Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Breme prošlosti'

Mračne tajne KGB-a

KGB
Foto: DW screenshot
19.05.2015.
u 09:40

Breme prošlosti danas opterećuje cijelo latvijsko društvo i psihu nekadašnjih "državnih neprijatelja"

Zločini komunističke diktature na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i u istočnoj Europi još su nerasvjetljeno poglavlje prošlosti. Suočavanje s prošlošću i njezinim mračnim tajnama zadaća je koja još nije odrađena ni na prostorima bivše Jugoslavije. Ali kopanje po starim ranama je, smatraju neki, bespotrebno. Povjesničari i psiholozi pak upozoravaju da samo svjetlo može pobijediti mrak, da samo raščišćavanje prošlosti može osigurati zdravu budućnost. Tisuće žrtava bivše ruske tajne službe KGB-a u Latviji nadaju se upravo tome.

One su u doba Sovjetskog Saveza bile zatvarane, mučene i deportirane u radne logore. To breme prošlosti danas opterećuje cijelo latvijsko društvo i psihu nekadašnjih "državnih neprijatelja"

>> Lutku Vladimira Putina razapeli ispred bivšeg sjedišta KGB-a!

Komentara 18

PE
pessimus
11:33 19.05.2015.

a da se otvore cia-ini arhivi, mosadovi arhivi, arhivi britanskog mi6, njemačkog bnd-a. sve te službe kao i kgb, kao i udba i tajne službe svih zemalja svijeta imaju istu zadaću i služe se istim metodama ma koliko mi mislili drugačije. pa cia je u samo dvije tri protekle godine ubila preko pet tisuća ljudi u afganistanu i pakistanu. ne sjećam sa da je deutsche welle ikada pisao o tome. a nije pisao zasigurno zato što je to za njih tabu tema.

Avatar nekakav
nekakav
11:28 19.05.2015.

čemu otkrivati tajne procesa koje je kgb vodio? da se stvore nove podjele među bivšim saveznicima? pa što se ne otvore arhivi cia-e, koja je ubijala i tuđe predsjednike, a ne samo obične vijetnamske seljake? bezveze se dižu tenzije, i, i stvaraju nove podjele. radije se nek latvijci prime posla, i svojim manjinama daju prava kakva priliče manjinama u svijetu, u europi recimo. kao i litvanci, estonci. totalna blokada ruske manjine. velite, da tako treba? e pa ajmo mi onda svoje manjine tako srezati ,da vidimo. samo zato što se radi u rusima unija se ponaša tako, ne vidi, ne čuje. a rusija je sve osjetljivija na ovakvu amneziju, a i sve oštrija prema šovinizmu prema rusima. ne zaboravite da su rusi među najbogatijim zemljama svijeta. smijeh... pa da, da nije rusa, u londonu ne bi bilo tolko milijardera, niti bi premier liga bila tako atraktivna. da nije rusa, ne bi u london cityu glavu razbijali zbog početka odlaska bogatih rusa i nihovih investicija. a što je uopće kgb bio? čemu je služio? mučili su ljude? i to je kao problem? pa cia muči ljude i u 2015.-oj, pa vam to nije problem, to ne dobiva nikakvu osudu. amerikanci bez ikakvog suđenja i dokazivanja nečije krivnje ubijaju ljude bespilotnim letjelicama. zamislite svijet u kojem svaka država ima ovakav način rješavanja problema s potencijalnim opasnostima. aha, tamo neki amerikanac je prijetnja indijskoj državi? e pa ide avion, paf! i nema problema. nema veze što se to dogodilo u americi. zaštita američkih građana nema cijene? e pa ni drugi neće imati. svijet je veliko selo. a ljetinu ne beru samo jedni.

UN
unbekant
11:28 19.05.2015.

A zlocini koje su napravile zapadne mracne obavjestajne sluzbe,kadace to poceti s objavljivanjem,samo se vidi Ruske sluzbe,jer hajka je odavno pocela na Rusiju......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije