Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA U ČERNOBILU

Otpečaćeni sovjetski arhivi: Otkrivene tajne informacije o najvećoj nuklearnoj katastrofi

An employee is seen in a control centre of the stopped third reactor at the Chernobyl Nuclear Power Plant
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.04.2021.
u 22:57

Kada je francuski novinar prikupio uzorke vode i tla iz područja Černobila nakon nesreće 1987. godine, KGB je te uzorke zamijenio drugima u specijalnoj operaciji, navodi SBU

Sovjetski Savez znao je da je nuklearna elektrana u Černobilu, na prostoru današnje Ukrajine, bila opasna i prikrivao je u njoj hitna stanja prije eksplozije reaktora 1986., objavile su ukrajinske vlasti u ponedjeljak otkrivajući arhive na 35. godišnjicu katastrofe.

Nakon neuspjela testiranja četvrtog reaktora u nuklearnoj elektrani, na području tadašnjeg Sovjetskog Sveza, oblaci radioaktivnog materijala iz Černobila proširili su se Europom u najvećoj svjetskoj nuklearnoj katastrofi.

Arhivi pokazuju da je radijacije bilo i 1982. godine, što se tada prikrilo "mjerama za sprečavanje panike i provokativnih glasina", kako je pisalo u izvješću tadašnje tajne službe KGB, objavila je u ponedjeljak ukrajinska tajna služba SBU. Dodaje da je odvojenih "hitnih stanja" u nuklearki bilo i 1984. 

>> VIDEO Izašli su prvi rezultati istraživanja DNK djece čiji roditelji su bili izloženi černobilskoj katastrofi!

Tako je "godine 1983., sovjetski vrh u Moskvi bio obaviješten da je černobilska nuklearna elektrana jedna od najopasnijih u Sovjetskom Savezu zbog manjka sigurnosne opreme", navodi SBU.

Kada je francuski novinar prikupio uzorke vode i tla iz područja Černobila nakon nesreće 1987. godine, KGB je te uzorke zamijenio drugima u specijalnoj operaciji, navodi SBU pozivajući se na drugo izvješće koje je također izradio KGB. Odmah nakon eksplozije poginuo je 31 radnik i vatrogasac od akutnog zračenja. Još tisuće ljudi podlegle su bolestima poput raka izazvanima radijacijom iako je ukupan broj umrlih i žrtava dugotrajnih bolesti od posljedica zračenja predmet rasprava. Nevladina organizacija Greenpeace ocijenila je 2006. da je nesreća prouzročila smrt 100.000 ljudi.

Nuklearna elektrana u Černobilu nastavila je proizvoditi struju do prosinca 2000. kada je pod pritiskom Zapada isključen njezin posljednji reaktor. Vlada današnje Ukrajine upozorava da su sovjetske vlasti istragu provele nekompetentno i zataškale istinu. Naredba o evakuaciji cijelog područja izdana je tek 36 sati nakon nesreće. 

"35. godišnjica tragedije u Černobilu podsjetnik je na to kako je dezinformiranje za koje je odgovorna država, kao što je to bilo u totalitarnom sovjetskom režimu, izazvalo najveću katastrofu čovječanstva koju je svojim djelovanjem izazvao čovjek", navodi ministarstvo vanjskih poslova. 

Ključne riječi

Komentara 5

MK
mksdk
23:21 26.04.2021.

"Arhivi pokazuju da je radijacije bilo i 1982. godine, što se tada prikrilo "mjerama za sprečavanje panike i provokativnih glasina"" - Po istom principu djeluju i današnji korporativni mediji, samo što "provokativne glasine" nazivaju sa "fake news", iako je stvarni "fake" u njima samima.

PO
portugisac
16:02 27.04.2021.

Sve posvuda otpečaćeni arhivi samo u Hrvatskoj ne.

Avatar Tombstone
Tombstone
01:19 27.04.2021.

Reaktor u Cernobilu nije eksplodirao. Reaktor nuklearne elektrane ne moze eksplodirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije