Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE PALE ZA 85 POSTO

Kako je BiH postala hit u proizvodnji smilja pa doživjela potpuni krah

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
23.08.2021.
u 11:32

Cijene smilja po kilogramu su se kretale oko 20 kuna, no prava zarada ležala je u ulju smilja gdje se po litri ulja moglo zaraditi i više od 20.000 kuna

Od golemog potencijala gospodarstva do potpunog kraha u samo nekoliko godina, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ahmed Džubur ispričao je kako je Bosna i Hercegovina propustila šansu biti dugoročno najveći proizvođač smilja na svijetu. 

Kako je kazao za Klix.ba, u Francuskoj je prije nekoliko godina krenula ekspanzija proizvodnje proizvoda na bazi smilja zbog čega su bili potrebni novi proizvođači, a svoju su priliku ugledali Hercegovci.

– Tada je u Hercegovini počela plantažna proizvodnja, gdje su za nekoliko godina površine pod smiljem postale tolike da je Bosna i Hercegovina bila globalno najveći plantažni proizvođač smilja na svijetu, započeo je priču Džubur. 

Cijene smilja po kilogramu su se kretale oko 20 kuna, no prava zarada ležala je u ulju smilja, gdje se po litri ulja moglo zaraditi i više od 20.000 kuna, zbog čega su se po Hercegovini mahom počele otvarati destilerije. Takva ulja onda bi se promovirala na sajmovima eteričnih ulja u Njemačkoj, gdje bi se najviše isticali proizvođači s juga BiH.

Iako je ulja smilja bilo puno, ono nije bilo ekološki čisto, a proizvođači su često dodavali raznorazne pesticide i kemijska sredstva koja bi se kasnije vidjela u analizama, kaže Džubur. Takva ulja nisu bila upotrebljiva ni za farmaceutske ni za kozmetičke svrhe, a cijena im je ubrzo pala na samo 3000 kuna po litri. 

– Kada bi se nekim proizvođačima pojavile štetočine i bolesti na biljkama, prskali bi ih zelenom bojom da ih ipak uspiju prodati, što je kroz proces asimilacije dovodilo do toga da je ulje katastrofalnog sastava. Čak je bilo primjera i da se takvo ulje, koje je prodavano na inozemnom tržištu, nerijetko miješalo s jestivim uljem, tako da je došlo do situacije da su međunarodni farmaceutski i kozmetički stručnjaci zaključili da kupnja ulja iz BiH nije pouzdana i da je treba izbjegavati. To je glavni razlog kraha – kaže. 

– Danas, prema informacijama s terena, imamo oko 20 posto onih koji su krenuli u taj proces i uspjeli su se zadržati u biznisu sa smiljem, no to su ljudi koji nikada nisu imali problema s kemijskim analizama i koji su sačuvali povjerenje svojih partnera iz inozemstva – priča. 

VIDEO Zadranka ogorčena: Čašu vode u slastičarnici naplatili šest kuna

Ključne riječi

Komentara 6

SP
Spezzi
12:28 23.08.2021.

Hrpa laži, a posebno zbog tzv. ministra amatera koji svoju priču jučer prvda nekakvim propustima u proizvodnji. lik se ušlepao u opću histeriju za smiljem pa ju promovirao na svakom koraku za kilu janjetine, a kad je tržište palo priča bajke da nije valjalo ovo i ono. 99% proizvođača je proizvodilo čisto eko ulje, ali je potražnja daleko precijenjena, što je ovaj diltetant od ministra morao znati, a propovijedao je drugačiju priču svima ko mu je dao pivu i ćevape gratis.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:25 23.08.2021.

lIk priča guposti a novinar gluposti prenosi. ..nema veze za pesticidima i prevarom..Ovo je ispala slična priča kao sa tulipanima .Proizvelo se više robe nego što tržište guta !..( inače veći do te robe ide za difuzore a ne zaza samu kozmetiku )

Avatar BlackCalder
BlackCalder
13:25 23.08.2021.

Baš je vjerovat ministru poljoprivrede BiH .... tamo je poplava "mozaka" u politici....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije