Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kako je Nadan Vidošević uspio dokazati zakonitost svoje imovine

U Vidoševićevu slučaju, imovine ima poprilično jer je vlasnik zbirke od 444 umjetnine vrijedne 14,3 milijuna kuna, a on i obitelj diljem Hrvatske posjeduju ukupno 26 nekretnina.
13. prosinca 2020. u 22:18 109 komentara 42579 prikaza
Nadan Vidošević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kako to da se Nadanu Vidoševiću neće oduzeti imovina? Pitanje je to koje se pojavilo u javnosti nakon što je u nastavku suđenja za aferu HGK – Remorker na zagrebačkom Županijskom sudu USKOK prošli tjedan odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji.

Apsurdi hrvatskog pravosuđa Zašto se Sanader, Vidošević, Bandić, Todorić... godinama povlače po sudovima bez pravomoćne presude

Očekivan potez

Taj potez tužiteljstva bio je očekivan jer je Vidošević do sada uspio dokazati da je znatan dio svoje imovine stekao na zakonit način. Kada je prošireno oduzimanje imovinske koristi u pitanju, teret dokazivanja je na optuženiku. On je taj koji sudu mora predočiti dokaze da je ono što ima stekao iz zakonitih prihoda. U Vidoševićevu slučaju, imovine ima poprilično jer je vlasnik zbirke od 444 umjetnine vrijedne 14,3 milijuna kuna, a on i obitelj diljem Hrvatske posjeduju ukupno 26 nekretnina. Kada je 2013. protiv njega pokrenuta istraga, tijekom nje napravljen je financijsko-knjigovodstveni nalaz u kojem su vještaci utvrdili da nerazmjer između prihoda i rashoda Vidoševića i njegove obitelji iznosi 33,4  milijuna kuna.

Na temelju tog, pokazat će suđenje, vrlo dvojbenog financijsko-knjigovodstvenog nalaza, USKOK je tražio prošireno oduzimanje imovinske koristi, smatrajući da Vidošević ne može dokazati da je tih 33,4 milijuna kuna stekao na zakonit način. No tijekom suđenja pokazalo se da vještaci prilikom izrade nalaza nisu u obzir uzeli dosta toga. U Vidoševićeve prihode nisu uopće uračunali sume koje je on dobivao kao član raznih nadzornih obora i skupština. U prihode mu nisu uračunavali ni isplate udjela u dobiti, kao ni novac koji je dobivao od iznajmljivanja svojih nekretnina.

Vikendica Todorić HRVATSKI BEVERLY HILLS U Ravnoj Gori vile su kupili Mamići, Todorići, Vidošević, a stigao je i Kalmeta

S druge strane, vještaci su neke dijelove Vidoševićeve imovine dva ili tri puta uvrstili u tablicu vrijednosti, čime su došli do nerazmjera do 33,4 milijuna kuna. No taj se izračun počeo raspadati kao kula od karata kada je Vidošević sudu dostavio razne dokumente na temelju kojih je nerazmjer u prihodima i rashodima do sada spustio na 9,2 milijuna kuna. Drugim riječima, od inkriminiranih 33,4 milijuna kuna, Vidošević je do sada uspio dokazati da je 24,2 milijuna kuna zakonito stekao. A kako je krenulo, bilo je vjerojatno da će se nerazmjer daljnjim nadopunama vještačenja još sniziti. 

Pa USKOK-u i nije preostalo ništa drugo do da odustane od zahtjeva za prošireno oduzimanje imovinske koristi. Pogotovo kada se u obzir uzme da je nerazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret. A ta protupravna imovinska korist iznosi 26,2 milijuna kuna, odnosno tereti ga se da je toliko novca putem Remorkera izvukao iz HGK.

Nadan Vidošević POKUŠAVA DOKAZATI BOGATSTVO Slučaj Vidošević: Sumnjiva imovina smanjila se s 33,4 na 9,2 milijuna

Ipak mu mogu oduzeti milijune

Ako bude pravomoćno osuđen, tih će mu se 26,2 milijuna kuna oduzeti. S druge strane, Vidoševićev slučaj uputio je i na problem koji postaje sve učestaliji, a to su nalazi financijsko-knjigovodstvenih vještačenja. Prečesto se događa, pogotovo u VIP razvikanim suđenjima, da tužiteljstvo na početku istrage ima jedan nalaz vještaka u kojem se šteta ili nepripadajuća imovinska korist mjere u stotinama milijuna kuna, da bi onda isti vještak tijekom suđenja nadopunama vještačenja te početne velike sume smanjio na nekoliko stotina tisuća kuna. Dolazi li do te diskrepancije zbog zastarjelih metoda izračuna ili je razlog neki drugi, pitanje je kojim bi se struka trebala ozbiljno pozabaviti.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • mala_domejana:

  Počeo sam pisati komentar, a onda mi je pamet na trenutak došla u glavu pa sam odustao.

 • Kultura:

  Hrvatsku mi moju objesise ko lopova.......A.G.Matos

 • Avatar NenadNikolic
  NenadNikolic:

  Sladostrasni Nadan je zauzeo cijelu uvalu i tamo izgradio deset a možda i dvadeset viletina. Sve je na mamu. Neću dalje o detaljima. Neće mu biti ništa, pametno je ostavio dovoljno novaca za vještake, odvjetnike, tužitelje i suce. Nije bedast, ... prikaži još! zna kako treba. Ja sam svojedobno očekivao da će ga dočekati neki muž uposlenica HGK koje su po nalogu išle u njegovu "planinsku kuću" . Ali takvi susreti nisu došli u javnost. Dobro za Vidoševića je da su hrvatske pravosudne vlasti su odlučile da je njegov kolega Kutle uspješno doveo svoje procese do zastare i da nije upropastio nekih 180-190 firmi koje je sve kupio od svoje ušteđevine kao najmoprimac birtije u prostorijama NK Jarun-a u kojoj se održao osnivački kongres HDZ-a. Ne teba ovdje očekivati ništa više. To su pravi srednjovjekovni lordovi. Danas u HGK je dr. Luka Banjaluka koji je uz rad završio sve do doktorata na čudesan način u slobodno vrijeme. Ta slabost prema doktoratima danas je obuzela mnoge HDZ_ove neuke političare. Ali ne idu na medicinu ili FER, pronalaze i što i gdje se nešto može, međutim bez ikakvog ugleda i znanstvenih radova i jadnim znanjem jezika. To je danas budućnost hrvatske znanosti.