Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trendovi

Mjesec kao stvoren za šljive, bademe ili mahune: Od njih možete napraviti raznolika jela

Shutterstock
18.09.2023.
u 07:00

Šljive, bademi ili mahune samo dio su onoga što nosi rujan, a mi donosimo ideje kako od tih namirnica pripremiti desert, glavno jelo ili salatu...

Knedle sa šljivama

Studije pokazuju da u suhoj verziji pomažu sniziti krvni tlak i razinu lošeg kolesterola, no šljive općenito kontroliraju i šećer u krvi, jačaju memoriju i mogu ojačati zdravlje kostiju, pomoći kod zatvora, ali generalno djeluju protuupalno. Tako obične, a tako zdrave, za njih se često kaže, a jedan od načina na koji ih možemo pripremiti su i knedle od šljiva...

Foto: Shutterstock

Mirisnu prženu kavu

Iako u njoj uživamo svakodnevno, za rujan možemo reći da je mjesec kave jer se slavi Međunarodni dan kave. Ovisno
od zemlje do zemlje, dan kave slavi se 12. rujna, 29. rujna, a negdje čak i 1. listopada. Espresso, macchiato, caffe latte, cappucino, turska... samo su neke od varijacija tog napitka, no granice zapravo i nema, sve ovisi o vašoj mašti.

Foto: Shutterstock

Mahune

Žute ili zelene, tanke ili široke, plosnate ili valjkaste, mahune uvijek razveseljavaju oblicima, ali i okusom koji je pogodan za mnoga jela. Obiluju vitaminom K i vrlo su dobar izvor prehrambenih vlakana. Mlade mahune možemo samo kratko skuhati i politi maslinovi uljem uz dodatak, primjerice, aceta balsamica, no od njih možemo pripremiti varivo, staviti ih u gulaš, wok s raznim drugim povrćem ili ih zapeći s jajima.

Foto: Shutterstock

Švedska torta od badema

Poanta ove tradicionalne švedske torte je da sadrži – bademe, orašaste plodove iznimne nutritivne vrijednosti, a od njih možemo pripremiti još čitav niz deserata, poput hrvatske rapske torte. No želimo li ići za jednostavnosti, tada je švedska torta rješenje – radi se o tankim korama od bjelanjaka i badema u spoju s finom kremom od žumanjaka, šećera i mlijeka, a ukrašava se i listićima tostiranih badema.

Foto: Shutterstock

Dimljena skuša

Plava riba pripremljena na ovaj način smatra se delikatesom, a najčešće se dimi iznad bukovine tek nekoliko dana. Procesu dimljenja skuša se podvrgava radi boljeg konzerviranja, kojim se pak ovom jelu istovremeno podaruje njegov karakterističan, dimni i aromatičan okus. Može se pripremiti u kombinaciji s pečenim mladim krumpirima, ali jednako dobro ide i uz klasičnu krumpir-salatu ili krumpir s blitvom...

Foto: Shutterstock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije