Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most na velikom skupu potvrdio smjer udesno

Kandidate za euroizbore kriju, no neslužbeno tvrde da ne žele varati birače i da će oni koji dobiju glasove doista u Bruxelles. Odnosi li se to i na Petrova, ne odgovaraju
18. veljače 2019. u 12:40 12 komentara 916 prikaza
Nacionalni skup Mosta
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

U pripremi za svibanjske euroizbore Most nezavisnih lista okupio je jučer u Zagrebu više od 1000 članova stranke i onih koji na lokalnoj razini surađuju u sklopu Mostove platforme. Uvjereni su kako mogu odnijeti dva mandata u Europskom parlamentu, gdje će njihovi zastupnici, kako je naglasio Božo Petrov, svoje djelovanje temeljiti na suverenoj Hrvatskoj.

Josipa Rimac kontrolne liste Josipa Rimac Mostu donijela liste na uvid, oni poručili: Svjesno nas manipuliraju

– Stiže nam dan kada svatko od nas može odlučiti što će biti s našim obiteljima i našom Hrvatskom. Možete birati boriti se ili tiho umrijeti, jer ova lažna stabilnost, savršena lopovska ravnoteža kojoj su građani Hrvatske svakodnevno izloženi tiha je smrt, s bijelom zastavom i predajom – poručio je šef Mosta.

Neće s Tajanijem

Iz Mosta poručuju kako će u Bruxellesu tražiti saveznike za ostvarivanje hrvatskih interesa, no o tome kojoj će se političkoj grupaciji priključiti još uvijek nisu spremni govoriti. Neslužbeno tumače kako je o ulasku u neku od postojećih grupacija u Europskom parlamentu prerano govoriti jer je u ovom trenutku nemoguće procijeniti kako će ti klubovi u konačnici izgledati. U Mostu su uvjereni u slabljenje europskog mainstreama i jačanje novih stranaka pa onda i u formiranje novih grupacija u Europskom parlamentu. Pritom poručuju kako Most ne pripada krugu onih koji se zauzimaju za rastakanje EU, poput Živog zida, ali i kako “sasvim sigurno neće u klub s Antonijem Tajanijem”. Unatoč Tajanijevoj isprici zbog izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji, tumače kako je HDZ “gledajući mu kroz prste” dokazao kako su im veze u Bruxellesu iznad hrvatskih interesa. Poručuju kako oni, bez obzira na to u kojem klubu u Bruxellesu završe, takvu politiku neće voditi.

Lovro Kuščević Oštar odgovor Kuščević Mostovcima: Bezočnim lažima pokušavate doći do pozornosti

Promjena na čelu Mosta?

Puno otvoreniji nisu ni kada je riječ o imenima kandidata koji bi se trebali naći na Mostovoj listi za euroizbore. U stranačkim kuloarima može se čuti kako je lista gotova te kako se na njoj nalazi i ime Bože Petrova, ali ne i Nikole Grmoje. Još zanimljivija je činjenica da u stranci neslužbeno tvrde kako će svi koji dobiju dovoljan broj preferencijalnih glasova na kraju doista i otići u Bruxelles jer, kažu, ne žele varati birače.

Ako se na listi doista nađe ime Bože Petrova, postavlja se pitanje što bi njegov odlazak u Bruxelles značio za Most na nacionalnoj razini, odnosno hoće li Petrov voditi stranku iz Bruxellesa ili se sprema promjena na čelu Mosta nezavisnih lista. No, ni na jedno od tih pitanja u vrhu stranke jučer ni službeno ni neslužbeno nisu bili spremni odgovoriti.

Nikola Grmoja i Miro Bulj Okršaj zbog potpisa Most: Ovo je udar na demokraciju, kontrolne liste su uništene. HDZ: To je floskula

Jednako su zatvoreni u Mostu i oko moguće kandidature Bože Petrova za predsjedničke izbore, o čemu se također nagađa, a sam Petrov tu informaciju nije ni potvrdio ni demantirao. Izvori bliski vrhu stranke tumače kako se Most ne želi prije vremena baviti tim izborima te kako se u ovom trenutku žele fokusirati na prvi cilj – euroizbore.

U Mostu su očito svjesni kako su upravo ti izbori od presudne važnosti za stranku koja je nakon raskida koalicije s HDZ-om zadržala stabilan, ali na izborima još neprovjeren rejting.

>> Pogledajte video: Mostovci napustili sabornicu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Čudan naslov: "Most na velikom skupu potvrdio smjer udesno"...Hrvatska politička scena je toliko lijeva da su , po ovakovim novinarskim razmišljanjima, i centrističke stranke postale "desne" . U Hrvatskoj osim par sitnih desnih stranaka uopće ne postoji desnica.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Mnogi će se boriti za glasove raskrinkanog HDZ-a , a vidjet ćemo kako će sve proći.

 • taras.buljba:

  Sta je udbssi jeni i drugi prrrpaaaa.