Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisani ugovori

HEP u “zelenu” Elektranu- toplanu Zagreb ulaže 130 milijuna eura

HEP
Foto: HEP
25.07.2018.
u 19:42

Kredit su dali EIB i EBRD, a radove na novom bloku izvodi talijanska FATA

Hrvatska elektroprivreda jučer je potpisala četiri ugovora ključna za realizaciju projekta novog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb) – Ugovor o kreditu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Ugovor o kreditu s Europskom investicijskom bankom (EIB) te Ugovor o izgradnji i Ugovor o dugoročnom održavanju s društvom FATA S.p.A. iz Italije.

Ugovori o kreditu s EIB-om i EBRDO-m ukupno su vrijedni 130 milijuna eura, od čega EBRD i sindikat komercijalnih banaka osiguravaju 87 milijuna eura, a EIB 43 milijuna eura.

Junckerov plan

Za sredstva iz EIB-ova kredita jamstva daje Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), glavni nositelj Plana ulaganja za Europu, kojeg je inicirala Europska komisija, a poznatiji je kao Junckerov plan.

U HEP-u navode da će novi visokoučinkoviti blok KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114 MWt koristiti isključivo plinsko gorivo te će biti okolišno prihvatljiv i pouzdan oslonac napajanja Zagreba toplinskom energijom i izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav. Novi kogeneracijski blok – za istodobnu proizvodnju električne i toplinske energije – zamijenit će dio dotrajalih i zastarjelih jedinica na lokaciji Elektrane-toplane na zagrebačkoj Trešnjevci.

– Projekt novog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb će u svakom smislu biti vrhunski - okolišno prihvatljiv zahvaljujući najsuvremenijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača u gradu Zagrebu i kao izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav, a iznad svega visokoučinkovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnji električne i toplinske energije imati iskoristivost goriva od 90 posto – kazao je na svečanosti potpisivanja Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a.

U skladu sa smjernicama o energetskoj učinkovitosti koje su dio strateških energetskih dokumenata EU i Republike Hrvatske, KKE EL -TO Zagreb ostvarit će, kažu u HEP-u, značajne uštede primarne energije, te će smanjiti specifične emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari u dimnim plinovima po proizvedenom kilovatsatu energije na lokaciji EL-TO.

– S obzirom na to da EU prelazi na čišće i održivije gospodarstvo, ključno je zamijeniti stare elektrane koje uzrokuju zagađenje, elektranama koje su pogodnije za klimu.

Upravo to će učiniti ovaj projekt: proizvesti električnu energiju za građane Zagreba na održiviji način – izjavio je Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost. Dodao je da, uz financijsku potporu EIB-a te Investicijskog plana za Europu, kao i EBRD-a te nacionalne elektroenergetske kompanije, HEP-a, ovo predstavlja kolektivni napor ka modernizaciji energetske opskrbe u Hrvatskoj i pridonosi ostvarenju klimatskih ciljeva Europske unije.

Radovi gotovi do kraja 2021.

Natječaj za izgradnju i nabavu te montažu opreme (EPC ugovor), te za sklapanje višegodišnjeg ugovora o održavanju (LTSA) proveden je prema pravilima EBRD-a.

U pripremnoj fazi projekta, ishođene su dozvole za realizaciju projekta, a na lokaciji su u tijeku radovi na pripremi zemljišta za izgradnju budućeg postrojenja, koje bi trebalo biti gotovo do kraja 2021. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije