Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE CIJENA

Filipović poručio trgovcima i telekomima: 'Koristit ćemo sve da zaštitimo građane'

Zagreb: Izjava ministra Filipovića nakon sastanka s predstavnicima trgovaca
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
05.01.2023.
u 20:20

Sve što je Vlada radila do sada, pristupačna cijene električne energije, interveniramo u cijene goriva, osigurali smo plin za sve naše institucije, povoljne cijene plina za građane i nema razloga da pojedini subjekti koriste ovu situaciju konverzije kune u eure kako bi neopravdano podizali cijene, rekao je ministar Filipović.

Povećanje cijena nakon uvođenja eura razbjesnile su brojne građane, a neopravdano visoke cijene dovele su do sve glasnijih zahtjeva prema Vladi da reagira. Što će donijeti Vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu koja je bila 31. prosinca, otkrio je ministar gospodarstva Davor Filipović u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Na Vladi smo danas donijeli Zaključak kojim se obvezuje poslovne subjekte da vrate cijene na razinu koja je bila 31. prosinca. Svi moraju poštovati Zaključak, a oni koji će razmišljati drugačije imat će pojačan nadzor državnih tijela od državnog inspektorata, porezne uprave, carine i svih drugih tijela koji će kontrolirati taj proces, rekao je resorni ministar.

VIDEO: Filipović o podizanju cijena: Poručujem trgovačkim lancima i svima da to neće proći

Kazao je ukoliko se utvrde nepravilnosti svaka od gore navedenih institucija postupati u skladu s ovlastima koje ima.

- Cilj je da se cijene vrate na razinu od 31.12. jer nije bilo nikakvog razloga da nakon uvođenja eura u tako kratkom periodu pojedinci i pojedine trgovine dignu cijene. Sve što je Vlada radila do sada, pristupačna cijene električne energije, interveniramo u cijene goriva, osigurali smo plin za sve naše institucije, povoljne cijene plina za građane i nema razloga da pojedini subjekti koriste ovu situaciju konverzije kune u eure kako bi neopravdano podizali cijene, rekao je ministar Filipović.

Ustvrdio je da institucije imaju dovoljno kapaciteta, ali da će postupati i po dojavama i prijavama građana. Ministar Filipović komentirao je posljednje najave trgovaca kako će u veljači uslijediti nova poskupljenja.

- To promatram kao nelogičan i nekorektan potez u kontekstu svega što je vlada radila. Da nismo regulirali cijenu struje, intervenirali u cijene goriva.... onda bi ljudi rekli OK dolazi do poskupljenja, ali mi smo sve to napravili i nema razloga da nikakvih poskupljenja bude dok traje vladin paket mjera, a to je do 31. ožujka, rekao je Filipović.

Osvrnuo se i na poskupljenja koje najavljuju telekomi.

- Vlada ima mehanizme kojima će zaštititi hrvatske građane. Svi telekomi koriste subvenciju vlade da imaju jeftiniju struju tako da o kakvim poskupljenjima možemo govoriti. Sve su opcije na stolu, pratit ćemo što će raditi poslovni subjekti. Moraju vratiti cijene na 31.12. i koristit ćemo sve da zaštitimo naše građane, zaključio je ministar Filipović.

VIDEO: Hrvati podijelili iskustva prvih dana s eurom: 'Blagajnice svaki puta odahnule kada su vidjele da plaćam karticom'

 

Komentara 31

BU
Budni
20:40 05.01.2023.

To ste morali napraviti prije cca godinu dana a ne tek sada! Pšenica 1.5 kn za kg a kruh 12 kn za 400 grama!

Avatar Bill Carson
Bill Carson
20:26 05.01.2023.

Da si baja prisilio bi sve trgovce da se vrate cijene od 1.6.2022. godine.

Avatar Cantor
Cantor
21:15 05.01.2023.

Ne razumijem, zašto država ne ponudi jeftinije iz robnih zaliha i time konkurencijom prisili trgovce da spuste cijene. Uostalom ako su njihove marže toliko velike onda država sigurno ima prostora za takvo što i da još i bogato zaradi. Ili je sve ovo samo još jedan cirkus kleptokrata koji su navikli sa tuđim lupati po trnju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije