Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Moderni je suverenizam i Pelješki most i odgovor na koronakrizu

To je snažna Hrvatska čije institucije imaju snagu suočiti se sa svim ugrozama i krizama
11. srpnja 2020. u 13:57 8 komentara 885 prikaza
Parliamentary election in Croatia
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pelješki most je za nas najvažniji projekt, spajanje državnog teritorija, strateško postignuće koje ostaje zauvijek. Pa ne može se biti veći suverenist od toga!, kazao nam je premijer Andrej Plenković u intervjuu prošle godine kad je političku i širu javnost diljem Europe i u Hrvatskoj već bio preplavio pojam “suverenizma” i “suverenista”. Taj pojam poslije je preuzeo i Plenković dodajući mu pridjev moderni, što nije samo lingvistička razlika, već i ona suštinska u odnosu na populistički “suverenizam” koji se temelji na, pojednostavnjeno, postavljanju žice na granicama. U nedjelju navečer, u govoru, ponovno je apostrofirao taj pojam kazavši kako “Hrvatska treba Vladu koja će baštiniti novi moderni suverenizam”. Što točno to znači?

Parliamentary election in Croatia 76 SIGURNIH POTPISA Plenković: Ne moram ni s kim više sjesti. Možemo, ali nema ništa ispod stola

Borba za svoje interese

Naš koncept novog modernog suverenizma podrazumijeva snažnu Hrvatsku, čije državne institucije imaju snagu i otpornost suočiti se sa svim ugrozama i krizama, te vodstvo koje zna kapitalizirati međunarodni položaj zemlje za korist hrvatskih građana, kažu iz Vlade. Detaljnije o tome govori doajen hrvatske politike diplomacije Mate Granić, koji je u hrvatski politički diskurs uveo taj pojam uspoređujući ga sa suverenizmom iz 90-ih godina prošlog stoljeća, koji je iznio Franjo Tuđman.

– Tad je pojam suverenizma označavao stvaranje suverene države, obranu, teritorijalni integritet, oslobođenje i međunarodno priznanje, ali i stvaranje demokratske države i promjene političkog sustava – podsjeća.

Hrvatska je postala članica UN-a, NATO-a i EU, no posljednjih godina svijet se sve više mijenja, posebno od trena kad Trump izjavljuje “Amerika prva”, koja gura multilateralizam u krizu i propitkuje uloge i odnosa unutar NATO-a, prema EU, Kini i Rusiji, što su uostalom teme o kojima nema konsenzusa ni unutar EU.

– Naš dom je EU, a glavni strateški partner NATO. U svim tim okolnostima trebalo se znati ponašati i boriti se za naše interese – ističe Granić.

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a SLIJEDI MANJI KABINET Božinović i Marić sigurno ostaju u Vladi, ali ne i svi ostali ministri

Taj moderni suverenizam, za razliku od suverenizma kojim se diči dio desne političke opcije i koji se temelji na zatvaranju i reminiscencijama na prošlost, znači da Hrvatska treba znati komunicirati i s Kinom i s Rusijom za ostvarivanje svojih interesa. Moderni suverenizam znači i da se, primjerice, protiv ilegalnih migracija ne bori samo policijom na granici odrađuje već i pritiskom na EU da preuzme dio odgovornosti za događanja na granici između Grčke i Turske, kamo je Plenković početkom ove godine, kao premijer predsjedavajuće države, odveo europske čelnike.

– EU jest naš dom, ali naše je da se borimo i da u proračunu EU što bolje prođemo, što smo i uspjeli – dodaje.

Primjer neumskog koridora

Još jedan konkretan primjer “modernog suverenizma” jest Pelješki most. Otkloniti kritike koje su dolazile iz nekih europskih država, poput Njemačke, zbog kineske investicije, i to u isto vrijeme dok ta država, kao i druge, obilato primaju i otvaraju vrata kineskom novcu, znači boriti se za svoje interese, ističe Granić.

Zagreb: Davor Bernardić podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a Bernardić se povukao Tko će na čelo stranke? Pet kandidata za novog šefa SDP-a

 “Srušiti” dogovor njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Fransu Timmermansu kao predsjedniku Komisije može netko tko ima težinu u EU. I kao kuriozum, upravo je njemačka kancelarka Angela Merkel prva čestitala Plenkoviću na pobjedi, a pridružio joj se i Macron. Rješavati otvorena pitanja sa susjedima, racionalno i hladne glave. Suverenizam je, unatoč protivljenju BiH strane, u krizi koronavirusa, postići da hrvatski državljani koji prolaze neumskim koridorom ne idu u samoizolaciju. Suverenizam je i pokrenuti odgovor na koronakrizu, objasniti Europskoj komisiji da je pitanje granice bilateralno, a ne europsko pitanje, i mnoga druga.

Moderni suverenizam je i napraviti otklon od većine europskih država koje su na Općoj skupštini UN-a podržale rezoluciju kojom se od SAD-a traži povlačenje Trumpove odluke o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela, pa i – za mnoge dvojbeno – balansiranje u odnosu prema Mađarskoj zbog partikularnih interesa, ali i pokazati da u Hrvatskoj nema mjesta ekstremizmu.

>> VEČERNJI TV Bagić: Ovo će biti Vlada HDZ-a i Plenkovića, Jugo: Pred njima je velika odgovornost

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
 • Barbasmora:

  Hvala kinezima da grade nas suverenizam peljeskog mosta i Jos veca hvala EU da taj nas suverenizam placa!....ipak imamo nesto od ove merklice I makrona...!

 • Barbasmora:

  Prvi takav kineski most u Eu! Mozemo se ponosit! Hvala EU za poklonjen novac siromašnoj ali ponosnoj balkanskoj HDZlandiju!

 • Avatar madcap
  madcap:

  Klasični suverenizam je, dakle, pola meni-pola tebi, a moderni pola meni-pola tebi-pola Bagi.