Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako se u RH kontrolira bogatstvo? Za svaku kupljenu nekretninu poreznici bi trebali znati

Porezna uprava je od sumnjivih poreznih obveznika razrezala 320 milijuna kuna poreza, što je zapravo kap u moru u odnosu na ukupnu visinu prikupljenih poreza
21. siječnja 2021. u 09:14 35 komentara 13174 prikaza
državni stanovi u Borovju
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

“Imam/nemam, majke mi”, mogao bi biti jedan od češćih odgovora na pitanje kako se u Hrvatskoj kontrolira bogatstvo! Ni u najluđim snovima ne mogu se zamisliti načini na koje su pojedini ljudi dolazili do imovine, posjeda ili nekretnina, od fingiranih potleušica, montiranih bespravnih objekata, nekretnina prepisanih na članove obitelji i slično.

Zagreb: 29. sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije ČLANOVI VRHOVNOG SUDA Preopterećeni su, a zarađuju stotine tisuća kuna ’sa strane’

Otkrivanje afere Suhi led

Najlakše je s onima koji postaju vlasnici jer su porezne i lokalne vlasti uhodale mehanizam razmjene podataka o prometu nekretnina iz kojih se crpe podaci o vlasnicima. Svaki novi kupoprodajni ugovor trebao bi biti predmet posebne kontrole, i to ne samo zbog poreza na promet nekretnina nego i zbog utvrđivanja nerazmjera u vlasništvu imovine. Još je 2009. tadašnji ministar financija Ivan Šuker pokrenuo postupanje u dobroj vjeri koje je omogućilo poreznim vlastima da od građana traže podatke o imovini i izvorima prihoda.

Pravilnikom je tada bilo propisano da će Porezna uprava prikupljati podatke o fizičkim osobama: vlasnicima plovnih objekata, motornih vozila, zrakoplova i nekretnina. Jednako tako provjeravat će se vlasnici i suvlasnici poduzeća koji će se morati izjašnjavati o privatnoj imovini, vlasništvu nad tvrtkama, ušteđevini, načinu na koji su došli do imetka i slično.

U stvarnosti to izgleda tako da svakom novom vlasniku neke nekretnine poreznici provjeravaju visinu plaće i ostalih legalnih prihoda te utvrđuju nalazi li se taj imetak unutar njegovih platežnih mogućnosti.

Kontrola imovine posebno je bila u fokusu Linićeva i Lalovčeva mandata kad je osnovan i porezni Uskok, kojemu se pripisuju zasluge za nekoliko zvučnih uhićenja i procesa koji se raspetljavaju po sudovima do dana današnjeg. Najpoznatiji je slučaj vezan uz braću Mamić i sportske transfere, ali tom se uredu pripisuju zasluge i za raskrinkavanje afere Suhi led, vezane uz Bandićeva “ministra zdravstva” Zvonimira Šostara koji se na sudu brani pred optužbom da je s nizom suradnika iz gradskih tvrtki izvukao gotovo 40 milijuna kuna za nepostojeće pranje sportskih dvorana suhim ledom.

Nadan Vidošević Vještaci su dosta toga pogrešno računali Kako je Nadan Vidošević uspio dokazati zakonitost svoje imovine

Dolaskom ministra financija Zdravka Marića, rad poreznog odjela specijaliziranog za utvrđivanje nerazmjera imovine postao je tiši, tako da je malo informacija o slučajevima kojima se bavi.

Marić je prije godinu dana otkrio da su porezne vlasti u deset godina uočile nerazmjer između kupljene imovine i legalnih prihoda kod 1600 osoba te su pokrenule proces provjere. Šest stotina osoba dokazalo je porijeklo novca, najčešće je to nasljeđe, a za ostalih tisuću pokrenut je daljnji postupak. U deset godina, Porezna uprava je od sumnjivih poreznih obveznika razrezala 320 milijuna kuna poreza, što je zapravo kap u moru u odnosu na ukupnu visinu prikupljenih poreza.

Uvjet sređene gruntovnice

U razdoblju od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2020. Porezna uprava je, prema podacima koje nam je poslala jučer, pokrenula 313 postupka utvrđivanja nerazmjera vrijednosti imovine i dohotka od čega je u 2020. pokrenuto 85 postupaka.

Brojanje novaca Reforme Od 1. siječnja 2021. stižu velike izmjene poreznih zakona, evo kako će utjecati na građane

Utvrđivanje nerazmjera imovine i dohotka dugotrajan je i jedan od najkompliciranijih poreznih postupaka. Kome ove godine poreznici otkriju i dokažu poreznu utaju tog tipa, država će mu naplatiti kaznenu stopu poreza na dohodak od 60 posto uvećanu za prirez. Lokalne vlasti građane ‘love’ na osnovi kupoprodajnih ugovora, novih građevinskih dozvola te evidencijom legaliziranih nekretnina. No, najprecizniji uvid u vlasništvo bit će moguć kada se do kraja srede gruntovnice.

Registar državne imovine trebao bi postati javan, ali još se ne zna kad

Posebna je priča državna imovina, s kojom središnja vlast i lokalne vlasti nikako da izađu na kraj. Kolika je točno ta imovina, s koliko stanova i kuća raspolaže država, kome su oni dati na raspolaganje i po kojoj cijeni, malo tko zna. Glavnina podataka o državnoj imovini trebala bi se sliti u Središnji registar državne imovine gdje će biti nekoliko vrsta podataka, i to evidencija nekretnina, financijske imovine, pokretnina, prava i obveza te drugih pojavnih oblika imovine. Bit će to, kažu, sveobuhvatna i cjelovita, metodološki standardizirana i kontinuirano ažurirana evidencija državne imovine. Izrada registra povjerena je državnom uredu za razvoj digitalnog društva. Sam registar trebao bi biti javan, no nisu spomenuti konkretniji rokovi kada bi to bilo

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • Avatar gunner12345
  gunner12345:

  hrvatska ima vrhunske programere i informatičare da im daju podatke radili bi čuda, sve bi se znalo na klik

 • stefj:

  Kontrolira bogatstvo? Uglavnom medijski... Kada ti netko smeta ili u nekom trenutku postane slab, onda se medijima doture podaci, napravi se medijski linč i dotični se makne iz javnog života... Ne uzme mu se ništa, ali više ne može toliko ... prikaži još! grabiti... Što se tiče porezne, ona kontrolira uglavnom samo privatni sektor, da li je netko kupio auto ili stan na tvrtku, a nije smio... Kao što vidimo na hrpi primjera, javni sektor može što želi, birokracija se može bogatiti koliko i kako želi, to je sve OK. Ali ako netko kupi nešto na osnovu svog rada ili uspjeha, e to je onda zločin i treba se opravdavati... Porezna je samo dio ovog uhljebistana, to se vidi iz dana u dan. Kazniti kumicu na placu s 300.000 Kn radi viška ili manjka u blagajni, ali zato odobravati da netko iz javnog sektora sa svojom plaćom stekne kuće, stanove, zemljišta... Kako? Uštedama na domaćinstvu...

 • Avatar sin_Ujkanovog_sina
  sin_Ujkanovog_sina:

  Da me kojim slučajem netko službeno traži takvu informaciju (do sad nije) za svu imovinu čije podrijetlo ne mogu dokazati imao bih jednostavan odgovor - novac su mi darovali roditelji koji su ga do sad čuvali u čarapi. A odakle ... prikaži još! njima ? Zaradili su i uštedjeli za vrijeme socijalizma kao marljivi radnici i trudbenici druga Titonje i njegovih komunjarskih nasljednika...