Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Nitko osim DIP-a nije pomislio da su plakati kampanja troje kandidata

DIP je od Grabar-Kitarović, Škore i Milanovića zatražio da se očituju jesu li plakate naručili ili su donacija?!
13. prosinca 2019. u 17:16 9 komentara 1641 prikaza
Plakati SNV-a
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Plakati sa sloganima predsjedničkih kandidata na ćirilici koje je uz prometnice diljem zemlje nedavno postavio SNV naišli su na podijeljene reakcije, kako to već biva kada je u pitanju ćirilica. 

Kolinda Grabar-Kitarović Milan Ivkošić Dajte mi fotelju na Pantovčaku pa da vidite kako ništa ne mogu!

Jedni su prihvatili tumačenje da se radi o marketinškom triku kojim SNV još jednom pokušava skrenuti pozornost na vlastitu kampanju, a drugi zaključili da “SNV opet provocira”. No baš nitko nije pomislio da bi se doista moglo raditi o dijelu izbornih kampanja Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore. Nitko osim Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Postupili samoinicijativno

Ovo je tijelo danas od troje kandidata posve ozbiljno zatražilo da se očituju “je li trošak navedenih plakata i njihovo oglašavanje naručen od samih predsjedničkih kandidata ili je navedeno prihvaćeno kao donacija u proizvodima i uslugama”.

Plakati SNV-a
1 / 6
Plakati SNV-a

Kada smo čuli da su kandidati dobili dopis s takvim zahtjevom, pomislili smo da DIP reagira na prijavu nekog tko nije čuo objašnjenje predsjednika SNV-a Borisa Miloševića da SNV iskorištava činjenicu da je fokus javnosti sada na troje najistaknutijih kandidata te kako ćiriličnim plakatima ne žele ni pomoći ni odmoći bilo kome od njih. No iz DIP-a su nas razuvjerili.

Postupak su, kažu, pokrenuli samoinicijativno, i to zato što provode nadzor financiranja izborne promidžbe. Kandidati su, ističu, po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti dužni “na zahtjev DIP-a, dostaviti sve tražene podatke vezano uz financiranje izborne promidžbe”. Napominju i da će sve utvrđene činjenice objaviti u roku od 60 dana nakon provedenih izbora. DIP je, dakle, zaključio da bi se u ćiriličnim plakatima SNV-a mogli skrivati neprijavljeni, paralelni fondovi za financiranje kampanje troje vodećih kandidata pa su odlučili to istražiti.

Škoro se neće očitovati

U izbornim stožerima troje kandidata bili su prilično zatečeni DIP-ovim dopisom, no Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović su tijelu koje nadzire zakonitost izbora poslali odgovor da nemaju veze s plakatima.

Dejan Kovač u studiju Večernjeg lista Predsjednički izbori Kovač: Milanović glumi frajera. Trebao je glumiti frajera kad je bio premijer

Iz stožera HDZ-ove kandidatkinje doznajemo kako su DIP-u odgovorili da ni Kolinda Grabar-Kitarović ni stranke koje je podupiru nisu naručili takve plakate niti ih prihvaćaju kao donaciju.

U stožeru Miroslava Škore, koji je prilično grubo reagirao već i na samo postavljanje plakata s njegovim izbornim sloganom na ćirilici, odlučili su pak da neće ni odgovoriti na zahtjev Državnog izbornog povjerenstva.

Kako su nam objasnili, drže da je riječ o pretjeranom i nerazumnom birokratiziranju i zaključuju kako DIP nakon predaje potpisa očito nema što raditi pa na ovaj način nastoji opravdati vrijeme do samog održavanja izbora.

VIDEO: Kovač: Milanović je trebao glumiti frajera kad je bio premijer

Logotip IZBORI 2019 | Autor :

OD PITANE DO BRYCHA
Sada je i u Dinamu jasno da je Bjeličino razmišljanje točno od starta: To je cirkus!
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Starotopoljanin:

    provokacija hrvata.

  • crocro:

    Jučer vozim po Zagrebu i zamalo se slupam. Prestravio sam se kada sam vidio ćirilicu u Zgarebu. Pomislio sam: "Bože što ja radim u srbiji". Da li sanjam ili je istina. Nažalost, istina je. Dočekali smo i to, da stranci ... prikaži još! i putnici dobronamjernici sasvim slobodno mogu vidjeti da nema razlike kada su u srbiji i Hrvatskoj. Ćirilica na sve strane. Ovo što se dogodilo je protuustavno i protuzakonito, jer se ćirilica nameće po cijeloj Hrvatskoj iako postotak ili udio srpskog stanovništva na tom području nije toliki da se može isticati ćirilično pismo. Ćirilica se može isticati samo u točno određenim sredinama ali ne i po cijeloj Hrvatskoj. Ovo nije nikada bilo u povijesti Hrvatske, čak niti u bivšoj zajedničkoj državi da su po Zagrebu postavljene ćirilične plakate. Ovo je velika provokacija, ugrožavanje prometa i izazivanje bijesa i ogorčenja velikog broja građana. Bagrei bi morali odmah iz zemlje iščupati kompletne panoe i odnijeti ih na odlagalište smeća ili ih predati u sredine s određenim postotkom srba da ih nanižu jednu do druge u svojem dvorištu a ne praviti uzbunu cijelom Hrvatskom narodu. Ovo je pokušaj nametanja ćirilice i na tereitoriju gdje srbi ne predstavljaju većinu, što smatram da je protivno i ustavu i zakonu. A tko će odgovarati što se ćirilica nameće svima i svugdje tako da imam osjećaj da putujem kroz srbiju. Katastrofa.

  • ????:

    Dakle u članku pišete da su na ćirilici plakati za Škoru, za Kolindu i za Zokija, ali zlonamjerno u galeriji pokazujete samo one sa Škorinim imenom. I vi ste kao nezavisne novine? Još jednom ste dokazali da ste u službi ... prikaži još! partije - HDZ-a , SDP-a, SDSS-a, svejedno.