Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

DIP objavio detaljne upute za izbore u nedjelju

Biračima se preporučuje da na biralište dođu s maskom na licu i da ponesu svoju kemijsku olovku. Pri ulasku na biralište, birači moraju biti razmaknuti metar i pol te će morati dezinficirati ruke
30. lipnja 2020. u 06:30 16 komentara 3393 prikaza
Zagreb: DIP o organizaciji izbora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prema mišljenju mnogih najneizvjesniji parlamentarni izbori do sada održat će se u nikada prije viđenim okolnostima i uvjetima koje nam je nametnula ponovno razbuktala epidemija izazvana koronavirusom. Stoga je Državno izborno povjerenstvo (DIP) na jučerašnjoj konferenciji za medije objavilo detaljne preporuke i upute kako u nedjelju na što sigurniji način organizirati provedbu izbora te obaviti svoju građansku dužnost i ispuniti svoje biračko pravo. Tih se uputa trebaju pridržavati sami birači i oni koji osiguravaju biračka mjesta.

Mostar: Izjave nakon sastanka  Dragana Čovića i Andreja Plenkovića Mjere zaštite Čović: Hrvati iz BiH su ‘malo ljuti’ zbog odluke Zagreba o karanteni

U domovima za starije

Radi se o dvije tehničke upute. Jedna se tehnička uputa tiče provedbe izbora na redovnim biračkim mjestima, odnosno na gotovo sedam tisuća mjesta u Hrvatskoj, a druga se uputa odnosi na provođenje izbora u domovima za starije i nemoćne jer tu postoje neki posebni epidemiološki zahtjevi – kazao je uvodno predsjednik DIP-a Đuro Sessa naglašavajući da cijeli izborni proces treba proteći uz osnovnu poruku koja glasi “Budimo odgovorni”. Potom je naveo da se sve što je DIP propisao odnosi na uređenje biračkog mjesta, organizaciju izbora na biračkom mjestu, ponašanje samih birača, kao i ponašanje članova biračkog odbora te načina na koji će se omogućiti glasanje onima koji ne mogu doći na biračko mjesto, uključujući i sve one osobe koji će biti o samoizolaciji.

Prema riječima potpredsjednice DIP-a Vesne Fabijančić Križanić, sva biračka mjesta moraju biti oprana i dezinficirana, a svi članovi biračkih odbora moraju imati maske, uz preporuku kako je poželjno da svi imaju i rukavice. Ipak, kod članova biračkih odbora koji će identificirati birače, odnosno od njih uzimati osobne iskaznice, nošenje rukavica bit će obavezno. Članovi biračkih odbora međusobno moraju biti udaljeni najmanje metar i pol, dok je za promatrače ta udaljenost dva metra. Predsjednici biračkih odbora moraju osigurati dezinficijense na ulazu u svako biralište i prije ulaska na biralište svi moraju dezinficirati ruke.

Glasačke kutije i paravani koji osiguravaju tajnost glasanja moraju biti udaljeni, odnosno razmaknuti metar i pol.

Kristjan Staničić Kristjan Staničić: Gostiju će svaki dan biti sve više, moramo ostati odgovorni

Pri ulasku na biračko mjesto, birači također moraju biti na razdaljini od metar i pol i obavezno moraju dezinficirati ruke. Na biračko mjesto ulazi se jedan po jedan. Poželjno je da birači svoj red za ulazak na biralište čekaju na otvorenom prostoru. Naime, u prostoru istovremeno može biti onoliko birača koliko je biračkih mjesta. Iako to nije obavezno, preporuka je da i birači na birališta nose maske. Oni koji ih stave maske će nakratko morati skinuti radi identifikacije, i to na udaljenosti od dva metra od člana biračkog odbora. Preporuka je da birači ponesu i svoju kemijsku olovku. Pridržavanje svih navedenih uputa na biračkim će mjestima nadgledati jedan član biračkog odbora.

Prilikom zatvaranja glasačkog mjesta, prije samog istresanja glasačkih listića iz kutija, sve će se radne površine dezinficirati.

No, kako bi se povećala sigurnost, biračima se preporučuje i to da prije nego što se upute na birališta izmjere tjelesnu temperaturu i, ako je ona viša od 37,2, moraju se javiti epidemiologu te u tom slučaju ne mogu, preciznije – ne smiju pristupiti glasanju.

Što se tiče glasovanja izvan biračkih mjesta, odnosno onih birača koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu, oni se moraju najmanje tri dana ranije (točnije, do četvrtka) javiti svom biračkom odboru kako bi mogli glasati na svojoj kućnoj adresi. Ti će birači glasati pred vratima stana ili kuće. Isto to pravilo vrijedi i za birače koje su u samoizolaciji, s tom razlikom što će oni prilikom glasanja obavezno morati imati masku. U tom slučaju član biračkog odbora imat će masku, rukavice i dezinficijens. Ako birač ne može izaći iz svog stana ili kuće, onda će član biračkog odbora ući u njegov stan ili kuću, pri čemu će na cipelama imati zaštitne navlake. 

Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića Sučeljavanje Plenković: Ne znate baš ništa, meni je vas iskreno žao, Bernardić: Čini mi se da je dosta bahat

Kako je već i navedeno, DIP je donio tehničke upute i za glasanje u domovima za starije i nemoćne osobe. U tim će se ustanovama biračko mjesto nalaziti u holu. No, kako je na konferenciji za medije pojasnila druga potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, ako su osobe nepokretne, tada će članovi biračkog odbora ulaziti u njihove sobe.

Rješenje i za Đakovo i za BiH

Kako postoji mogućnost da se netko od birača u samoizolaciji zatekne nakon četvrtka, novinari su pitali što se događa u takvom slučaju. Odgovoreno je da će se i tim biračima omogućiti glasanje, i to ako se jave biračkom odboru. Nije se moglo izbjeći ni pitanje o situaciji u Đakovu gdje je više od tisuću ljudi u samoizolaciji. Rečeno je kako Đakovo ima 36 biračkih mjesta, a da među onima koji su u samoizolaciji ima i djece, ali i onih koji neće imati želju glasati.

– Naravno da će DIP pratiti cijelu situaciju, no naći ćemo načina da se omogući glasanje svima. U Zagrebu je 600 biračkih mjesta i na broj samoizoliranih to ne bi trebalo predstavljati problem – kazala je dodatno Vesna Fabijančić Križanić. A kada je riječ o biračima u BiH, od kojih mnogi imaju prijavljeno biralište u Hrvatskoj, Ana Lovrin je rekla kako se u Ministarstvu uprave razmišlja da se omogući upis na mjesto koje je biraču dostupno.

Doznalo se i to da je popunjenost biračkih mjesta jučer iznosila 97% posto. A na kraju je Đuro Sessa kazao da se vrijeme rada birališta ne može produžiti smatrajući da će svi birači imati priliku glasati do 19 sati kada se birališta zatvaraju.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Deleted user:

    Netko može imati povišenu tjelesnu temperaruru zbog npr. upale slijepog crijeva i kao takav nije opasan za okolinu. No sukladno ovim naputcima on ne bi smio pristupiti glasovanju te se ovdje radi o očiglednom kršenju Ustava i zakona. Zna se ... prikaži još!e tko je odgovoran za to što nije omogućeno dopisno i elektroničko glasovanje - dvije sestrinske stranke HDZ i SDP.

  • Zvjerko1:

    Ma čekaj malo!!! Tko propisuje uvjete kada netko smije na izbore, DIP ili epidemiolozi? Kako izbori uopće mogu biti legitimni ako dio građana neće smjeti glasati. USTAV kaže da SVI državljani RH imaju pravo birati. Dalje, predsjednik DIP-a kaže da ... prikaži još! neće stići obići sve one u samoizolaciji da bi im omogućili glasanje. Baš me zanimaju kriteriji po kojima će izborna povjerenstva na biračkim mjestima odlučivati koga će posjetiti kod kuće i omogućiti mu glasanne, a koga neće. I na kraju, zar nije glavni epidemiolog Capak rekao da ne vidi problem da oni u samoizolaciji dođu na birališta maskama i glasaju "jer to nisu bolesni ljudi"? Ako Ustavni sud dopusti ovakvu diskriminaciju na izborima onda nam takav sud niti ne treba. Ustav je jasan u vezi izbora i svako odstupanje od Ustava je neustavno!!!

  • Hejterkojimrzisve:

    Jos jedan dokaz da je za HDZ demokracija zadnja rupa na svirali