Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Ministar otkrio kojim državama Hrvatska šalje najviše pomoći

Zagreb: U Banskim dvorima održana 177. sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.09.2019.
u 10:51

Povodom jučerašnje vijesti da je Fortenova dogovorila refinanciranje SPFA kredita premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da isplata ne dolazi u pitanje

Vlada je danas ovlastila ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za sklapanje sporazuma s brodogradilištem 3. maj oko modela otplate nepodmirene naknade za koncesiju, koja s krajem prošlog mjeseca doseže 5,86 milijuna kuna.

Vlada je u kolovozu, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju, do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za državni proračun. Prije toga, 1. kolovoza, Vlada je usvojila zaključak o iskazivanju spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju.

Kako je rekao ministar Butković, u cilju realizacije zaključka i odluke o davanju jamstva, a budući da je koncesijska naknada utvrđena odlukom Vlade o dodjeli koncesije, ovu odluku je potrebno donijeti kako bi se mogao potpisati sporazum o drugačijoj naplati dospjele a nepodmirene koncesijske naknade, dok će se buduće obveze redovno podmirivati.

"Predmetnom odlukom ovlašćuje se ministar mora, prometa i infrastrukture za sklapanje sporazuma s 3. majem kojim će se regulirati model otplate utvrđene dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju sa stanjem na dan potpisivanja spomenutog proizvoda, a na način isplate 15 posto utvrđene nepodmirene naknade u roku od 30 dana od dana potpisa sporazuma, dok će se naknadno do 31. kolovoza 2021. godine urediti model namirenja preostalih nenaplaćenih 85 posto dospjele a nepodmirene naknade za koncesiju", rekao je Butković.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 177. sjednica Vlade
1/8

Nepodmirena dospjela naknada za koncesiju riječkom brodogradilištu 3. maj, na dan 30. kolovoza 2019. godine, iznosi 5,86 milijuna kuna, od čega glavnica iznosi 5,44 milijuna kuna, a kamate 419,8 tisuća kuna.

Na sjednici Vlade prihvaćen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Osijek o sklapanju ugovora o javnoj nabavi za radove na izgradnji pristaništa za putničke brodove u Osijeku sa zajednicom ponuditelja - Sokol iz Vinkovaca i Hidrogradnja iz Osijeka, u vrijednosti od 12,49 milijuna kuna s PDV-om.

Ministar Oleg Butković rekao je da je Lučka uprava Osijek za potrebe pristajanja putničkih brodova u Osijeku trenutno koristi pristan koji je u privatnom vlasništvu.

"Obzirom na povećanje putničkih brodova najavljenih u ovoj godini, oko 80 brodova u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 37, Lučka uprava Osijek, koja je nadležna za prihvat brodova, ishodila je sve potrebne dozvole za izgradnju novog putničkog pristaništa. Početak radova očekuje se po potpisivanju ugovora tijekom rujna, a planirani završetak do kraja 2019. godine", naveo je Butković. 

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma s Vladom Republike Slovenije o izgradnji cestovnog graničnog mosta preko potoka Kamenica kod stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Obrež - Božakovo.

Povodom jučerašnje vijesti da je Fortenova dogovorila refinanciranje SPFA kredita premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da isplata ne dolazi u pitanje. 

- Angažman Vlade i Sabora koji je donio Zakon o izvanrednoj upravi bio je vrlo odvažan i vrlo hrabar 2017. pred Uskrs, u trenucima kad je Agrokor bio blokiran, dobavljači obustavljali dostavu iz svojih roba Konzumu, kada je prijetio kolaps ne samo te kompanije nego je trebao izazvati lančanu reakciju na dobavljače i poljoprivrednike, financijski sustav - rekao je Plenković, zahvalivši Martini Dalić, tadašnjoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, kao i ministru Darku Horvatu koji je nastavio proces.

Prva točka dnevnog reda je bio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma, a među ostalim točkama usvojen je i Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom te Prijedlog odluke o osnivanju pregovaračkog tima Vlade Republike Hrvatske vezano uz prodaju dijela nacionalne godišnje kvote emisijskih jedinica stakleničkih plinova državama članicama Europske unije.

Usvojen je i prijedlog zaključka u vezi s potporom razvojnim projektima Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije: Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici i Kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Predstavljajući Prijedlog odluke o održavanju prvoga hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga „CROIMAS 2020“ ministar obrane Damir Krstičević rekao je da se to poklapa s najavom vraćanja 30. svibnja kao datuma na koji se slavi Dan državnosti.

- Slažem se s tajmingom, mislim da je 30. svibnja dogodine simbolički vrlo važan, a to ćemo, siguran sam, i zakonski popratiti našim prijedlogom uskoro - rekao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić predložio je da se odbace prijedlozi zakona saborskih zastupnika Ivana Pernara i Damjana Vucelića o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine jer, kako je rekao, u postojećem zakonodavstvu već postoje odredbe i članci koji propisuju kako pojedina tijela provjeravaju i sankcioniraju nesrazmjere.

Predstavljajući Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2017. i 2018. godinu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da su 2017. najveći primatelji bilateralne službene razvojne pomoći bili BiH, Ukrajina, Srbija i Kosovo, a u 2018. BiH, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i Jordan.

- Tu je vidljiva dominantna usmjerenost razvojne pomoći na područje jugoistočne Europe, što je zapravo imanentno i sukladno vjerodostojnosti i kontinuitetu hrvatske vanjske politike - rekao je Grlić Radman.

VIDEO Plenković predstavio nove ministre:

Komentara 17

JO
JOHNNY
11:12 05.09.2019.

Ovdje nijedan komentar nema blage veze sa clankom

ŽM
željo_moja
11:15 05.09.2019.

Ma znate šta, najbolje bi bilo da puste sve da propadne i da se ne bave ničime. Jedino onda ne bi imali ništa negativno za komentirati. Grozni ste, sve stručnjak do stručnjaka...

PE
pežo
15:35 05.09.2019.

odbio marić prijedlog o porijeklu imovine jer još nitko ne vraća što je ukrao -od generala do premijera -previše se kralo da bi se sankcioniralo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije