Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Dobio sedam godina zatvora jer je civila pokosio rafalom

Prema optužnici, Milenko Vidak se teretio da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi 29. kolovoza 1993. u Sunjskoj Gredi ubio civila Stjepana Sučića (55)
08. prosinca 2020. u 15:00 9 komentara 5936 prikaza
vidak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Milenko Vidak (61), državljanin Hrvatske i Srbije na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Riječ je o ponovljenom suđenju jer je Vidak u dva navrata osuđivan zbog toga na osam, donosno na šest godina zatvora, no obje te nepravomoćne presuda  je  ranije ukinuo Vrhovni sud.

\'14.12.2010., Sisak - Na Zupanijskom sudu u Sisku pocelo je sudjenje Milenku Vidaku optuzenom za ratni zlocin u selu Brdjani kod Sunje 1991.godine. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\' Proglašen krivim Još osam godina zatvora, ovaj put za ratni zločin

Prema optužnici, Vidak se teretio da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi 29. kolovoza 1993. u Sunjskoj Gredi ubio civila Stjepana Sučića (55). Pokosio ga je rafalom iz automatske puške tijekom izviđanja. To je bilo navedeno u izvješću nakon te patrole, čime su ga tadašnji suborci praktički  i optužili.

Vidakov slučaj je jedan od zanimljivijih slučajeva jer je osim za  Sučićevu smrt bio optužen i  ubojstvo Branka Runjaića. Zbog oba ta zločina bio je pritvoren u Glini za vrijeme tzv. SAO Krajine te mu se tamo i sudilo na tadašnjem Okružnom sudu u Glini,  no presude za te zločine nije dočekao  zbog akcije Oluja. Vidak je akciju Oluja iskoristio za bijeg , te je prvo pobjegao u Srbiju, a zatim se godinama skrivao po Rusiji i Turskoj. U Srbiji je prijavio prebivalište na adresi svoje supruge, nakon čega je pobjegao u Rusiju. Za njim je bila raspisana i međunarodna crvena tjeralica na temelju koje je sredinom lipnja 2009. uhićen u Trabzonu u Turskoj. Bio je na trajektu koji je putovao iz ruskog Sočija, a kada je trajekt pristao u Tursku, uhićen je.  Nakon privođenja i kratkog sudskog postupka u Trabzonu, izručen je Hrvatskoj u kojoj su ga čekala dva postupka. Jedan za ratni zločin, te jedan za ubojstvo.

milenko vidak nepravomoćno Milenko Vidak osuđen na sedam godina zatvora za ubojstvo

On  je inače rodom iz Pokupskog Palanjka,  za vrijeme Domovinskog rata bio je pripadnik srpskih paravojnih postrojbi.  Oba zločina za koja je optužen počinio je kao pripadnik tih postrojbi. Teretilo ga se tako da je  24. srpnja 1992. nakon svađe u selu Brđani Cesta ubio Branka Runjaića s više hitaca iz automatske puške, jer mu je ovaj navodno vrijeđao ženu.

 – Priznajem da sam ubio čovjeka, ali je to bilo u samoobrani, pa se ne osjećam krivim za  to za što me se tereti – branio se Vidak na sudu u Sisku gdje mu se sudio zbog navedenog zločina. Za to je bio osuđen na sedam godina zatvora.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti