Naslovnica Vijesti Hrvatska

Do 2021. šest milijardi kuna u obnovu mreže i punionice automobila

U idućih deset godina u distribucijsku mrežu na otocima i u priobalju HEP će plasirati dvije milijarde kuna
26. listopada 2018. u 16:57 0 komentara 133 prikaza
HEP
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda od ove godine do 2021. planira investicije od gotovo šest milijardi kuna u elektroenergetsku mrežu diljem Hrvatske. Većina ulaganja, točnije četiri milijarde kuna plasirat će se u distribucijsku, a više od 1,8 milijardi kuna ulaganja rezervirano je za prijenosnu mrežu.

HEP pozitivna ocjena S&P povećalo izglede za kreditni rejting HEP-a

U HEP-u ističu da će planirana ulaganja stvoriti preduvjete za daljnji razvoj gospodarstva i turizma te sigurnost opskrbe postojećih i budućih potrošača u čitavoj Hrvatskoj.

Obnovljivi izvori

Poseban naglasak stavit će se na obnovu elektroenergetske mreže u priobalju i na otocima. Tako HEP ističe da će u ta područja plasirati 1,2 milijarde kuna investicija, a uvjereni su da će bolja infrastruktura doprinijeti uspješnosti hrvatskog turizma te kvalitetnijim uvjetima za život i ostanak stanovništva na otocima. Ističu da su samo u Dalmaciji tijekom ove godine imali investicije ukupne vrijednosti 238 milijuna kuna, a u cijelom priobalju plasirane su investicije od pola milijarde kuna.

– Planirane investicije HEP će u najvećoj mjeri realizirati angažiranjem domaćih tvrtki, čime će potvrditi svoju ulogu vodećeg nacionalnog investitora, s važnom ulogom u hrvatskom gospodarstvu – poručuju iz HEP-a. Plan investicija je razrađen. Uz elektroenergetsku mrežu planira se i razvoj mreže obnovljivih izvora energije i punionica za vozila na električni pogon.

HEP Potpisani ugovori HEP u “zelenu” Elektranu- toplanu Zagreb ulaže 130 milijuna eura

Velika trafostanica u Hvaru

Najveći dio novca planiranog za investicije ipak će se usmjeriti prema distribucijskoj mreži. Tako će u iduće dvije godine investicijski volumen iznositi 800 milijuna kuna, ali u deset godina HEP samo u području otoka i priobalja planira uložiti čak dvije milijarde kuna u sustav distribucije.

Položit će se i nova 33 kilometra podmorskih kabela, a do 2028. godine električnu energiju prema otocima dovozit će još 124 kilometra dugi novi podmorski kabeli. Tako će se samo u taj dio mreže u deset godina uložiti 200 milijuna kuna. Dodatnih 339 milijuna kuna do 2021. uložit će se u zamjenu visokonaponskih podmorskih kabela.

Prigodno uz sjednicu Vlade na Hvaru i HEP je pripremio popis investicija na tom otoku.

HEP PILOT PROJEKT HEP potpisao ugovor o 176,81 milijun kuna bespovratnih sredstava iz EU-a

Napominju tako da će do 2021. u Hvar plasirati 60 milijuna kuna ulaganja, a njima će rekonstruirati 16 važnih trafostanica na otoku, ali i izgraditi novu jaku trafostanicu u Hvaru u koju će uložiti 40 milijuna kuna. Trafostanicu će dobiti i Bogomolje, a do otoka će se provesti i novi podmorski kabel.

Rekonstrukcija trafostanice Stari Grad pojačava kapacitet, a omogućit će povećanje potrošnje postojećih te priključak novih potrošača i turističkih zona Maslinica i Briženica. U HEP-u planiraju radove dovršiti početkom iduće godine kako bi do turističke sezone bila u punom pogonu.

Sitnice koje svi mogu učiniti, a znatno će vam smanjiti račun za grijanje

HEP
1 / 7
Uskoro nas očekuje skuplji plin, a mi vam donosimo savjete kako možete već sada, dok još uvijek traje sezona grijanja uštedjeti koju kunu. Oni koji se griju na plin, gradsku toplanu ili električnu energiju, najhladnije godišnje doba vjerojatno i ne vole previše zbog visokih računa za grijanje.
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.