Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veće ovlasti

Policajci traže: Neka elektrošoker bude osnovni dio opreme

Policija u Utrinama
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
02.06.2018.
u 15:53

Kako bi se povećale ovlasti policije za zakonitu uporabu vatrenog oružja, policijski sindikati već dulje vrijeme traže izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima

Gluho je doba noći, policijska patrola kročila je u neosvijetljenu ulicu u kojoj se u tom trenu čuju pucnjevi. Sljedeće što vide je kako se jedna osoba stropoštola na tlo, a druga se dala u bijeg. Policajci povicima pokušavaju zaustaviti bjegunca.

Viču mu da stane ili će pucati. On se ne osvrće pa plavci jure za njim. Pucati smiju ako nije bacio oružje. Ako jest, ne smiju. Ako u toj strci po mraku nisu vidjeli da je bacio oružje, upotreba vatrenog oružja bit će neopravdana, što sa sobom nosi posljedice za policajca.

Procjena kakvo je ubojstvo

U drugom slučaju patrola čuje glasno zapomaganje silovane žene i vidi silovatelja koji bježi. Pucnjem ga mogu zaustaviti ako je njegova žrtva maloljetna ili trudna. Inače ne.

Kako bi se povećale ovlasti policije za zakonitu uporabu vatrenog oružja, policijski sindikati već dulje vrijeme traže izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Naime, do 2009. vatreno su oružje smjeli upotrijebiti u slučaju da nekoga zateknu u izvršenju kaznenog djela za koje je zapriječena zatvorska kazna u trajanju od najmanje pet godina.

Međutim, te je godine propis promijenjen i policajci od tada smiju pucati ako je počinitelj napravio kazneno djelo zbog kojeg može biti osuđen na najmanje 10 godina. Povećanjem ovlasti policajci već dulje vrijeme traže da se odredba vrati na staro. Ranjavanjem dvoje djece ilegalnih migranata u pucnjavi policije u Donjem Srbu taj je zahtjev aktualiziran. Sindikat policije Hrvatske, čiji je predsjednik Dubravko Jagić, ukazuje da je postojeća odredba neodrživa u praksi jer je primjenjiva samo na nekoliko kaznenih djela, i to teškog ubojstva (kada policajac mora u trenu procijeniti radi li se o “običnom” ili teškom ubojstvu), genocida, terorizma, napada na zrakoplov, brod ili nepokretnu platformu i teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Samo ako je netko mrtav

Dodatni je apsurd što je kod kaznenih djela terorizma, napada na zrakoplov, brod ili nepokretnu platformu kazna od najmanje 10 godina zapriječena samo u slučaju nastupa smrti jedne ili više osoba, a kod teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta kazna od najmanje 10 godina zapriječena je samo u slučaju nastupa smrti djeteta, navodi Sindikat policije Hrvatske ukazavši još i na to da bi policajac trebao u trenu prosuditi ono o čemu sudovi odlučuju godinama, a to je je li ubojstvo teško ili ne jer o tome ovisi smije li pucati ili ne. Policajci traže i da dio osnovne opreme bude elektrošoker.

Policija u Utrinama
1/15

Komentara 34

PR
prajdali100
16:16 02.06.2018.

Ovoga ima samo kod nas.Naši su policajci ko glineni golubovi. Gluho je doba noći, tip krene na mene i ja s njim trebam pričati priče !!!? Aha, malo morgen.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
16:30 02.06.2018.

Policiji osigurati redovite vježbe na streljanama, žicom osigurati granicu.

RA
rafael885boban
16:22 02.06.2018.

Pitaj Amere kada smiju pucati....sad ili odmah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije