Naslovnica Vijesti Svijet

Pahor pritiskao u Bruxellesu, Juncker: To nije samo bilateralno pitanje, ali ne želim incidente

Slovenski predsjednik Borut Pahor u Bruxellesu se sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom te predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom
08. siječnja 2018. u 18:32 199 komentara 28403 prikaza
Jean Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Pozivam naše hrvatske prijatelje da, bilo službeno ili neslužbeno, off ili on the record, pošalju poruku iz pouzdanog izvora u Zagrebu, prema Ljubljani i Bruxellesu, da su spremni poštivati arbitražnu presudu - poručio je iz Bruxellesa slovenski predsjednik Borut Pahor. Stojeći uz bok predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera, Pahor je dodao da bi takva poruka iz Zagreba “smanjila napetosti koje su se stvorile posljednjih šest mjeseci od objave presude” koju Hrvatska ne priznaje zbog uvjerenja da je rad arbitražnog suda kontaminiran nedozvoljenim ponašanjem slovenske strane.

'STVAR JE JASNA' Cerar za Večernji: Ne odustajemo od jednostrane primjene odluke arbitražnog suda!

- Takva prouka bi omogućila da uđemo u duh dijaloga i suradnje te da, uz još više strpljenja, odlučimo o finalnoj demarkacijskoj liniji - rekao je Pahor.

Slovenski predsjednik iskoristio je svoj prvi posjet Bruxellesu u drugom predsjedničkom mandatu kako bi najviše dužnosnike Europske unije potaknuo da se aktivnije uključe u ovaj spor. No, iako je Pahor pred novinarima zvučao vrlo dramatično, obrazlažući da Hrvatska nepriznavanjem arbitražne presude krši pristupni ugovor s EU, Juncker je naglasio kako taj spor nikoga u Europi uopće ne zanima.

- Ne želim vidjeti incidente između dviju država. Ne želim da ulaze u sukobe jer to ne bi nikome pomoglo, ne bi ubrzalo rješenje ovog pitanje za koje, inače, nitko drugi nema interesa. Recite svojim ljudima da nitko za to ne mari - rekao je Juncker. - Pokušao sam drugim premijerima i čelnicima država članica EU objasniti o čemu se tu radi, ali imaju vrlo mali interes za to - dodao je.

Ipak, iako je takvom izjavom dao manji značaj čitavoj temi nego što se moglo zaključiti iz Pahorove dramatične prezentacije problema, Juncker je na početku obraćanja novinarima jasno naglasio da slovensko-hrvatski spor oko granice ne vidi samo kao bilateralno pitanje.

- To nije samo bilateralni problem, već problem koji utječe na čitavu EU - rekao je Juncker. Ponajprije, zbog europske perspektive drugih balkanskih zemalja kandidatkinja za EU.

- Nikad nećemo prihvatiti to da se neriješena granična pitanja unose u EU ulaskom nove članice.  Trebaju se riješiti prije ulaska u EU - poručio je Juncker.

U ostatku svog obraćanja novinarima, predsjednik Komisije rekao je da nitko ne može negirati da arbitražna presuda postoji te da je obvezujuća, no također je dodao i ovo: “znate razloge koji su doveli do toga da je Hrvatska odlučila ne implementirati” tu presudu.

I slovenski predsjednik Pahor se osvrnuo na nedopuštenu komunikaciju slovenske agentice u sporu i slovenskog suca, što je bio skandal nakon kojeg se Hrvatska povukla iz arbitraže:

- Arbitražni sud uzeo je u obzir neprimjerene kontakte, ali sud je rekao da taj incident nije tako ozbiljan da bi ugrozio plemenit cilj koji dvije zemlje pokušavaju postići. Ta presuda stoga vrijedi i za Hrvatsku - rekao je Pahor.

Po Junckeru, razlike između slovenskog i hrvatskog stava oko arbitražne presude ipak nisu tako velike. Može se postići rješenje u kojem bi se, kaže, implementirali “opći principi arbitražnog suda”.

- Razlike između dviju država po tom pitanju su minorne. Smatramo da ima prostora za ispregovarano rješenje. Premda se slažem da je arbitražna presuda tu, da postoji - zaključio je Juncker.

Jean Claude Juncker
1 / 10
Ribari i policija u Savudriji
Savudrijska vala Spustio mreže Uz pratnju policije: Isplovila samo jedna ribarica, Slovenci ga pozvali da prekine ribolov Ruža Tomašić GAF TJEDNA Ruža Tomašić Sloveniji bi silom odgovorila i poslala policiju i vojsku u Savudrijsku valu Za njega nema granice Ovaj psić svaki dan sat vremena šeće Hrvatskom i onda se vrati u Sloveniju
Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Molio bih ove blesave pametnjakoviće da odgovore kako je Slovenija ušla u EU a nije definirala granice. Te se sad Hrvatska proziva za isto. Pozdrav dobrim ljudima

 • Hladan:

  Pozivam naše slovenske prijatelje da pošalju poruku iz Ljubljane prema Zagrebu da su napokon spremni Hrvatskoj prepustiti Bledsko i Bohinjsko jezero, to bi puno značilo ka daljnem razvoju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja!

 • Marcone:

  Molim vecernji dá uvede kontrolu osoba koje se registriraju kao komentatori jer primjecujem balegu sa istoka separatiste i olos kako se zanimaju vruce za Lijepu nasu.Strane novine za sve strance imaju kontrolu identiteta a gluposti kao banjelacic12,papa franjo68 i neka ... prikaži još! si uzimaju na blic.rs a kod nas puno ime i prezime.Npr neki "iskreni"