Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP-ov investicijski ciklus

Do 2021. šest milijardi kuna u obnovu mreže i punionice automobila

HEP
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
26.10.2018.
u 16:57

U idućih deset godina u distribucijsku mrežu na otocima i u priobalju HEP će plasirati dvije milijarde kuna

Hrvatska elektroprivreda od ove godine do 2021. planira investicije od gotovo šest milijardi kuna u elektroenergetsku mrežu diljem Hrvatske. Većina ulaganja, točnije četiri milijarde kuna plasirat će se u distribucijsku, a više od 1,8 milijardi kuna ulaganja rezervirano je za prijenosnu mrežu.

U HEP-u ističu da će planirana ulaganja stvoriti preduvjete za daljnji razvoj gospodarstva i turizma te sigurnost opskrbe postojećih i budućih potrošača u čitavoj Hrvatskoj.

Obnovljivi izvori

Poseban naglasak stavit će se na obnovu elektroenergetske mreže u priobalju i na otocima. Tako HEP ističe da će u ta područja plasirati 1,2 milijarde kuna investicija, a uvjereni su da će bolja infrastruktura doprinijeti uspješnosti hrvatskog turizma te kvalitetnijim uvjetima za život i ostanak stanovništva na otocima. Ističu da su samo u Dalmaciji tijekom ove godine imali investicije ukupne vrijednosti 238 milijuna kuna, a u cijelom priobalju plasirane su investicije od pola milijarde kuna.

– Planirane investicije HEP će u najvećoj mjeri realizirati angažiranjem domaćih tvrtki, čime će potvrditi svoju ulogu vodećeg nacionalnog investitora, s važnom ulogom u hrvatskom gospodarstvu – poručuju iz HEP-a. Plan investicija je razrađen. Uz elektroenergetsku mrežu planira se i razvoj mreže obnovljivih izvora energije i punionica za vozila na električni pogon.

Velika trafostanica u Hvaru

Najveći dio novca planiranog za investicije ipak će se usmjeriti prema distribucijskoj mreži. Tako će u iduće dvije godine investicijski volumen iznositi 800 milijuna kuna, ali u deset godina HEP samo u području otoka i priobalja planira uložiti čak dvije milijarde kuna u sustav distribucije.

Položit će se i nova 33 kilometra podmorskih kabela, a do 2028. godine električnu energiju prema otocima dovozit će još 124 kilometra dugi novi podmorski kabeli. Tako će se samo u taj dio mreže u deset godina uložiti 200 milijuna kuna. Dodatnih 339 milijuna kuna do 2021. uložit će se u zamjenu visokonaponskih podmorskih kabela.

Prigodno uz sjednicu Vlade na Hvaru i HEP je pripremio popis investicija na tom otoku.

Napominju tako da će do 2021. u Hvar plasirati 60 milijuna kuna ulaganja, a njima će rekonstruirati 16 važnih trafostanica na otoku, ali i izgraditi novu jaku trafostanicu u Hvaru u koju će uložiti 40 milijuna kuna. Trafostanicu će dobiti i Bogomolje, a do otoka će se provesti i novi podmorski kabel.

Rekonstrukcija trafostanice Stari Grad pojačava kapacitet, a omogućit će povećanje potrošnje postojećih te priključak novih potrošača i turističkih zona Maslinica i Briženica. U HEP-u planiraju radove dovršiti početkom iduće godine kako bi do turističke sezone bila u punom pogonu.

Sitnice koje svi mogu učiniti, a znatno će vam smanjiti račun za grijanje

HEP
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije