Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolji svih vremena?

Federera nitko ne može stići, pa ni Đoković

Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
16.11.2015.
u 11:55

Ipak, Novak ima najveći prostor za napredak. Realno je očekivati da do kraja karijere pretekne Samprasa i Nadala, a možda i Lavera Švicarac prednjači po broju tjedana na prvom mjestu - 302

Roger Federer osvojio je najviše Grand Slam turnira od svih – u svojoj vitrini ima ih čak 17. Osim toga, Švicarac je prvi i po broju tjedana provedenih na prvom mjestu ATP liste (302). Jimmy Connors osvojio je najviše turnira u karijeri – čak 109 – i po tome će ga teško itko ikad dostići, dijelom i zbog toga jer današnji velikani biraju turnire i igraju samo one najveće (Đokoviću je, primjerice, Masters u Londonu tek 16. turnir ove godine).

Nadal kralj zemlje i Mastersa

Novak Đoković, osim što je trenutačno nenadmašan (danas mu počinje 173. tjedan na prvom mjestu ATP liste) pa se čini da i nema pravu konkurenciju, rekorder je i po broju osvojenih Mastersa u sezoni (6), a i jedini je tenisač koji je dvije godine osvajao po pet Mastersa (2011. i 2015.). Također, Beograđanin je 19. listopada napravio rekordnu razliku u bodovima između prvog i drugog na ATP listi: on je imao 16.785, a Murray gotovo upola manje – 8750, dakle prednost je iznosila čak 8035 bodova.

Rafael Nadal ima najviše osvojenih turnira iz kategorije Masters 1000 (27), Stan Smith najviše osvojenih naslova u Davisovu kupu (7)...

Ali tko je najbolji tenisač svih vremena? O tome se puno raspravlja, često i žučljivo, no teško se dođe do jedinstvenog odgovora. Za neke je to Federer, za druge Connors, za treće Sampras, za četvrte Nadal, za pete Đoković. Zato se američka televizijska postaja Tennis Channel (24-satni program u cijelosti posvećen tenisu) prihvatila teškog i nezahvalnog posla i sve te uspjehe, pobjede i osvojene turnire, olimpijske medalje i Davisove kupove, kvantificirala, pretvorila u bodove, stvorila GOAT listu (Greatest Of All Time) i na kraju došla do (ne)očekivanog zaključka: najbolji tenisač u povijesti je Švicarac Roger Federer! I to s pozamašnom prednošću u bodovima ispred Connorsa (290-252).

Neki su nezadovoljni

Đoković je tek sedmi pa je to među njegovim navijačima pobudilo stanovito nezadovoljstvo. Počeli su tražiti zamjerke GOAT listi (kao da savršena postoji), prije svega joj predbacujući da ne vrednuje način kako se, u kakvoj konkurenciji, stizalo do Grand Slam naslova (kao da se Federer samo prošetavao do naslova) te da nije uzimala u obzir pobjede nad suparnicima iz Top 10.

Što se tiče ove druge zamjerke, istina je da Đoković ove godine ima fenomenalan skor sa suparnicima iz samog vrha (27-4), no uzme li se u obzir učinak u cijeloj karijeri, Novak je tek malo ispred Federera. Srbin ima 154 pobjede i 79 poraza (66,1 posto), a Švicarac 193 pobjede i 102 poraza (65,4 posto). Malo bolji od Federera je Nadal koji ima učinak 133-70 (65,5 posto).

Ipak, objektivno, čak i po kriterijima GOAT liste Đoković ima najveći prostor za napredak. Realno je očekivati da do kraja karijere pretekne Samprasa i Nadala, a možda i Lavera.

>>Novak Đoković deklasirao nedovoljno spremnog Keija Nishikorija

Komentara 13

PE
peugeot
15:32 16.11.2015.

Polako, polako! Samo da "Joker" bude zdrav i da ga mimoidju povrede. To je super-vaspitani mladi covjek zahvaljujuci cijim rezultatima i mutavi Amerikanac i zluradi i ljubomorni Britanac, znaju jako dobro gdje se nalazi brdoviti Balkan. Pozdrav!

DU
Deleted user
01:18 17.11.2015.

Točan naslov ovog članka bi trebao da glasi:"Federera nitko ne može stići, pa ni Đoković...sem ako ga netko može prestići, a prije svih je Đoković"

NE
NepalTibet
17:20 16.11.2015.

Zivi bili pa videli !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije