Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI MOGUĆE DA SE VRATI U POLITIČKU ARENU?

Grabar-Kitarović ostaje u Hrvatskoj, no šanse za politički angažman su slabe

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
09.01.2020.
u 22:36

Izvor iz HDZ-a kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović mlada i bivša predsjednica i da joj je sad najbolje da se odmori i završi doktorat

Predsjednica države u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što joj istekne mandat, planira i dalje ostati u Hrvatskoj i raditi za Hrvatsku. Kako je kazala za 24 sata, vidi se u budućnosti kako se bavi zaštitom slabijih, promicanjem zaštite od nasilja nad ženama i djecom, ali i zaštitom životinja. A prije nego što joj uopće istekne mandat, kao predsjednica će još otputovati na službena i dogovorena putovanja u Poljsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Belgiju i Izrael.

Zanima li Grabar Kitarović možda i novi politički angažman, nije otkrila, međutim upravo se to pitanje nameće s obzirom na situaciju u HDZ-u u kojemu broj izazivača aktualnog predsjednika i premijera Andreja Plenkovića raste iz dana u dan. Prema pisanju 24 sata, dobar dio članova HDZ-a zadnja dva dana navodno govori upravo o predsjednici u odlasku kao novoj predsjednici stranke koja bi mogla ujediniti centar i desnicu i koja bi bila senzibilizirana za sve članove HDZ-a.

Nerealna predviđanja

Takav scenarij spominjao se i ranije, i to prije više od godinu dana, međutim od tada do danas mnoge su se okolnosti promijenile. Za početak Grabar-Kitarović izgubila je izbore od Zorana Milanovića, i to ne s malom razlikom, već s više od sto tisuća glasova pa unatoč činjenici da joj je glasove dalo više od 900 tisuća birača, u političku bi arenu ipak ulazila s aurom velikog poraza.

Video: Govor Kolinde Grabar-Kitarović nakon objavljenih rezultata drugog kruga

Da su predviđanja o ponovnom političkom angažmanu predsjednice u odlasku nerealna, smatra i jedan visokopozicionirani HDZ-ovac koji drži da joj svi oni koji je u HDZ-u sada zazivaju u bitki protiv Plenkovića zapravo samo podmeću i paralelno bildaju sami sebe.

– Sve je moguće pa i njen povratak u političku arenu, ali pitanje je je li to pametno u ovom trenutku. Odgovor je da nije. Kolinda Grabar-Kitarović je mlada i bivša je predsjednica i sada joj je najbolje i najpametnije da se dobro odmori, završi doktorat koji je upisala i da malo-pomalo nastavi podsjećati na sve dobro što je napravila za vrijeme svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata – kaže naš visokopozicionirani izvor iz HDZ-a.

S takvom se ocjenom praktički slažu i politički analitičari s kojima smo razgovarali o šansama da se Grabar-Kitarović ponovo politički aktivira nakon poraza. Žarko Puhovski kaže kako je činjenica da u HDZ-u vlada ozbiljno nezadovoljstvo i da Plenković već ima više izazivača zbog čega bi upravo Kolinda Grabar-Kitarović mogla biti ta koja ujedinjuje.

– Međutim, ono što joj pri tome šteti nije njen gubitak izbora, nego činjenica da je bila loša kandidatkinja, da je zadnjih pola godine bila katastrofalna i da danas teško može uvjeriti članstvo da dolazi k sebi. U stranci ne možete govoriti o mom Lukici i osjećajima. Treba vam sadržaj, a nisam siguran da ona može sada naglo promijeniti retoriku i učiniti sve da HDZ-ovci brzo zaborave kako se sramotila – kaže Puhovski i dodaje kako mu se zbog svega toga čini da su jako male šanse za njenu ponovnu političku aktivaciju osim u slučaju da ne dođe do procesa raspadanja u HDZ-u.

Ističe i kako predsjednica u odlasku nema mnogo opcija što raditi nakon mandata.

Diskvalificirala se

– Biti ponovno veleposlanica za što je Milanović kazao da bi joj dao u tome potporu čini mi se ispod njezina ranga s obzirom na to da je bila predsjednica države. Izuzev da ide za veleposlanicu u SAD, a to je već bila tako da ni ta opcija ne dolazi u obzir – kaže Puhovski.

I analitičar Krešimir Macan drži da od takvog angažmana nema ništa i da su priče o Grabar-Kitarović kao Plenkovićevoj izazivačici samo puštanje probnih balona iz jednostavnog razloga - u HDZ-u nedostaje kandidat, neko neutralno lice pa pokušavaju ubaciti u cijelu priču i Kolindu Grabar-Kitarović.

– Od toga nema ništa jer je ona sebe diskvalificirala proteklom izbornom kampanjom. Osim toga, nema tu ni ambicije. Pa predsjednica nije pokazivala nikakvu energiju i izgledala je kao netko tko jedva čeka da kampanja završi – kaže Macan.

Pri tome podsjeća i na poučak koji smo već vidjeli u slučaju bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je također mislio da sa svojih više od milijun glasova može utjecati na političke odnose nakon poraza što se u konačnici pokazalo kao potpuno nerealno i neutemeljeno.

Dragan Bagić i Božo Skoko: Dobar dio Milanovićevih glasača o njemu je prije tri-četiri godine govorio sve najgore

 

Komentara 22

ST
stefj
23:33 09.01.2020.

Malo ju maknuti sa strane, 2-3 godine i onda se može vratiti uz pomoć stranke. Da ništa nije nemoguće, vidi se po povratku Milanovića... Čovjek je bio najgori premijer, a sada je skoro pa spasitelj. Od svih aktera na političkoj sceni, jedino se Josipović i Kosor ne mogu vratiti, toliko su zastranili. Josipović čak niti uz bezrezervnu podršku medija i stranke ne može napraviti veliki povratak...

ME
medvjedic
07:04 10.01.2020.

Što će joj politika ? Ima sposobnosti za važnije i ljepše stvari u životu,ne brinite za nju .

DU
Deleted user
03:36 10.01.2020.

kgk ce opet raditi za hrvatsku ...hoce itekako ..ali za svoja dobrano popunjena konta u bankama....lako za nju....problem je egzodus hrvata na zapad sa obiteljima ...vazniji je dolazak gospodara u ns biblioteku...sto o politici ne raspravljaju na pantovcaku i saboru...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije