Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fani Bojanić

Mostova zamjenica direktora pod istragom USKOK-a i Svjetske banke

21.05.2015., Knin - U prostorijama EU Krka - Knin odrzan je okrugli stol o zagadjenju rijeke Krke. U raspravi su sudjelovale osobe iz Hrvatskih voda, DIV-a, EU Krka - Knin, grada Knina i instituta Rudjer Boskovic. Fani Bojanic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSEL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
11.04.2016.
u 09:16

Fani Bojanić je 2009. na natječaju za uređaj za pročišćavanje Valkana mimo Povjerenstva odlučila da se prihvati skuplja ponuda

Iako Most zahtijeva da se direktori javnih tvrtki biraju javnim natječajima zbog čega gotovo sve te tvrtke još uvijek vode kadrovi bivše Vlade, na nižim razinama državnih poduzeća mostovci su već počeli s kadroviranjem.

Tako je Upravno vijeće Hrvatskih voda u kojem glavnu riječ imaju Mostovi kadrovi – Slaven Dobrović, ministar okoliša, Davor Romić, ministar poljoprivrede i Katarina Ujdur, gradonačelnica Metkovića – u tišini 21. ožujka imenovalo dvoje zamjenika generalnog direktora: Fani Bojanić i Dinka Polića. Njih je za svoje zamjenike predložio SDP-ov generalni direktor HV-a Ivica Plišić.

Davala lažne izjave

Iako Bojanić, kao i Polić, radi u toj tvrtki već godinama, njezino je imenovanje uzburkalo Hrvatske vode. Bila je pod istragom USKOK-a, neovisnog tijela Svjetske banke koje se bavi prijevarama i korupcijom te unutarnje revizije HV-a zato što je na natječaju za uređaj za pročišćivanje Valkane u Puli 2009. odabrala skuplju ponudu.

Rezultati istrage USKOK-a još nisu poznati, no i Svjetska banka i revizija HV-a su utvrdili da je Bojanić prekoračila ovlasti u tom slučaju zbog čega je Svjetska banka povukla svoja sredstva iz tog projekta, a tadašnji generalni direktor HV-a Jadranko Husarić je zbog tog slučaja Bojanić izrekao disciplinsku mjeru. Bojanić je bila direktorica tvrtke kćeri HV-a Jadranski projekt, osnovane za projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, a koji se financirao zajmom Svjetske banke. Na natječaju za Valkanu Povjerenstvo je zaključilo da su dvije ponude prihvatljive – ponuda konzorcija koji predvodi GP Krk od 2,72 milijuna kuna i ponuda konzorcija koji je vodila Vodotehnika u iznosu od 2,44 milijuna kuna. Povjerenstvo nije predložilo kome treba dodijeliti taj posao, nego je o tome odlučila Bojanić koja je odabrala ponudu GP Krk.

Zbog žalbe tvrtke Loveco koja je bila u konzorciju Vodotehnike, Potpredsjedništvo za integritet Svjetske banke, koje je nešto kao USKOK te financijske institucije, pokrenulo je istragu o tom natječaju i zaključilo da se Bojanić neprikladno uplitala u rad Povjerenstva za odabir od kojeg je tražila da se prihvati skuplja ponuda, da je dala niz lažnih izjava o postupku te nabave te da je trebala biti prihvaćena jeftinija ponuda. Izvješće Potpredsjedništva za integritet o Valkani poslano je tadašnjoj ministrici financija Martini Dalić još 2011. Godinu poslije Potpredsjedništvo je poslalo dopis i tadašnjem ministru Slavku Liniću s pitanjima je li pokrenuta istraga ili sudski postupak o tom slučaju. U međuvremenu je i Ured Svjetske banke u Hrvatskoj proveo analizu natječaja za Valkanu i zaljučio da su trebale biti odbijene i ponude GP Krk i Vodotehnike jer nisu imale valjano bankarsko jamstvo te da je trebala biti prihvćena još niža ponuda Coning Ecogradnje i Coneca koja je odbijena.

Ured je zaključio i da je Bojanić donijela odluku o odabiru neovisno o Povjerenstvu i da je bila neprikladno uključena u postupak odabira. Zbog toga je Svjetska banka krajem 2011. povukla svoja sredstva za Valkanu u iznosu od 131 tisuće eura. Bojanić pak tvrdi da ima dokaze da je postojala namjera utjecaja na odabir za Valkanu te da ti dokazi opovrgavaju sve navode iz Izvješća Potpredsjedništva za integritet.

– Kad je u rujnu 2010. gospodin iz Potpredsjedništva obavljao istragu, bila sam u posjedu tih dokaza, ali nisam imala dozvolu od izvora da ih koristim – navodi Bojanić. Pokazala nam je te dokaze odnosno mailove koje su iz tvrtke Loveco slali svojim njemačkim partnerima, a u kojima se, među ostalim, navodi da sumnjaju u korupciju na natječaju na Valkanu i pitaju ih imaju li nekog u Svjetskoj banci kome bi se mogli obratiti kako bi to spriječili. Za Bojanić je to dokaz da je Loveco imao svog čovjeka u Potpredsjedništvu za integritet.

Zaključci istraga – vladama

– Taj čovjek je onda došao u Hrvatsku po moju glavu – tvrdi Bojanić. Dodaje da je te dokaze predala i istražiteljima 2012., a tada je napisala i pismeni odgovor u Svjetsku banku. Nakon toga je, kaže, nastavila dobru suradnju s tom institucijom i vodila Projekt Jadran još godinu dana, kada je smijenjena. Bojanić kaže da nije članica Mosta, ali priznaje da su je mostovci predložili za zamjenicu generalnog direktora HV-a.

U Potpredsjedništvu za integritet kazali su nam da zaključke svojih istraga šalju vladama kako bi se utvrdilo je li bilo kršenja nacionalnih zakonodavstava. Iz Ministarstva financija nismo dobili odgovor što su poduzeli u vezi Izvještaja Potpredsjedništva o slučaju Vlakana, a ni DORH nam nije odgovorio u kojoj fazi je istraga tog slučaja. U Ministarstvu zaštite okoliša kazali su nam da je Bojanić imenovana u dogovoru Uprave i Upravnog vijeća te da će je ministar Dobrović smijeniti ako se pokaže da je sve navedeno istina.

>>Premijer Orešković nije bio na izborima i nema izborni legitimitet. Nije to kritika, to je činjenica

Komentara 37

Avatar Bruno
Bruno
10:05 11.04.2016.

Most nema strucnjaka osim mesicevih savjetnika , uhljebljuje SDPove nagovaraju da rade za njih - stvaraju svoj aparat u drzavi.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:28 11.04.2016.

Most tone sve više...Treba ga hitno sanirati, ali nema se love.

DU
Deleted user
10:25 11.04.2016.

MOST je najveća prevara u povijsti Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije