Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD LANI CIJENA VIŠA ZA 20%

Čvarci skuplji od kulena i pršuta: Prodaju se i po 410 kuna, a očekuje se i daljnji rast

Čvarci - tradicionalno jelo čija je cijena jako porasla
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
08.12.2022.
u 09:48

Čvarci se prodaju od 110 pa sve do 410 kuna u trgovačkim centrima. Za usporedbu, kilogram kulena stoji od 130 do 200 kuna, a drniški pršut od 220 do 400

Nekada su se smatrali hranom za manje imućna kućanstva, a sada su skuplji i od drniškog pršuta. Čvarci su, u odnosu na prošlu godinu, poskupjeli za 20 posto. Do toga je došlo i zbog toga što su svinje sve mršavije te je špeka sve manje. Ipak, prodaju se bez obzira na cijenu. 

– Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele svinje s dva do tri prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji – rekao je za RTL Danas mesar Zdravko Horvatić.

Čvarci se prodaju po cijeni od 110 pa sve do 410 kuna u trgovačkim centrima. Za usporedbu, kilogram kulena stoji od 130 do 200 kuna, a drniški pršut od 220 do 400. Također, cijena čvaraka još bi mogla i porasti.

– Očekuje se daljnji rast cijena, barem za 25 kuna po kilogramu – tvrdi vlasnik OPG-a iz Nedeljanca Alen Brezovec.

– Slavonski čvarci masniji su i oni se više prodaju u Slavoniji, u Dalmaciji se više prodaju delikatesni čvarci koji su jače stisnuti i imaju manje masti u sebi, ali to je stvar ukusa. Na temelju toga formira se i cijena jer se od određene količine sirovine delikatesnih čvaraka dobije samo šest do sedam posto – kazao je vlasnik tvrtke za proizvodnju i preradu čvaraka Miroslav Matušić.

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 40

DU
Deleted user
10:25 08.12.2022.

Ja ih radim sam, kupim slaninu od lokalaca izrežem, rastopim pa imam mast i čvarke za cca 40 kn/kg

DL
Dvanaest__legija
10:28 08.12.2022.

Ne kupujem ih otkako im je cijena prešla 90 kn/kg. Objašnjenje da im je cijena visoka zbog toga što su svinje mršave je groteskno!

VI
vidum
12:43 08.12.2022.

Kad sam bio dijete, to je bio nus proizvod u pravljenju svinjske masti. Znalo se pokojeg pojesti, ali je to pokojna baka uglavnom dodavala u kuhanu travu (kozlac, slak, tucanj) da bi svinje bolje jele. Danas u rangu jastoga i kavijara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije