Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Litve

Bivši član KGB-a zbog lustracije opet dobio odštetu

suci
Foto: Reuters/PIXSELL
28.06.2015.
u 19:45

Zabrana pristupa nekim poslovima bivšim KGB-ovcima diskriminatorna je

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je odluku prema kojoj je bivši član KGB-a i drugi put dobio odštetu zbog kršenja njegovih prava, a koja ilustrativno govori o preprekama s kojima se s gledišta poštovanja ljudskih prava suočavaju zemlje koje su (davno) provele lustraciju.

Otkaz i ograničenja

U Litvi su bili temeljiti tako da su članovima podružnice bivše tajne službe ruskog KGB-a u Litvi ograničili pristup i određenim zanimanjima u privatnom sektoru za razdoblje od 10 godina. Kad je zakon o KGB-u 1999. stupio na snagu bez posla su ostali svi bivši članovi KGB-a ako su radili kao odvjetnici, notari, u banci i kreditnim institucijama, na strateškim ekonomskim projektima, u zaštitarskim i detektivskim tvrtkama, u komunikacijama, odgojnim i obrazovnim tvrtkama te gdje god se nosi oružje. Raimundas Rainys (66) dobio je otkaz u telekomunikacijskoj tvrtki Omnitel, u kojoj je bio pravnik, jer se 2000. doznalo da je bio član KGB-a. U Litvi nije dobio pravnu zaštitu, ali mu je ESLJP 2005. zbog diskriminacijskog ograničavanja pristupa poslu dosudio odštetu od 40.000 eura za (ne)materijalnu štetu i još 2000 eura za troškove postupka. Europski je sud jednoglasno utvrdio da je ograničenje koje je 1999. uvedeno putem Zakona o KGB-u i deset godina nakon neovisnosti Litve, nerazmjerna pa time i diskriminatorna mjera. Prevedeno, Litva je pretjerala legitimno braneći demokratske vrijednosti.

Tada je Rainys pokrenuo u Litvi novi proces tražeći povrat na posao, a za to vrijeme zaposlio se na drugim poslovima u tvrtkama vezanim za željeznice i televiziju. Regionalni upravni sud dao mu je za pravo da je bio nezakonito otpušten, ali kako je tada prošlo već sedam godina od kada je dobio otkaz u Omnitelu, zaključeno je da se u telekomunikacijama puno toga promijenilo i da Rainys nema potrebne kvalifikacije i znanje jezika, a prepreka njegovu povratu na radno mjesto je i to što je s Omnitelom bio u stalnom sukobu. No, ESLJP je opet presudio da su mu prekršena prava iz Konvencije o temeljnim ljudskim pravima.

Još nisu našli posao

U utorak je objavljeno da su ovaj put naredili Litvi da mu isplati 6000 eura i naknadu troškova od 2000 eura.

Još dvojica bivših KGB-ovaca, Jouzas Sidabras (64) i Kęstutis Džiautas (53), već su 2004. dobili odštetu od ESLJP-a (po 7000 eura) jer od 1999. više nisu mogli biti porezni inspektor i odvjetnički pripravnik. Kako i nakon te odluke nisu našli posao, tvrdili su da je razlog tomu što zakon o KGB-u još nije izmijenjen. ESLJP je ovaj put s četiri glasa za i tri protiv utvrdio da nije zakon o KGB-u kriv što nisu našli posao, već nedostatak kvalifikacija, odbijanje i netraženje poslova.

>> Umrla Džuna Davitašvili – ženski Raspučin

>> Mračne tajne KGB-a

Komentara 20

DU
Deleted user
20:14 28.06.2015.

A što je sa žrtvama KGB-a gdje su njihova prava? Ovo mi sliči na ovu što se događa u Hrvatskoj gdje su udbaši najprije ubijali ljude a sada bi za to trebali dobiti odštetu jer eto netko ih diskriminira. II Još su zaštićeni od HDZ i SDP.

FI
Fisherman
21:27 28.06.2015.

Ma to se nasi komunisti i UDBA - si osiguravaju posto znaju da kad HDZ dode na vlast da su hebali ježa u leđa.

KG
kg
20:21 28.06.2015.

Onda ih tužiti za svako kršenje ljudskih prava koje su oni počinili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije