Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar u Bruxellesu

Marić: Deficit nam je dobar, možemo očekivati izlazak iz nadzora EU

zdravko marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.01.2017.
u 13:43

Smatramo da smo ispunili preporuke, a istovremeno imamo rezultate koji su stvarno dobri: deficit je ispod 2 posto, kaže Marić

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku Ecofina, Vijeća ministara ekonomije i financija EU, i u izjavi novinarima najavio da očekuje izlazak Hrvatske iz tzv. procedure smanjenja prekomjernog deficita, jedne od dviju procedura nadzora EU u kojima se nalazi Hrvatska. 

- Smatramo da smo ispunili preporuke, a istovremeno imamo rezultate koji su stvarno dobri: deficit je ispod 2 posto - rekao je ministar Marić. Nakon izlaska iz jedne procedure, što bi se moglo dogoditi u svibnju, ali ministar Marić nije htio prejudicirati oko vremenskog roka, Hrvatska ostaje u drugom mehanizmu nadzora, proceduri ispravljanja makroekonomskih neravnoteža. Zasad izlazak iz te procedure nije na vidiku kao izlazak iz procedure prekomjernog deficita, no ministar financija je i tu optimističan:

- U travnju ćemo poslati Komisiji nacionalni program reformi. Za razliku od prošle godine, kad nam je izostao element političke stabilnosti da krenemo u implementaciju nacionalnog programa reformi, ove godine je drukčije. Moramo biti svjesni da je implementacija tih reformi nužna zbog nas samih - poručio je ministar Marić iz Bruxellesa.

>> Velika analiza Večernjeg lista: Što je Vlada napravila u prva tri mjeseca?

Komentara 2

ST
stefj
15:08 27.01.2017.

Porezna reforma je bila u dobrom smjeru, no Most i populizam su je poprilično otupili. Zatim slijedi proračun koji gdje je rashod povećan za 7 milijardi (ili bar 4, ovisno kako se gleda), što je totalno krivi smjer i na kraju ide još povećanje plaća državnim i javnim službenicima, što znači da se i taj povećani proračun probija u startu... Pa onda imamo najavljeno pojednostavnjenje poslovanje i ukidanje nekih parafiskalnih namet, što je za sada još uvijek u najavi. Isto kao i smanjenje pristojbi, od velikih najava, dobili smo smanjenje za izdavanje putovnice... Ovo je prvi puta da netko iz ove vlade govori o strukturnim reformama. Do sada su svim vladama bila puna usta reformi, no od svega nije bilo ničega. Po proračunu i potezima, rekao bih da i ova vlada ide u istom smjeru...

TE
TechnoCroat
18:37 27.01.2017.

Imali su vjetar u leđa da uopće nema deficita ove godine, no velikodušno su povisili proračun pa neka mlađe generacije otplaćuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije