Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravko marić:

'Po prvi put trezorski zapisi s valutnom klauzulom izdani uz negativnu kamatnu stopu'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.08.2019.
u 14:31

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 81 milijun kuna i 32 milijuna eura vrijedne trezorske zapise, manje od planiranog, pri čemu je eursko izdanje po prvi put plasiralo uz negativnu kamatnu stopu.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je dobrom informacijom ocijenio izdavanje trezorskih zapisa s valutnom klauzulom po prvi put uz negativnu kamatnu stopu.

"Danas smo prvi put izdali trezorske zapise uz valutnu klauzulu, na godinu dana, s negativnom kamatnom stopom od 0,05 posto. To je prvi put i mislim da je to dobra informacija za sve", rekao je Marić novinarima pred Banskim Dvorima.

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 81 milijun kuna i 32 milijuna eura vrijedne trezorske zapise, manje od planiranog, pri čemu je eursko izdanje po prvi put plasiralo uz negativnu kamatnu stopu.

Ususret dospijeću 199 milijuna kuna i 50 milijuna eura trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo 200 milijuna kuna i 40 milijuna eura.

Financijske institucije podastrle su 50 milijuna eura vrijedne ponude za izdanje eurskih trezoraca, a Ministarstvo ih je prihvatilo 32 milijuna eura.

Eurski trezorci su izdani na rok od godine dana, uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, što znači da će sad po prvi put financijske institucije ustvari plaćati Ministarstvu da drže svoj novac u tom vrijednosnom papiru.

Za kunske su trezorske zapise financijske institucije podastrle ponude u ukupnoj vrijednosti od 81 milijun kuna, koje je Ministarstvo sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 81 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,07 posto, što je za 0,01 postotni bod manje nego na prošlotjednoj aukciji.

Uz dospijeće 199 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 118 milijuna, na 17,84 milijarde kuna. Eurski saldo duga po trezorcima, pak, smanjuje se za 18 milijuna, na 100,6 milijuna eura.
 

Ključne riječi

Komentara 10

DJ
DjD
14:38 27.08.2019.

Po prvi put imamo financ ministra koji zna što radi.

Avatar morski
morski
15:38 27.08.2019.

Marića su vilama i vatrom tjerali iz vlade kao zvijer, a čovijek je najodgovorniji ministar financija ikad.

DU
Deleted user
16:15 27.08.2019.

Bravo , to su vijesti, po kojima treba pratiti Hrvatsku, rast turizma u zadnjih 10godina rekao bih cca 20%, stabilan tecaj, smanjujemo dug, evo izdajemo trezorske obveznice sa negativnom sopom, sportasi osvajaju odlicja... dakle Hrvatska ide naprijed Ali to nisuu vijesti , nego neka zabit i pijani chete slave pobjedu mrske c.zvezde, udju klinci i prevrnu stolove i stolice i ajmo svi pljuvati po hrvatskoj, naravno sutradan se opet javi neki srbin koji je bio bezobrazn i domorodcu parkirao vozilo koje smeta i ovaj ga izgrdi i opet fasiti ustase... ma dajte... Znamo da bar 10% gradjana ne zeli uspjeh ove zemlje, meni kad negdje nije ugodno odem tamo gdje mi je ugodno... jed kstavmo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije