Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt 'Hrana se ne baca'

Istraživanje navika Hrvata: Čak 51% građana baca ostatke pripremljenih obroka

projekt Hrana se ne baca
Foto: Dukat
1/6
21.09.2023.
u 15:58

Provedeno istraživanje pokazalo je i kako građani nedovoljno dobro prepoznaju razliku između oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ i „Upotrijebiti do“

Čak 51% građana baca ostatke pripremljenih obroka, pokazalo je istraživanje o navikama hrvatskih kućanstava koje je za Dukat provela agencija Improve. S obzirom na to da 44% njih odlučuje baciti hranu jer su na nju zaboravili, a 51% jer se hrana pokvarila, jasno je da Hrvatska stoji pred značajnim izazovom kad je riječ o smanjenju otpada od hrane u kućanstvima, čulo se na jučerašnjem predstavljanju istraživanja o bacanju hrane kojega je ususret Međunarodnom danu svjesnosti gubitka i bacanja hrane predstavila mliječna industrija Dukat kao uvod u društveno odgovorni projekt Hrana se ne baca. 

Mlijeko i mliječne proizvode baca 23% ispitanika, pokazalo je istraživanje, a gotovo jednak broj njih (25%) pogrešno smatra da se niti jedan mliječni proizvod kojemu je istekao naznačeni rok ne bi trebao konzumirati. Provedeno istraživanje pokazalo je i kako građani nedovoljno dobro prepoznaju razliku između oznaka „Najbolje upotrijebiti do“ i „Upotrijebiti do“. Naime, njih svega 40% jasno razumije značenje ovih dviju oznaka hrane.

VEZANI ČLANCI:

Projekt Hrana se ne baca, kojega su podržali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te gradovi u kojima se nalaze Dukatove tvornice – Bjelovar i Karlovac, obuhvaća niz aktivnosti poput edukativnih radionica za javnost i zaposlenike Dukata, interaktivnih kvizova za djecu i odrasle i suradnje sa školama diljem zemlje, a središnje mjesto dijeljenja znanja i komunikacije s građanima jest mrežna stranica www.HranaSeNeBaca.hr. Dukat je najavio i za javnost otvorene projekcije višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma "Just eat it – a food waste story" koji se bavi problemom prekomjernog bacanja hrane i preispituje ponašanja suvremenog društva. Projekcije ovog poučnog i istovremeno šokantnog dokumentarce kreću u studenome jer se u blagdanskom razdoblju nerijetko generira značajno više otpada od hrane u odnosu na ostatak godine.

Predstavljanje rezultata istraživanja i projekta Hrana se ne baca bilo je idealna prilika za panel raspravu "Imaju li današnji potrošači razvijenu svijest o odgovornom postupanju s hranom i kako institucije i tvrtke mogu pomoći u edukaciji?" na kojoj su sudjelovali zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, direktor Dukata Zoran Ković, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović Filipović i Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin i zagovornik zero food waste koncepta kulinarstva.

- Iako je Hrvatska relativno dobra po količini bačene hrane u EU, od nas je po tom pitanju bolja samo Slovenija, u segmentu kućanstva situacija je nešto drugačija. Naime, hrvatska kućanstva u stvaranju otpada od hrane na razini zemlje sudjeluju s čak 76 posto, dok kućanstva na razini EU stvaraju 53 posto ukupnog otpada od hrane. Upravo stoga smo projekt usredotočili na segment kućanstva i njime dajemo praktična znanja i rješenja kako da kao pojedinci i društvo postanemo odgovorniji prema hrani i planetu - izjavio je Zoran Ković, direktor Dukata.

projekt Hrana se ne baca
1/6

Zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan istaknula je da se vide pomaci po pitanju doniranja hrane te da tome zasigurno doprinosi ukidanje poreza koji se obračunavao na donacije.

- Iako me veseli činjenica da smo na 25 posto više donirane hrane u 2022. nego u godini prije, kad je riječ o doniranju imamo još mnogo prostora i svi trebamo osvijestiti da je upravo doniranje hrane ono što uvelike utječe na smanjenje bacanja - tvrdi Borzan te ističe planiranje obroka kao najbolji savjet kojega se svi već dana mogu početi pridržavati i vrlo brzo vidjeti pozitivne pomake u vlastitom kućanstvu.

O inicijativama Vlade koje za cilj imaju doprijeti smanjenju bacanja hrane govorio je Zdravko Tušek iz Ministarstva poljoprivrede.

- Svjesni toga da se svi trebamo zajedno uključiti jer jedino tako možemo značajno utjecati na ovaj problem i osvijestiti građane, nedavno smo inicirali potpisivanje Dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane. Izuzetno mi je drago što mogu reći da su potpisnici, između ostalih, velike prehrambene tvrtke i trgovački lanci koji mogu uvesti značajne promjene u vlastitim redovima te na taj način utjecati i na smanjenje otpada koji nastaje u kućanstvima. Cilj nam je smanjiti otpad od hrane u Republici Hrvatskoj za 30 posto do 2028. godine - istaknuo je Tušek.

Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin osvrnuo se na to što chefovi i restorani mogu učiniti da manje hrane bacaju, pogotovo imajući na umu činjenicu kako u njegovim restoranima čak 50 posto otpada od hrane dolazi s tanjura, odnosno od hrane koju gosti restorana ostave.

VEZANI ČLANCI:

- Ovo kao vlasnici restorana možemo pokušati riješiti na vrlo jednostavan način – tako da uvedemo velike i male porcije. Dodatno, smanjiti način posluživanja po principu tzv. švedskog stola jer nakon toga najviše hrane odlazi u otpad. Davno su Francuzi i tome doskočili i to posluživanjem malih tanjura u koje su gosti uzimali hranu, pa preporučujem da ponovno uvedemo tu praksu - rekao je Medak.

Tanja Popović Filipović govorila je o tome kako educirati građane i savjetovati ih da bacaju manje te istaknula da je izuzetno više truda potrebno kako bi se promijenile navike odraslih ljudi nego počele usađivati dobre navike kod mladih.

- Na mladima svijet ostaje, moramo se na poseban način posvetiti njihovoj edukaciji o ovoj problematici, oni su nova generacija koja drugačije promišlja o održivosti i mogu izuzetno povoljno utjecati na promjenu navika svojih roditelja, stoga je važno da njima prilagodimo način komunikacije o ovom izazovu - zaključila je Popović Filipović.

Valja znati da je zagrebačka mljekara Dukat najveći donator hrane u domaćoj prehrambenoj industriji koja hranu sustavno donira od 2015. godine i tako potrebitim građanima diljem zemlje osigurava milijun mliječnih obroka godišnje. Kroz svoju diskontnu maloprodajnu mrežu Dukat omogućuje kupnju proizvoda s kraćim rokom trajanja po značajno sniženim cijenama, čime također utječe na smanjenje otpada od hrane, a početkom godine pristupio je i Dobrovoljnom sporazumu o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane koji je iniciralo Ministarstvo poljoprivrede.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije