Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROSLAV ŠKORO:

Naš prvi potez – referendum o izbornom zakonu

Zagreb: Konferencija za medije Miroslava Škore
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
10.07.2020.
u 14:12

I dalje mislim da je Andrej Plenković loše rješenje za Hrvatsku i u gospodarskom smislu to će se pokazati vrlo brzo. Suradnja s Vladom moguća je, ali uz jasno artikulirane uvjete, kaže Škoro

Dojmovi iz izborne noći zbrojili su se, nova se Vlada slaže, ovaj put bez Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Je li mu žao, kako će izgledati njegov daljnji politički put, ali i tko ga iz stranke neće nastaviti, pitali smo upravo Škoru, koji nas je preksinoć ugostio u Gračanima.

Je li vaših 16 mandata zapravo najveći gubitak izbora? Velik broj saborskih mjesta, a ipak bez vlasti.

Da, za razliku od koalicije Možemo koja sa svojih sedam mandata može napraviti što god hoće, za razliku od Mosta koji s osam mandata može vladati državom, za razliku od Restarta koji s 41 mandatom isto može svašta, evo, mi sa svojih 16 ne možemo ništa (ironično, op.a.).

Ali cijelo ste vrijeme kalkulirali da biste bili u Vladi.

Ne, po čemu?

Uvjetujući poslijeizbornu koaliciju s HDZ-om time da Andrej Plenković ne bude premijer.

Mi smo vrlo jasno definirali svoje uvjete, kao što ih je i gospodin Plenković definirao. On je rekao da će pregovarati s onim strankama i političkim opcijama koje su srodne HDZ-u i njegovoj ideologiji. I evo, dogovorio se sa SDSS-om, s Reformistima, s HNS-om, s manjincima, dakle svaka ptica svome jatu leti.

Jeste li se čuli, je li vas zvao?

Ne, nije me zvao zato što zna da je uvjet za razgovor da on ne bude premijer. I dalje to mislim, gospodin Plenković loše je rješenje za Hrvatsku i to će se pokazati, u gospodarskom smislu definitivno, čak i vrlo brzo.

Kao 3. opcija u parlamentu imate pravo na jednog potpredsjednika Sabora, hoćete li to biti vi?

Nema trčanja za foteljama i nema trgovine. Prema poslovniku Sabor može imati nekoliko potpredsjednika, odnosno tri, četiri, pet. Ne bih se začudio, u ovoj silnoj želji da oni nastave gaziti moj lik, djelo i stranku, da odluče napraviti to tako da mi ne damo potpredsjednika Sabora, na što imamo legitimno pravo. Kad budemo vidjeli hoćemo li dobiti tu ponudu, vrlo ćemo se transparentno očitovati. U nekim glavama još nije završila predizborna kampanja, ne ponašaju se kao političari koji trebaju preuzeti odgovornost za upravljanje državom, nego se i dalje bave podmetanjem, insinuacijama i konstrukcijama koje nemaju nikakvo uporište.

Umjesto Ruže Tomašić, do sljedeće će godine u Saboru biti Marko Milanović Litre, čovjek s 19 preferencijalnih glasova. Je li vam žao sad zbog dogovora s partnerima da oni raspolažu tim mandatom?

Nije, nema razloga za to. Od samog početka rukovodio sam se dvjema stvarima, jedna je bila da trebam razgovarati s onim strankama i pojedincima koji su mi dali podršku u predsjedničkoj kampanji, a suverenisti su definitivno bili jedni od tih. S druge strane, postojala je želja da se uistinu okupi što je moguće šira fronta na tom desnom, odnosno centrističko-desnom političkom centru i mislim da smo u tome uspjeli. Meni je samo žao što nismo dogovorili suradnju s Mostom, mislim da je na kraju to moglo biti, kad se zbraja čisto matematički, puno kvalitetnije i mogli smo imati mnogo više mandata jer puno je rubnih koje smo, zapravo, izgubili i oni i mi. U ovoj cijeloj priči lošeg izbornog zakona, i opet će sad reći da ja kukam, ali on je loš, dvjesto tisuća glasova otišlo je u vjetar, a to je minimalno 15, ako ne i 20 mandata. Nije mi žao, Hrvatska konzervativna stranka odlučit će kako će i što će, taj naš predizborni koalicijski sporazum njima je ipak omogućio da jesu parlamentarna stranka i da imaju svoj klub ako to žele, tako da je to njihova odluka. Ali i dalje smatram da je trebalo i treba ići prema strukturalnim reformama. Dugoročno, 54 posto građana Hrvatske nezainteresirano je za politiku, a samo 17 posto dalo je podršku HDZ-u. Mislim da je to žalosno.

Je li vašem izbornom rezultatu naštetila i činjenica da su partneri u kampanji izrazili svoje ministarske želje? MUP, kultura?

To sam pročitao u novinama, kao i svi drugi. Nisu to preda mnom tako artikulirali pa ne bih ni komentirao je li naštetilo. Što se tiče mene osobno i Domovinskog pokreta, niti smo o toj temi razgovarali niti smo šiljili ražanj dok je zec u šumi. Ono što resi Domovinski pokret, prije svega, razmišljanje je koje smo pokupili u realnom sektoru iz kojeg nas većina dolazi i u tom sektoru nema ražnja bez zeca. Ali opet kažem, imali smo koalicijski sporazum, ispoštovali smo ga, mislim da smo napravili veliki rezultat. Ono što je bitno reći jest to da Domovinski pokret nije zvijezda repatica, nije jednokratna pojava, neće biti niti je bio trgovačka stranka i ovo je nama jako dobar vjetar u jedra za ono što slijedi, a to je ustrojavanje stranke tamo gdje se dobivaju izbori, gdje ih je dobio, u krajnjoj liniji, i HDZ ovaj put, a to je teren. Sad su nam ga onemogućili, jednim dijelom zbog koronavirusa, drugim dijelom što su požurili izbore. Dobro su procijenili, čestitam im, odradili su to momački, međutim, je li to dobro rješenje, pokazat će budućnost. Ja sam sklon povjerovati da se nećemo baš maknuti s mrtve točke.

Pripremat ćete se za lokalne izbore, hoćete li možda biti kandidat za gradonačelnika Zagreba?

Prerano mi je to za reći, moramo prije svega napraviti županijske organizacije pa to spustiti na gradske, općinske razine. Moramo odraditi jako puno posla, nećemo sad šiljiti još jedan ražanj.

Hoćete li na lokalne izbore s istim partnerima kao i na parlamentarne?

Prioritet djelovanja Domovinskog pokreta u kontekstu lokalnih izbora je izgradnja i jačanje naše vlastite stranačke infrastrukture.

Kažete da je Domovinski pokret centristički desno, ljevica ga naziva “crnom desnicom”, gdje je stranka u političkom spektru?

Od osnutka Domovinskog pokreta govorim da smo protiv svakog ekstremizma – i lijevog i desnog. Tako će i ostati. Naš je politički spektar od desna prema centru.

Tko od spomenutih “poduzetnika i znanstvenika” neće u Sabor?

Zasad je sigurno da svoj mandat neće koristiti nagrađivani financijski direktor i uspješni poduzetnik Krešimir Bubalo. Moguće je da će umjesto još ponekog zastupnika ići zamjena, a glavni je razlog što DP treba jačati na terenu i pripremati za lokalne izbore pa ne bi bilo dobro da zbog toga pate bilo čije zastupničke obveze. To ne bi bila nikakva neuobičajena praksa; u mnogim političkim opcijama dio izabranih zastupnika iz objektivnih razloga na kraju mandat prepusti zamjeni za koju se utvrdi da će moći aktivno i kvalitetno predstavljati njihove birače. Ipak, velika većina naših izabranih zastupnika ostat će u Saboru.

Je li moguća projektna suradnja s Vladom, odnosno podržavanje projekata za koje će se smatrati da su dobri?

Suradnja će biti moguća, a Domovinski pokret pokretat će i nametati ključne teme za jačanje demokracije i kvalitetnijeg života u Hrvatskoj, ali uz jasno artikulirane uvjete suradnje. No o tom potom.

Prvi potez DP-a u Saboru?

DP će upozoriti na niz slučajeva kršenja Ustava i zakona iza kojih stoji vlast koja će, izgleda, i dalje vladati. Vladajući će morati objasniti zašto su brojke u izvješću s pojedinog biračkog odbora i brojke unesene u APIS neusklađene. Zbog takvih slučajeva pokrenut ćemo raspisivanje referenduma o izbornom zakonu. Mobilizirat ćemo ne samo narod nego i sve političare koji razmišljaju nacionalno, a to su i pripadnici HDZ-a, čiju politiku ne provodi vodstvo HDZ-a. Upravo vodstvo HDZ-a godinama krši Ustav i zakon i rješavanje tog pitanja jedan je od naših prvih poteza.

Na pitanje kako komentira možda pomalo neočekivan mandat u trećoj jedinici, a onda Dretarovo nazdravljanje gemištom, Škoro je kazao da se ne bi složio da je mandat neočekivan. Itekako su ondje, kaže, prisutni i nacionalni naboj i domoljublje. – Ako hoćete, i poštovanje prema tradiciji i vrijednostima hrvatskoga naroda. Nije li i nazdravljanje gemištom jedna vrsta narodnog običaja u tom dijelu Lijepe Naše? Zdravica je bila šala namijenjena uskom krugu prijatelja, ali dospjela je u pogrešne ruke. Moj prijatelj Drele shvatio je vrlo brzo da je neke nenamjerno povrijedio i odmah se ispričao – kaže Škoro. Dodaje da Drele nije bio svjestan da će šalu netko shvatiti ozbiljno, a vjeruje da će on svojim radom opravdati povjerenje birača.

Ključne riječi

Komentara 130

KL
klo11
09:28 11.07.2020.

Ono kad prečanski zetovi glume velike desničare.... Zajedno sa onim Peternelom, čiju Fatu vodaju Mamići po Dinamu i okolici i Bakirovim malim Hasanom....

LO
Lolita3
18:54 10.07.2020.

Tvoj prvi potez bi trebao biti potezanje vode

KA
karlodrago
21:41 10.07.2020.

Tko još vjeruje podmuklom i politički nepismenom Škori ,kada njegovi članovi prokuže njegove mane ode D.p. Škori je bitno da je doveo Milanovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije