Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede

'Inspektor Pupić Bakrač u godinu i pol nije imao primjedbi na uvoz 'libijske' tune'

Županijska skupština Zadarske županije
Marko Dimic/PIXSELL
23.02.2022.
u 15:56

Inspektor Pupić Bakrač zadnjih nekoliko godina prilikom nadzora na uzgoju tuna nije utvrdio niti jednu nesukladnost, osim što je sredinom siječnja 2021. godine na temelju anonimne dojave nadređenima prijavio sumnju na nezakonite radnje na uzgajalištu tuna koje je na području njegovog Odjela, ali druge ispostave, kažu iz Ministarstva

Marko Pupić Bakrač, državni ribarski inspektor te županijski i gradski vijećnik Akcije mladih iz Zadra, početkom siječnja javno je u priopćenju i razgovoru za zadarski.hr prozvao dvije tvrtke, „Jadran tunu“ i „Pelagos net farmu“, kojoj je osnivač Ante Gotovina, kako tunu nabavljaju iz Libije, bez ikakvih papira, te za nju plaćaju dva eura po kilogramu. Papiri se, tvrdio je, kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede RH, da se sve legalizira i dodao da o tome saznanja imaju i policija i DORH.

O cijelom slučaju, primjedbama drugih tvrtki o ulaznim količinama ulovljenih divljih tuna te o nepravilnostima koje je uočila Europska komisija za 24sata očitovalo se nadležno Ministarstvo poljoprivrede. 

- Društvo Kali tuna je 2. veljače 2022. dostavilo opsežne primjedbe na postojeći Pravilnik o raspolaganju kapacitetom uzgoja tuna i dozvoljenim ulaznim količinama ulovljenih divljih tuna (Thunnus thynnus) na uzgajališta. Ovaj Pravilnik i način izračuna kapaciteta uzgoja je stupio na snagu početkom prošle godine te je njime omogućeno da Republika Hrvatska upravlja nacionalnim ulaznim i uzgojnim kapacitetom tuna čime se omogućava rast i razvoj proizvodnje na postojećim uzgajalištima i stvara mogućnost za otvaranje novih uzgajališta, što prije nije bilo moguće - odgovorili su iz Ministarstva.

Što se traži i hoće li Ministarstvo to odobriti?

Primjedbe Kali tune se odnose na način raspodjele maksimalnog kapaciteta uzgoja tuna u 2022. godini, tj. tzv. izlazni kapacitet kojim Kali tuna nije zadovoljna. Ministarstvo će detaljno razmotriti opsežnu primjedbu koju je zaprimilo od Kali tune i očitovati se.

Koje točno mjere će se poduzeti za ispravak nepravilnosti uočenih od strane Europske komisije?

U revidiranom razdoblju 2016 - 2019. godine nisu poštovane procedure unakrsnih provjera i zbog toga nisu bile pokrenute istrage, a nacionalni propisi jednim dijelom nisu bili usklađeni s EU legislativom. Nakon provedene revizije Ministarstvo poljoprivrede je odmah poduzelo niz mjera za unaprjeđenje sustava kontrole na način da su izmijenjeni nacionalni propisi, provedene dodatne edukacije inspektora, unaprijeđene procedure za ovjeravanje dokumentacije te su pojačane kontrole na uzgajalištima. Stavke iz opomene odnose se uglavnom na okolnosti iz revidiranog razdoblja (2016-2019), a Komisija smatra da odgovorom Ministarstva poljoprivrede iz 2020. nisu otklonjene sve utvrđene manjkavosti. Ipak, Ministarstvo poljoprivrede smatra da je dosadašnjim naporima sustav kontrole u normativnom i postupovnom smislu u potpunosti usklađen te ćemo Komisiji u propisanom roku od dva mjeseca dostaviti detaljnu dokumentaciju o poduzetim mjerama i nastojati dokazati sva poduzeta unaprjeđenja sustava.

Jesu li ribarski inspektori, uključujući i g. Marka Pupića Bakrača prijavili nepravilnosti vezano za gospodarenje, uzgoj i izlov tune? Ako da, što je prijavljeno?

Prema opisu poslova ribarski inspektori nadležni su za kontrolu provedbe propisa te imaju ovlasti poduzimati upravne i prekršajne mjere kako bi se nesukladnosti uklonile te počinitelji odvratili od ponovnog kršenja propisa. Dakle, upravo su ribarski inspektori oni kojima se prijavljuju nepravilnosti i koji poduzimaju mjere. Inspektor Pupić Bakrač zadnjih nekoliko godina prilikom nadzora na uzgoju tuna nije utvrdio niti jednu nesukladnost, osim što je sredinom siječnja 2021. godine na temelju anonimne dojave nadređenima prijavio sumnju na nezakonite radnje na uzgajalištu tuna koje je na području njegovog Odjela, ali druge ispostave. Odmah po zaprimanju ove prijave je proveden inspekcijski nadzor tijekom kojeg su utvrđene nesukladnosti, pokrenut je prekršajni postupak te je predmet u sudskom postupku.

Napominjemo da se nije radilo o slučaju „libijskih“ tuna. Važno je napomenuti da od kolovoza 2020., kada je dopremljena „libijska“ tuna, do 4. siječnja 2022., kada se viši inspektor Pupić-Bakrač oglasio u medijima, nije imao niti jednu primjedbu na uvoz tune ulovljene libijskim plovilima.      

Jesu li inspekcije dosad utvrdile bilo kakve nepravilnosti kod društava Pelagos net farma i Jadran tuna?

Od početka 2020. godine kod svakog od navedenih društava provedeno je preko 100 kontrola te su kod jednog društva utvrđena dva kršenja propisa, a kod drugoga tri. U svih 5 slučajeva pokrenuti su prekršajni postupci, što dokazuje da pred ribarskom inspekcijom nitko nema povlašteni status.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije