Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bivši član KGB-a zbog lustracije opet dobio odštetu

Zabrana pristupa nekim poslovima bivšim KGB-ovcima diskriminatorna je
28. lipnja 2015. u 19:45 20 komentara 607 prikaza
suci
Foto: Reuters/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je odluku prema kojoj je bivši član KGB-a i drugi put dobio odštetu zbog kršenja njegovih prava, a koja ilustrativno govori o preprekama s kojima se s gledišta poštovanja ljudskih prava suočavaju zemlje koje su (davno) provele lustraciju.

Otkaz i ograničenja

U Litvi su bili temeljiti tako da su članovima podružnice bivše tajne službe ruskog KGB-a u Litvi ograničili pristup i određenim zanimanjima u privatnom sektoru za razdoblje od 10 godina. Kad je zakon o KGB-u 1999. stupio na snagu bez posla su ostali svi bivši članovi KGB-a ako su radili kao odvjetnici, notari, u banci i kreditnim institucijama, na strateškim ekonomskim projektima, u zaštitarskim i detektivskim tvrtkama, u komunikacijama, odgojnim i obrazovnim tvrtkama te gdje god se nosi oružje. Raimundas Rainys (66) dobio je otkaz u telekomunikacijskoj tvrtki Omnitel, u kojoj je bio pravnik, jer se 2000. doznalo da je bio član KGB-a. U Litvi nije dobio pravnu zaštitu, ali mu je ESLJP 2005. zbog diskriminacijskog ograničavanja pristupa poslu dosudio odštetu od 40.000 eura za (ne)materijalnu štetu i još 2000 eura za troškove postupka. Europski je sud jednoglasno utvrdio da je ograničenje koje je 1999. uvedeno putem Zakona o KGB-u i deset godina nakon neovisnosti Litve, nerazmjerna pa time i diskriminatorna mjera. Prevedeno, Litva je pretjerala legitimno braneći demokratske vrijednosti.

Tada je Rainys pokrenuo u Litvi novi proces tražeći povrat na posao, a za to vrijeme zaposlio se na drugim poslovima u tvrtkama vezanim za željeznice i televiziju. Regionalni upravni sud dao mu je za pravo da je bio nezakonito otpušten, ali kako je tada prošlo već sedam godina od kada je dobio otkaz u Omnitelu, zaključeno je da se u telekomunikacijama puno toga promijenilo i da Rainys nema potrebne kvalifikacije i znanje jezika, a prepreka njegovu povratu na radno mjesto je i to što je s Omnitelom bio u stalnom sukobu. No, ESLJP je opet presudio da su mu prekršena prava iz Konvencije o temeljnim ljudskim pravima.

Još nisu našli posao

U utorak je objavljeno da su ovaj put naredili Litvi da mu isplati 6000 eura i naknadu troškova od 2000 eura.

Još dvojica bivših KGB-ovaca, Jouzas Sidabras (64) i Kęstutis Džiautas (53), već su 2004. dobili odštetu od ESLJP-a (po 7000 eura) jer od 1999. više nisu mogli biti porezni inspektor i odvjetnički pripravnik. Kako i nakon te odluke nisu našli posao, tvrdili su da je razlog tomu što zakon o KGB-u još nije izmijenjen. ESLJP je ovaj put s četiri glasa za i tri protiv utvrdio da nije zakon o KGB-u kriv što nisu našli posao, već nedostatak kvalifikacija, odbijanje i netraženje poslova.

>> Umrla Džuna Davitašvili – ženski Raspučin

>> Mračne tajne KGB-a

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Deleted user:

    A što je sa žrtvama KGB-a gdje su njihova prava? Ovo mi sliči na ovu što se događa u Hrvatskoj gdje su udbaši najprije ubijali ljude a sada bi za to trebali dobiti odštetu jer eto netko ih diskriminira. I ... prikaži još!I Još su zaštićeni od HDZ i SDP.

  • Fisherman:

    Ma to se nasi komunisti i UDBA - si osiguravaju posto znaju da kad HDZ dode na vlast da su hebali ježa u leđa.

  • kg:

    Onda ih tužiti za svako kršenje ljudskih prava koje su oni počinili.