Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

GONG: Zaraženima od koronavirusa uskraćeno je biračko pravo

GONG u priopćenju navodi kako javnost treba znati na temelju kojeg zakona je zaraženima od koronavirusa oduzeto biračko pravo, s obzirom na to da hrvatski propisi ne poznaju kategoriju oduzimanja biračkog prava pa, kako kažu, tako nije ni definiran postupak kojim bi se to pravo nekome oduzelo
30. lipnja 2020. u 10:40 3 komentara 187 prikaza
izbori
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zabranilo je mogućnost glasanja od kuće zaraženima od koronavirusa, dok je to istovremeno omogućilo osobama u  samoizolaciji koje su također rizične. GONG upozorava kako se radi o uskraćivanju temeljnog političkog i ustavnog prava. Ova nedosljednost uz pitanje nužnosti otvara i pitanje sposobnosti mjere da ostvari svoj primarni cilj zaštite života i zdravlja.

Biračka kutija IZBORI SE BLIŽE DIP: Osobe u samoizolaciji do četvrtka se trebaju prijaviti za glasovanje

Naime, zarazu bi teoretski mogli proširiti i oni u samoizolaciji pa se postavlja pitanje jesu li se u ovom slučaju bezrazložno ograničila prava zaraženima - stoji u današnjem priopćenju GONG-a kojim se ta civilna udruga osvrće na jučer objavljene upute i preporuke DIP-a vezane uz nedjeljni izlazak na parlamentarne izbore.

GONG u priopćenju navodi kako javnost treba znati na temelju kojeg zakona je zaraženima od koronavirusa oduzeto biračko pravo, s obzirom na to da hrvatski propisi ne poznaju kategoriju oduzimanja biračkog prava pa, kako kažu, tako nije ni definiran postupak kojim bi se to pravo nekome oduzelo.

Zagreb: DIP o organizaciji izbora Ostvarivanje ustavnog prava DIP objavio detaljne upute za izbore u nedjelju

- Dodatno, budući da zakon ne predviđa glasanje u bolnicama, svi građani i građanke na bolničkom liječenju, ne samo oni oboljeli od koronavirusa, bit će zakinuti za svoje ustavno pravo glasanja - tvrde iz GONG-a podsjećajući da je već prije GONG zagovarao obvezna biračka mjesta u svim bolnicama i domovima umirovljenika, kao i uvođenje dopisnog, poštanskog glasanja kako bi se izbjegle ovakve diskriminacije.

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
  • MrkiMedo:

    Čudno da se Gong ne oglašava po pitanju diskriminacije Hrvata u inozemstvu. Tako Hrvati u Australiji, Njemačkoj i drugim zemljama moraju putovati po 500 i više kilometara do prvog konzulata da bi mogli ostvariti glasačko pravo. A mogu glasovati samo ... prikaži još! za listu dijaspore. Istovremeno Srbi u Hrvatskoj imaju dva glasa: mogu glasovati za, na primjer, projugoslavensku Radničku frontu, dok su im tri mjesta za srpsku nacionalnu manjinu zagarantirana, pa niti ne trebaju za njih glasovati. Taj glas je već ukalkuliran.

  • Oblivion:

    Šta njih boli ona stvar za izbore u Hrvatskoj

  • sokol5:

    Neka se članovi Gonga prijave da će zaraženima odnijeti glasačke listiće.😁