Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERITE

KVIZ Pravo glasa, diskriminacija... Što zapravo znate o Međunarodnom danu žena?

Zagreb: Državni zavod za statistiku o ženama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.03.2024.
u 08:32

Brojna dostignuća žena povijest je elegatno zaboravila, a mnoge tek u moderna vremena dobivaju zasluge za sve ono što su postigle i što su pridonijele svijetu.

Međunarodni dan žena tradicionalno se obilježava 08. ožujka sva godine. Taj dan se slave gospodarska, politička i društvena dostignuća žena, ali se i ukazuje na probleme u društvu zbog čega se često na taj dan organiziraju prosvjedi, ali i okrugli stolovi. Iako smo svi danas naviknuti na to da obilježavamo Međunarodni dan žena, put k tome obilježen je krvavom borbom za bolje radničke uvjete i veća politička prava u trenucima sve jače industrijalizacije 19. stoljeća, a nastavilo se i u 20. stoljeću.

Žene su tijekom desetljeća dobila pravo glasa, pravo na svoj bankovni račun, ali brojne nepravde i dalje opstaju unatoč brojnom tehnološkom napretku. Diskriminacija često počne i prije nego što se rodi žensko dijete. U mnogim dijelovima svijeta zabranjeni su upravo pojedini pregledi jer se žene potiče na pobačaj ako se sazna da nosi djevojčicu. Stoljeća kad je rođenje kćeri bio razlog za tugu ostavila su pečat i na današnje doba. Strašna svjedočanstva iskustva na porodu ukazuju na to da je pojam 21. stoljeće često upravo samo to.

One koje se odlučuju na djecu često će biti društveno kažnjavane: bit će im teže naći posao zbog stava da će više izbivati s posla zbog bolesti mališana. Mnoge studije su pokazale da zbog toga teže napreduju od svojih muških kolega, što ima znatnu financijsku posljedicu. Sve to kao i odlazak na porodiljni može ostaviti znatnu posljedicu na mirovinu, te pridonijeti siromaštvu u starosti. 

Seksizam na cesti i u kući, nažalost, je postojan, a ukoliko se dogodi seksualni napad rijetko tko može sa sigurnošću reći kako će to biti procesuirano kako treba i kako će pravda biti poslužena. Mnoge će, kako bi situacija bila gora, biti okrivljene za to. Pravda rijetko dolazi čak i kad žena bude ubijena. Brojna dostignuća žena povijest je elegatno zaboravila, a mnoge tek u moderna vremena dobivaju zasluge za sve ono što su postigle i što su pridonijele svijetu.

Međunarodni dan žena je važan jer služi kao sjajan podsjetnik da je društvo bolje ako je manje nepravdi, diskriminacije i seksizma. Provjerite što znate o tom važnom danu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije