Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na veleposlanstvo SAD-a

Bombaš je bivši pripadnik Jugoslavenske vojske. Milošević ga je odlikovao ordenom za hrabrost

Foto: Reuters/Pixsell/Facebook
1/4
22.02.2018.
u 19:05

Dalibor Jauković jednu bombu bacio na veleposlanstvo, druga eksplodirala u ruci

Napad na američko veleposlanstvo u Podgorici izveo je 43-godišnji Dalibor Jauković koji je nakon što je bacio ručnu bombu, tzv. kašikaru, na veleposlanstvo, greškom ubio i sebe. Jauković nije počinio samoubojstvo kao što se najprije mislilo, nego se slučajno ubio prerano aktiviravši bombu, objavila je crnogorska policija.

Poruke na Facebooku Dalibor Jauković živio je u Podgorici a rođen je u Kraljevu u Srbiji. Bio je pripadnik Jugoslavenske vojske i 1999. godine tadašnji ga je predsjednik SRJ Slobodan Milošević nagradio ordenom za hrabrost i izuzetno zalaganje u području obrane i sigurnosti Savezne Republike Jugoslavije. Iako se zasad još vode očevid i istraga kako bi se došlo do motiva za taj čin, neslužbeno se doznaje da je Dalibor Jauković to učinio iz revolta zbog ulaska Crne Gore u NATO s obzirom na to da je on bio protivnik članstva u NATO-u, a Crna Gora se prošlog svibnja kao 29. zemlja pridružila NATO-u.

“Ne u NATO, kukala nam majka”, napisao je na svom profilu na Facebooku Dalibor Jauković.

Slučajno ili ne, napad se dogodio u vrijeme dvodnevnog posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji. Analitičari su zbog toga uvjereni da je Dalibor Jauković izveo napad kako bi dokazao da je mnogo Crnogoraca  u Podgorici lojalno Rusiji i protive se ulasku Crne Gore u NATO ili se čak htio osvetiti SAD-u s obzirom na to da je za vrijeme napada NATO-a na Srbiju on bio vojnik.

U priopćenju udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. kažu da su u šoku zbog svega što se dogodilo.

“Ljudi pucaju zbog nepravde. To nije bio običan čovjek. Bio je hrabar na ratištu tijekom agresije NATO-a, a u miru bio je zaboravljen. Živio je teško nakon što je ostao bez posla. Možda je to prevagnulo”, navodi u priopćenju.

Nakon dvije eksplozije i zvukova sirena koje su uslijedile nakon napada na američko veleposlanstvo, Podgoričani su bili uvjereni da se radi o terorističkim napadima koje su izveli džihadisti povratnici iz Sirija, i ne sluteći da se radi o njihovu sugrađaninu i bivšem vojniku. Poznanici i prijatelji Dalibora Jaukovića za njega imaju samo riječi hvale.

– Bio je jako fin i cijenjen čovjek. Nekada je radio u Kombinatu aluminija u Podgorici gdje je ostao bez posla. Puno je patio jer praktički nije imao od čega živjeti unatoč tome što je bio heroj. Velika ga je muka natjerala da to napravi – govore njegovi prijatelji i poznanici. Vlada Crne Gore najoštrije je osudila napad na veleposlanstvo SAD-a u Podgorici i obećala da će učiniti sve kako bi se razjasnile okolnosti i motivi tog terorističkog čina. Bez materijalne štete Povodom napada na američko veleposlanstvo u Podgorici oglasio se i State Department, navodeći da američko veleposlanstvo “trenutačno provodi internu provjeru da bi se potvrdila sigurnost sveg osoblja”.

Zamjenik državnog tajnika Steve Goldstein kazao je da je bačena bomba eksplodirala u zraku i nije nanijela štetu na kompleksu veleposlanstva te da su sigurnosni dužnosnici u veleposlanstvu pretražili mjesto no nisu pronađeni drugi eksplozivni uređaji.

1/7

Komentara 182

Avatar superhik74
superhik74
22:33 22.02.2018.

Pa zar nasi NATO "saveznici" Crnogorci tako udaraju na ambasadu velikih vodja NATO pakta. Je li to mozda naucio u Konavlima ili okolici Dubrovnika ?

DU
Deleted user
19:48 22.02.2018.

cudi me da nema dana zalosti u Hrvatskoj... ipak su " ubijeni " zidovi ambasade njihovog strateskog partnera

RV
rvati
20:56 22.02.2018.

Rekoh ja još u prvom komenaru da je to samo još jedna žrtva Milove liberalne ekonomije koja ih je ostavila bez igde ičega. Desetine ih se godišnje ubiju jer su saterani u beznađe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije