Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Svi opet zaključuju prije nego što je dovršena istraga

Je li tvrdnja ministra da je postupanje policije bilo opravdano smjernica za zaključak istrage
02. lipnja 2018. u 11:05 11 komentara 1300 prikaza
srb
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Koji će sad policajac potegnuti oružje, čak i u situaciji kad je njegov život ugrožen, u trenutku kad cijela država raspravlja jesu li policajci u Donjem Srbu trebali pucati na kriminalce? Tko će od njih riskirati da dobije otkaz i ostane bez plaće – manje od prosječne u Hrvatskoj, ali ipak sigurne – dok se na društvenim mrežama i u medijima lome koplja je li upotreba vatrenog oružja bila opravdana ili ne? Mišljenja su, kao i uvijek, podijeljena. A istraga otvorena.

srb DRAMA U SRBU Policija: Žao nam je djece, ali morali smo pucati. Skupina migranata uhićena i u Zagrebu

Valjda zato što je važno biti prvi, nitko ne čeka zaključke struke i okončanje istrage, pa ni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji na Twitteru objavljuje da su “policijski službenici i u ovom slučaju postupili opravdano, u skladu sa zakonom??.

Kada mediji, oporbeni političari ili netko treći izrekne stav o događaju prije dovršetka istrage, onda se izgovoreno ili napisano smatra pritiskom na onoga tko istragu provodi pa se uvijek pronađe dežurna moralna vertikala koja će onome tko je “trčao pred rudo” udijeliti packe. Kada ministar unutarnjih poslova kaže da je policijsko postupanje bilo opravdano prije okončanja istrage, onda je to valjda smjernica policiji kako će istragu zaključiti.

Policija u Utrinama zbog incidenta Opći sindikat MUP-a traži proširenje policijskih ovlasti

Pitanja bez jasnih odgovora u policijskoj intervenciji u kojoj je ranjeno dvoje djece napretek je, baš kao i zakonskih nebuloza kada bi policija uopće smjela pucati. Naime, policajac bi u sekundi trebao procijeniti lovi li kriminalca koji je počinio kazneno djelo zbog kojeg će biti osuđen na deset i više godine zatvora. Ako mu bježi netko tko krijumčari ljude, ne smije pucati jer je za to kazneno djelo najveća kazna osam godina.

No, ako je švercer nečovječno postupao prema onima koje je prevozio, onda je pucnjava opravdana jer je popisana kazna do 12 godina zatvora. I tko će isti tren znati kakvog kriminalca ima pred sobom? Neki detektiv ponikao iz Hollywooda znao bi odmah. Naši policajci koji nisu policijsku izobrazbu stjecali u srednjoj policijskoj školi, jer ona ne postoji, već na tečaju za prekvalifikaciju, sasvim sigurno ne.

Pucali na krijumčara migranata Pucali na krijumčara Roditelji posjetili ranjenu djecu u bolnici: 'Oni su putovali danima, potpuno su iznemogli' Imigranti Krijumčarenje ljudi Načelnik Dražina: Žao nam je djece, ali bili smo ugroženi
KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • Witman:

    Bolje da policija sada puca u njih, nego oni za par godina u nas. A da smo prije par godina zatvorili granice kao Viktor Orbán, SAD ne bi trebao pucati nitko

  • ikbmibm:

    Nakon što se furgon zavotreni nije zaustavio nakon tri barikade, koja eu. policija ne bi pucala?

  • Croman 95:

    Ikbmibm, ja sam komentirao zlonamjerno-amaterski pristup novinarke prema postupanju policije.Policiji svaka čast. Bok.