Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iran ponovno pokreće obogaćivanje uranija

Američki predsjednik Trump zaprijetio je svim zemljama koje ne budu poštovale sankcije da neće moći poslovati na američkom tržištu
08. srpnja 2019. u 14:15 10 komentara 352 prikaza
Prerada Uranija
Foto: Reuters

Nakon što je istekao ultimatum koju su Iranci potkraj lipnja dali na sastanku u Beču, da se do 7. srpnja počne poštovati prije dogovoreni nuklearni sporazum između Irana, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine, iz kojega se SAD povukao, Iran je u nedjelju objavio da podiže obogaćivanje uranija iznad razine od 3,67 posto dogovorene nuklearnim sporazumom, čime su prekršene odredbe tog sporazuma.

Iran Prekršili dogovor Iran prešao limit obogaćenog uranija dogovoren nuklearnim sporazumom

Dodatne sankcije

Sporazum iz 2015. između Irana i vodećih svjetskih sila smanjio je doseg nuklearnih aktivnosti Teherana i stvorio najsnažniji revizorski sustav na svijetu, kako tvrde iz nuklearnog nadzora UN-a. Tim se sporazumom Teheran prije četiri godine obvezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Međutim, povlačenje SAD-a iz tog sporazuma promijenilo je određene stvari i za nuklearni nadzor UN-a i njegovo nadgledanje nuklearnih aktivnosti Irana. Glavni cilj sporazuma koji su potpisali SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija bio je nadzor nad time da Iran ne prikupi dovoljno nuklearnog materijala za nuklearnu bombu, odnosno da se vrijeme koje mu je za to potrebno ne smanji ispod granice od godinu dana. Iako u sporazumu piše da se trebaju ublažiti te postupno ukinuti sankcije Iranu, u protekle četiri godine nije bilo pomaka nabolje.

Štoviše, Iran se našao pod još jačim sankcijama koje su prouzročile veliku inflaciju i tešku ekonomsku situaciju u toj zemlji. Iranske banke ne mogu obavljati financijske transakcije s ostalim zemljama u svijetu, a to je bio jedan od ključnih dogovora pri potpisivanju sporazuma. Irance je najviše razočarao pasivan stav EU koji dosad nije našao nikakvo rješenje za prodaju iranske nafte što je dovelo do toga da velike europske naftne kompanije napuste Iran kao opskrbljivača, pogotovo nakon što je Donald Trump zaprijetio zemljama i tvrtkama koje i dalje budu kupovale iransku naftu i poslovale s iranskim bankama da će im onemogućiti pristup američkom tržištu i uvesti sankcije.

Donald Trump Pregovori Iran poručio: Nikada nećemo popustiti pritisku SAD-a, pokažite poštovanje

Rok od šezdeset dana

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragchi kazao je da je odluka o povećanju razine obogaćivanja uranija legitimna s obzirom na to da je Teheran bezuspješno godinu dana čekao diplomatsko rješenje. Na godišnjicu američkog povlačenja iz sporazuma, Iran je dao rok od 60 dana ostalim potpisnicima sporazuma da ga zaštite od američkih sankcija, rok je istekao i Aragchi je u nedjelju najavio da će Iran za nekoliko sati početi s obogaćivanjem uranija kako bi osigurao gorivo za nuklearnu elektranu Bushehr, a prije su Iranci naveli da se radi o razini od 5 posto. Iran će nastaviti ukidati svoje obveze iz sporazuma iz 2015. svakih 60 dana, no ostavlja otvorenim diplomatsko rješenje.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  zanimljivo kako svi napadaju iran, a on se držao svakog slova sporazuma! eu je pokazala da je pudlica, bez ikakve snage, mlitava, tipična europa kad se radi o nekoj krizi. kad su ameri počeli rusima lupati sankcije, eu se pridružila, ... prikaži još! kad je amerikanac zaprijetio svima koji surađuju sa rusima u nekim ciljanim djelatnostima, eu se povinovala. to je bilo samo discipliniranje europe i stavljanje omče na gubicu. onda je krenulo sa iranom i kinom. iran je napadan bez ikakvog razloga. eu nije dala nikakvu podršku. amer izašao iz sporazuma, eu nije podržala iran kako bi trebala. amerikanac zaprijetio eu, ona sluša. sporazum je mrtav, iran nema nikakvih obveza više po njemu. eu je prevarila iran. umjesto da je iranu otvorila vrata, ona je zatvorila i prozor. neki novi dogovor će iranci iskoristiti i uglaviti nešto što do sada nisu mogli. jer cijeli svijet zna da su irance prevarili. zemlja koja nikog nije napala 300 godina... ona je nekom dalekom 10.000 km prijetnja? interesi? aha, o tome se radi? pa dobro, jel iran ima svoje baze blizu amerike? ne?!

 • aabbcc:

  Jos malo pa ce Trump na koljenima posjecivati prijatelje u Iranu ko Kima u S. Koreji.

 • Shariel Aron:

  Iranu je bolje da udahne zrak i malo se smiri.Od tog provociranja neće imati baš nikakve koristi,nego naprotiv.