Naslovnica Tech/Sci Znanost

Žirafe stavljene na 'crvenu listu' – ugrožene su i prijeti im istrebljenje

Na tzv. crvenoj listi nalazi se i veliki broj ptičjih vrsta
08. prosinca 2016. u 07:44 1 komentara 338 prikaza
žirafe
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Međunarodni savez za zaštitu prirode (IUCN) stavio je žirafe na tzv. crvenu listu i proglasio ih ranjivom životinjskom vrstom s obzirom na činjenicu da je broj ovih životinja u posljednja tri desetljeća gotovo prepolovljen.

Stavljanje najvišeg svjetskog sisavca na popis ranjivih vrsta objavljeno je na međunarodnoj konferenciji o biološkoj raznolikosti u organizaciji Ujedinjenih naroda, koja se održava u meksičkom gradu Cancunu.

Prema podacima Međunarodnog saveza za zaštitu prirode, nevladine udruge sa sjedištem u Švicarskoj, u Africi obitava manje od 98.000 žirafa, a njihov je opstanak ugrožen krivolovom, građanskim nemirima, minama i širenjem farmi.

Slaven Bilić Suvlasnik čekićara Bilić ima potporu kluba: Nema govora o kriznim sastancima Žirafe Zaklada za očuvanje žirafa Najviši svjetski sisavci nisu jedna, nego četiri vrste

Na tzv. crvenoj listi nalazi se i veliki broj ptičjih vrsta. Tako je afričkoj sivoj papigi status promijenjen iz "ranjive" u "ugroženu", što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja. Naime, sve je više ulovljenih ptica na području središnje Afrike, gdje se nalaze njihova prirodna staništa.

Na listi ugroženih, našle su se i neke divlje verzije biljnih vrsta, poput ječma, zobi, suncokreta i manga. Iz IUCN-a poručuju da su ove divlje biljke važne jer se mogu koristiti pri uzgoju novih, hranjivijih vrsta.

– Vlade imaju iznimnu odgovornost u poboljšanju svojih napora u zaštiti biološke raznolikosti našeg planeta, ne samo zbog sebe nego i kako bi ljudskom rodu osigurale stabilan izvor hrane te brinule o održivom razvoju – izjavio je prvi čovjek IUCN-a Inger Andersen.

>> U Posavini živi čak 11 vrsta ugroženih savskih šišmiša

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • krao_sam:

    Bitno da imamo politicara kao u prici koji je stvaraju nista i ne sluze za nista a placamo ih.