svim ključnim čimbenicima ove zemlje daju otvorena vrata za razgovore o budućim mogućnostima suradnje", rekao je Kramarić.

"Sada smo se fokusirali na dolazak nekoliko ključnih tvrtki s područja obrambene industrije, brodogradnje i ICT-a. To je tek prvi korak ... nakon što se otvori veleposlanstvo HGK će naravno u suradnji s komorom u Kuvajtu učiniti sve da se vrlo niska razmjena od svega 12-tak milijuna eura podigne na znatno višu razinu", rekao je Kramarić.

U gospodarskom izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora nalaze se predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.

Za ponedjeljak je predviđeno svečano otvaranje prvog hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu te susret predsjednice s pripadnicima hrvatske zajednice. Kako se doznaje, Kuvajt planira otvoriti veleposlanstvo u Zagrebu, možda već u drugoj polovici ove godine.

Foto: Ured predsjednice RH

Kuvajt ima oko 4,2 milijuna stanovnika, no stranci predstavljaju gotovo 70 posto stanovnika: riječ je o oko milijun Arapa i gotovo 1,5 milijuna državljana azijskih i afričkih zemalja koji su došli u Kuvajt u potrazi za poslom.

Kuvajt je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a njegovo se bogatstvo temelji na nafti – procjenjuje se da unatoč višedesetljetnoj eksploataciji kuvajtsko podzemlje i podmorje sadrži šeste po veličini zalihe nafte na svijetu.

Prihodi od nafte čine oko 50 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Kuvajt je ustavna monarhija i smatra se jednom od najstabilnijih arapskih država. Kao utjecajna članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu, te kao zemlja u kojoj živi velika šijitska manjina, posljednjih godina igra važnu ulogu u posredovanju između suparničkih regionalnih sila šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije.

>> Kolinda Grabar - Kitarović u Kuvajtu, susrela se s ministrom nafte

Komentara 52

PO
pozornik66
16:21 05.02.2017.

Super predsjednice tako se bori za hrvatsko gospodarstvo I hrvatske interese. Samo ne znam kako će Index I ostali reagirat Ako I'm nisi unaprid obavjestila da ćeš ić na putovanje

PR
principjelannotsdp
16:45 05.02.2017.

Zamislite Josipovića koji se tako bori za Hrvatsku. Ili Milanovića? Onima kojima nije pravo, a ne smijem ih spomenuti zbog cenzure Večernjeg, preporucam da se češu.

BR
Brontops
16:42 05.02.2017.

anticenzura, tvoje mozdane vijuge su rastimane. Pod hitno na nastimavanje, samo pitanje je je li ih uopce moguce ustimati. :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije