Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipa Rimac Mostu donijela liste na uvid, oni poručili: Svjesno nas manipuliraju

Na inzistiranje da kaže što je točno donijela Mostu, državna tajnica se pozivala na Zakon o zaštiti osobnih podataka zbog kojih ne može otkriti
14. veljače 2019. u 17:02 9 komentara 1692 prikaza
Josipa Rimac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević tijekom saborske rasprave o dvama zahtjevima za referendume rekao zastupnicima Mosta da mogu doći provjeriti u ministarstvo kontrolne liste s 40 tisuća potpisa, koje su navodno uništene, ali zabilježene u kompjutoru, zastupnici Mosta to su napravili odmah sljedeće ujutro.

Lovro Kuščević Oštar odgovor Kuščević Mostovcima: Bezočnim lažima pokušavate doći do pozornosti

Međutim, u Ministarstvu su im jutros rekli kako prvo trebaju podnijeti formalni zahtjev, što su, kažu u Mostu i napravili, da bi popodne dobili obavijest kako će ih u Saboru u prostorijama kluba posjetiti državna tajnica Josipa Rimac i donijeti spomenute liste na uvid. Sastanak nije potrajao ni nekoliko minuta, jer Mostovci, tvrde, opet nisu dobili na uvid kontrolne liste, već su mogli provjeriti samo svoje potpise koji su dali za raspisivanje referenduma o izbornim promjenama.

- Svjesno nas manipuliraju – komentirali su Mostovci gestu Ministarstva da im njihove potpise, koje nisu ni tražili, čak i dostavi u Sabor. To dokazuje, poručuju, da su kontrolne liste uništene i da se u Ministarstvu očito manipuliralo jer sada nitko ne može provjeriti kako je

Ministarstvo odredilo da je baš spomenutih 40 tisuća, i kojih to točno 40 tisuća potpisa nevažeće.

Nikola Grmoja i Miro Bulj Okršaj zbog potpisa Most: Ovo je udar na demokraciju, kontrolne liste su uništene. HDZ: To je floskula

- S obzirom da su zastupnici kluba Mosta jutros u Ministarstvu uprave zatražili uvid u kontrolne liste za nevažeće potpise, zatražili smo od njih to naprave sukladno proceduri, u pisanom formatu, i kad su to napravili, mi smo odgovorili, znajući da je sutra ovo na dnevnom redu za glasovanje u Hrvatskom saboru, da ćemo im dostaviti to sad u Klub. Dostavili smo im odgovor i mogućnost uvida u Apisu za sutra, osobno smo to dostavili ovdje, no Klub zastupnika Mosta nije preuzeo odgovor, pa ćemo im poslati pisanim putem – objašnjavala je nakon susreta s Mostom državna tajnica Josipa Rimac.

Na inzistiranje da kaže što je točno donijela Mostu, državna tajnica se pozivala na Zakon o zaštiti osobnih podataka zbog kojih ne može otkriti.

- Ja ne mogu kršiti taj zakon, i reći što smo donijeli. Aplikacija u koju su uneseni nevažeći potpisi je u Apisu i to smo im omogućili. Sukladno zaštiti osobnih podataka mogu provjeriti potpise ako imaju privolu onih čiji su potpisi nevažeći – objasnila je Rimac.
A kako da znamo koji su potpisi nevažeći ako je taj popis uništen, uzvraća Mostov Nikola Grmoja.

Miro Bulj Rasprava u Saboru Miro Bulj ministru Ćoriću: Ovo je smrtni list za Inu!

- Donijeli su nam naše potpise, dakle moj i od profesora Podolnjaka koji smo dali za promjenu izbornog zakonodavstva, a možemo doći sutra u Apis opet provjeriti svoje potpise, dakle vidjeti vjerujemo li sami sebi i svojim potpisima. Zašto da to uzmemo i time pristanemo na svjesnu manipulaciju s kojom su došli u Sabor? - pita se Grmoja te dodaje kako ministar očito nije govorio istinu tijekom jučerašnje rasprave.

- Na njegov poziv smo otišli u Ministarstvo, jutros su nam tamo rekli da napišemo službeni zahtjev, mi to učinili, i sad nam rekli da možemo imati uvid u svoje potpise. Mi ćemo tražiti i u Apisu, ali jasno je da nam ne daju. Kako da mi po Hrvatskoj kupimo suglasnosti kad ni ne znamo kojih je to 40 tisuća potpisa proglašeno nevažećim da tražimo te ljude – zaključio je Grmoja podsjetivši da, iako kao zastupnik ne može provjeriti točnost kontrolnih lista, sutra mora u Saboru glasovati o tome kako se nisu ispunili uvjeti za raspisivanje referenduma.

Pogledajte video: Neobična i zanimljiva hrvatska prezimena

 

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Dingo:

    Večernji zašto manipulirate naslovom? Istina je da im je donijela na uvid samo njihove OSOBNE potpise! 1. Znači čim su prepoznati nisu na listi i to nije ono što su oni zatražili kao dio zakonodavne vlasti u RH. 2. Predstavili ... prikaži još!i su se u svojstvu zastupnika naroda ne kao privatne osobe i nije im omogućen uvid na osnovu kojeg Sabor RH može glasati. 3. Prihvačanje izvješća ministarstva i APIS-a bez uvida u liste i sustavnim nadzorom stavlja svakog sabornika u poziciju izdajnika, jer neovisno o tome slagao se on/ona sa inicijativama ovo je očita protuustavna radnja ministarstva koje da opere ruke taj posao je prepustilo APIS-u za koji je i ovaj HDZ tvrdio da je korumpiran kada je bio u opoziciji.

  • juma:

    Sve nas prave budalama.

  • svakogdana:

    nemoj tako nikola. moralne vertikale u našem društvu,thompson,škoro,balić,metličić, zlatko dalić, niko i njegov brat robert također,akademska zajednica, gotovina,lino červar,košić,bozanić i ekipa su vidjeli da nema dovoljno potpisa i to je tako. zar u njih sumnjaš. zar ne misliš da bi ... prikaži još!i ti ljudi,kad bi postojala i najmanja mogućnost sumnje u neku hdz-ovu muljažu prvi istupili i prozvali hdz za lopovštinu,kao što su to učinili i kad se potkupljivao saucha,uništavala poljoprivreda u slavoniji,naftna i općenito prerađivačka industrija........ nema nikakve muljaže,hdz-ovci su mučenici koji se za bijednu plaću, jer svojm znanjem mogu zaraditi 10 puta više bore da nam voljenu domovinu ne rastrgaju masoni,srbi,jugosloveni. nijedan hdz-ovac se nije obogatio ulaskom u stranku,svima je stranka naštetila u njihovoj karijeri i ti u njih sumnjaš. pa stvarno....